Bugetarii care nu îşi vor primi SALARIUL înainte de Paşte, în pofida asigurărilor date de premier/ Teodorovici sare în apărarea lui Dăncilă / Când vor lua banii angajaţii din MAI

Preşedintele Federaţiei Sindicale "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, pentru MEDIAFAX, că angajaţii din educaţie nu îşi vor primi salariile înainte de Paşte din cauza unor proceduri pe care Guvernul nu le-a luat în calcul atunci când a anunţat că bugetarii vor avea banii înaintea sărbătorilor.

6918 afișări
Imaginea articolului Bugetarii care nu îşi vor primi SALARIUL înainte de Paşte, în pofida asigurărilor date de premier/ Teodorovici sare în apărarea lui Dăncilă / Când vor lua banii angajaţii din MAI

Bugetarii care nu îşi va primi salariul înainte de Paşte, în pofida asigurărilor date de premierul Dăncilă

"Nu toţi bugetarii sunt în situaţia fericită de a-şi primi salariile înainte de Paşte. Cei care au dat declaraţii din partea Guvernului nu au cunoscut care sunt procedurile de plată, cel puţin în sistemul preuniversitar. Programul de salarizare în sistem a suportat modificări până la începutul acestei săptămâni. După ce va deveni funcţional, secretarele şi contabilele trebuie să facă ştatele de personal, să le înainteze către inspectorate pentru a fi avizate. După ce se fac ştatele de personal, urmează să fie făcute cele de plată, care merg şi astea la avizare. După ce se întâmplă acest lucru, încep deschiderile de cont către trezorerii şi după acest lucru, se pot fac viramentele în conturile colegilor, lucru imposibil să se mai întâmple în două zile", a explicat, pentru MEDIAFAX, Marius Nistor.

Acesta a mai adăugat că dacă Guvernul dorea ca acest lucru să se întâmple, trebuia să se pregătească cu cel puţin două săptămâni înainte.

"Acum s-a creat această stare de tensiune incorectă, anormală pentru sitemul preuniversitar. Guvernul s-a pripit. Mai înainte trebuie să verifici să vezi dacă se poate din punct de vedere tehnic. Nu banii sunt problema", a subliniat Nistor.

Şi senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat miercuri că personalul din învăţământ îşi va primi salariul pe data de 14 aprilie.

"Eu cred că nu trebuie să-i amăgim (n.r. - personalul din Educaţie), am vorbit astăzi şi cu directorul de buget-finanţe din minister, este clar că planificarea este pentru data de 14 aprilie. Deci nu există acum posibilitatea să schimbe peste noapte dacă nu s-au făcut lucrurile acestea până acum", a declarat Andronescu.

Precizarea senatorului PSD a fost determinată de o întrebare legată de faptul că cei din învăţământ nu-şi vor primi salariile înainte de sărbătorile pascale.

"Am aflat lucrurile acestea din mesajele pe care le primesc de la profesori şi fără îndoială că îmi pare rău şi este regretabil. Ce puteam să fac? Să transmit aceste mesaje către ministrul Educaţiei. Am vorbit astăzi şi cu ministrul de Finanţe, domnia sa explică faptul că Ministerul Educaţiei nu şi-a planificat plata în avans a salariilor şi este normal. Mi se pare, de la Ministerul Educaţiei ştirile sunt că programul de recalculare a salariilor nu a funcţionat şi nu au reuşit să ducă la bun sfârşit calculul salariilor pe actualele măriri", a explicat Andronescu.

Teodorovici: Premierul a spus clar că bugetarii care au cerut vor primi salariile înainte de Paşti

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, că prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a referit clar că vor primi salariile înaintea sărbătorilor pascale, pe 5 aprilie, doar bugetarii ai căror instituţii au solicitat acest lucru, iar restul vor primi în ziua de salariu.

"Bugetarii care au cerut. Asta este ceea ce doamna prim-ministru a spus foarte clar. Pentru că asta au solicitat. Nu poţi să-I dai celui care nu solicită. Cei care nu au făcut solicitare nu primesc mâine. Primesc când au data de salariu. Am discutat cu doamna prim-ministru şi zilele trecute şi săptămâna trecută. Am spus că vom discuta la nivelul Guvernului şi am convenit că avem un cadru legislativ pe care noi îl creăm. L-am trecut în Monitorul Oficial şi fiecare structură în parte poate da, dacă aşa a decis. Noi am consultat ministerele respective. Legea spune că, în baza Ordinului Ministerului de Finanţe, între 5 şi 15 aprilie se pot da salariile şi asta s-a făcut. S-a comunicat şi cine şi-a manifestat interesul este trecut în Ordinul de ministru şi publicat în Monitorul Oficial", a afirmat Eugen Teodorovici la Parlament.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, la Parlament, că bugetarii îşi vor primi salariile înainte de sărbătorile pascale, dar că pensiile nu vor fi distribuite în această săptămână deoarece ar fi perioada prea mare până la următoarea pensie.

”Salariile vor intra săptămâna aceasta, înainte de Paşte”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Ea a spus că pensiile nu vor fi distribuite înainte de sărbătorile pascale.

”Pensiile nu (le vom da înainte de Paşte - n.r.) şi am să explic de ce. Pensiile se dau între 14 şi 27 ale lunii. Dacă le dăm acum va fi o perioadă foarte mare până când pensionarii vor lua următoarea pensie. În plus, de abia am terminat cu pensiile pe luna trecută şi este foarte greu să tipărim fluturaşii de pensie”, a adăugat premierul.

MAI: Toţi angajaţii MAI primesc pe 5 aprilie banii pe norma de hrană şi cota din norma de echipament

Întreg personalul MAI va primi pe 5 aprilie norma de hrană pentru luna aprilie, în valoare de aproximativ 960 de lei pentru poliţişti şi militari şi 750 de lei pentru personal contractual, la care se adaugă şi cota pe această lună din norma de echipament, de circa 240 de lei, anunţă MAI.

"Întreg personalul MAI va primi la data de 5 aprilie a.c., norma de hrană cuvenită pentru luna aprilie, în valoare de aprox. 960 de lei pentru poliţişti şi militari şi 750 de lei pentru personal contractual, la care se adaugă şi cota pe această lună din norma de echipament, cca. 240 de lei. În urma consultării unităţilor a rezultat că această abordare – de plată parţială a drepturilor salariale anterior sărbătorilor de Paşte – va asigura atât acoperirea unor nevoi de moment ale angajaţilor, dar şi evitarea unei perioade mult prea mari între zilele de plată a salariilor angajaţilor (într-o astfel de situaţie ar fi fost vorba de 39 de zile)", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), remis miercuri MEDIAFAX.

În MAI, plata salariilor se face în mod normal în ziua de 14 a lunii

Dăncilă le cere miniştrilor să iasă public să clarifice situaţia salariilor şi pensiilor

Premierul Viorica Dăncilă a cerut miercuri miniştrilor, la începutul şedinţei de Guvern, să iasă public şi să explice situaţia salariilor şi pensiilor, după informaţiile apărute în presă în ceea ce priveşte salariile care se vor da în avans doar unor angajaţi din instituţiile publice.

"Înainte de Paşte, ministerul de Finanţe a creat cadrul legal în acest sens. Am văzut că în ultimele ore au apărut informaţii contradictorii în spaţiul public în legătură cu acest lucru, dar şi referitor la plata pensiilor în avans. Vă rog, domnilor miniştri, să ieşiţi să clarificaţi ca să avem o informare corectă a cetăţenilor. O să o rog pe doamna Vasilescu să mai dea aceste explicaţii. Intenţia a fost bună în prag de sărbători şi nu e normal să apară aceste situaţii", a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern.

Premierul Viorica Dăncilă anunţa, cu o zi în urmă, că bugetarii îşi vor primi salariile înainte de sărbătorile pascale, dar că pensiile nu vor fi distribuite în această săptămână deoarece ar fi perioada prea mare până la următoarea pensie.

Miercuri dimineaţa, sindicatele au atras însă atenţia că nu este vorba despre toţi bugetarii. Preşedintele Federaţiei Sindicale "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, pentru MEDIAFAX, că angajaţii din educaţie nu îşi vor primi salariile înainte de Paşte din cauza unor proceduri pe care Guvernul nu le-a luat în calcul atunci când a anunţat că bugetarii vor avea banii înaintea sărbătorilor.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a intervenit, la rândul său, susţinând că prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a referit clar că vor primi salariile înaintea sărbătorilor pascale, pe 5 aprilie, doar bugetarii ai căror instituţii au solicitat acest lucru, iar restul vor primi în ziua de salariu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici