Bugetul Apărării a primit o suplimentare de 100 milioane de lei, pentru misiunea din Afganistan

Bugetul MApN a fost aprobat, miercuri, în comisiile reunite de buget, şi a fost, totodată, suplimentat cu 100 de milioane de lei pentru misiunea din Afganistan.

148 afișări
Imaginea articolului Bugetul Apărării a primit o suplimentare de 100 milioane de lei, pentru misiunea din Afganistan

Bugetul Apărării a primit o suplimentare de 100 milioane de lei, pentru misiunea din Afganistan (Imagine: Shutterstock)

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale este 7,25 miliarde de lei, cu 0,86% mai mare decât în 2014. În această sumă nu intră şi majorarea adoptată miercuri în comisiile de buget.

Cel de-al doilea amendament propus privind o suplimentare cu 2,1 miliarde de lei a bugetului MApN a fost respins.

"Bugetul pe anul 2015 este un buget în cifre absolute mai mare decât bugetul pe anul 2014 însă nu asigură acea creştere de 0,3% din PIB, datorită faptului că negocierile pe care le-a purtat Guvernul României cu organismele internaţionale n-au dus până la urmă la acea derogare de creştere a deficitului bugetar cu 0,3% la nivelul bugetului naţional care să fie alocat creşterii bugetului Ministerului Apărării Naţionale", a declarat ministrul Apărării, Mircea Duşă după dezbatere.

Cele 100 de milioane de lei au fost solicitate de MApN pentru misiunea de protecţie a forţelor din zona Aeroportului Kandahar.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 19 noiembrie, că a aprobat mărirea contribuţiei României în Afganistan, cu maximum 450 de militari pentru anul viitor, aceştia urmând să îndeplinească misiuni de protecţie a forţelor din vecinătatea Aeroportului Kandahar.

Şeful statului a precizat că, la solicitarea MApN, a vicepremierului Gabriel Oprea, a ministrului Finanţelor, a ministrului Bugetului şi a premierului Victor Ponta a aprobat "un memorandum prin care pentru anul 2015 România îşi măreşte contribuţia cu militari în Afganistan cu maxim 450 de militari".

"În momentul de faţă avem la dispoziţia operaţiunii Resolute Support 200 de militari care vor fi instructori în anul 2015 pentru forţele afgane şi, în acelaşi timp, prin memorandumul de astăzi, ne asumăm şi misiunea de protecţie a forţelor în perimetrul şi în vecinătatea Aeroportului Kandahar, ceea ce înseamnă 420 de militari peste cei 200 deja aprobaţi, care, din 15 martie, îşi vor începe misiunea de protecţie a forţelor la Kandahar", a anunţat Băsescu.

El a mai spus că pe lângă cei 420 de militari vor mai fi trimişi în Afganistan 20 de militari pentru asigurarea segmentului logistic, la care se adaugă "o rezervă de 9 militari în cazul în care la compartimentul logistic vor fi nevoi mai mari".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 5 septembrie, după Summit-ul NATO din Ţara Galilor, că România a primit solicitarea de a prelua paza aeroporturilor din Kandahar şi Kabul, el arătând că se va discuta în CSAT despre preluarea pazei unuia dintre aeroporturi, necesarul fiind de 400 militari dislocaţi.

"România s-a angajat să participe la operaţiunea Resolute Support pentru Afganistan cu 220 de militari, 200 de instructori şi 20 poliţie militară. Între timp, am primit solicitări să preluăm şi paza a două aeroporturi - Kandahar şi Kabul", a precizat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici