Bugetul Cercetării în 2013, peste 1,6 miliarde lei, cel mai mare din 2009

Bugetul Cercetării în 2013 este de peste 1,6 miliarde de lei, cel mai mare începând din 2009, banii pentru proiectul Idei fiind mai puţini pentru că o parte a lor au fost redistribuţi pentru proiecte deficitare financiar, precum cele de resurse umane şi inovare, spune ministrul Mihnea Costoiu.

590 afișări
Imaginea articolului Bugetul Cercetării în 2013, peste 1,6 miliarde lei, cel mai mare din 2009

Bugetul Cercetării în 2013, peste 1,6 miliarde lei, cel mai mare din 2009 (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Bugetul cercetării în 2013 este de 1.688.290.000 lei. Din aceşti bani, 561.771.000 lei sunt pentru proiectul ELI-NP al laserului de la Măgurele. Proiectul Idei are, anul acesta, 114.905.000 lei, mai puţin decât în alţi ani, însă sumele au fost redistribuite altor proiecte, deficitare la acest capitol, precum «Resurse umane», pentru susţinerea tinerilor cercetători şi dezvoltarea carierei ştiinţifice, «Inovare», pentru creşterea capacităţii de inovare, dezvoltare tehnologică şi asimilare a rezultatelor cercetării, «Parteneriate», pentru rezolvarea unor probleme complexe în medicul socio-economic, şi «Capacităţi», de finanţare a infrastructurilor de cercetare şi participare în programe internaţionale", a explicat marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea CMihnea Costoiu

Ministrul a mai spus că, în pofida criticilor primite din partea unor membri ai Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) privind reducerea fondurilor pentru proiectul Idei, rata de finanţare a acestui proiect a fost, în perioada 2011-2012-2013, de 58 la sută din valoarea totală a secţiunii lansate în 2011, faţă de numai 37 la sută din valoarea secţiunii lansate în 2008, în perioada 2009-2010-2011.

"Din păcate, cercetătorii au fost amăgiţi anterior, în mandatul ministrului Daniel Funeriu, că vor avea avea competiţii pentru proiecte de două miliarde de lei. Au antamat un buget pe care nu îl aveau. Aberant! Această sumă reprezenta bugetul cercetării pe doi ani. Noi, în 2013, avem un buget de peste 1,6 miliarde de lei pentru că peste 500 de milioane de lei sunt pentru Laserul ELI-NP de la Măgurele, cel mai mare proiect ştiinţific din România", a mai spus Costoiu.

Reprezentanţii Minsterului Educaţiei şi cei ai Patronatului Român din Cercetare şi Proiectare s-au întâlnit, luni, pentru examinarea problemelor de fond ale derulării activităţilor de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică (C-D), în perioada imediat următoare şi pe întreg anul 2013.

"S-a convenit de comun acord asupra faptului că măsurile propuse de minister pentru finanţarea în 2013 a activităţilor de C-D asigură folosirea cu maximă eficienţă a fondurilor alocate şi în acelaşi timp, reprezintă măsurile optime, în condiţiile date", s-a arătat într-un comunicat remis MEDIAFAX de Patronat.

Pe de altă parte, surse oficiale au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că unii membri ai CNCS care au demisionat au proiecte în derulare coordonate de CNCS. Aceştia sunt, potrivit surselor citate, Gabriel Bădescu, Gabriel Ciobanu, Ion Grosu, Valeriu Moldoveanu, Flavius Viaceslav Solomon, Gabriela Cârja, Alexandru Kristaly, Gabriela Râpeanu şi Emil Alexandru Brujan.

Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei a anunţat anterior, luni, că instituţia nu a înregistrat până în acea zi nicio demisie a membrilor CNCS, dar a luat la cunoştinţă din presă despre acestea, astfel că va urgenta procedurile privind noua componenţă a forului, viitorii membri fiind propuşi de universităţi.

Într-un comunicat transmis vineri presei se arăta că membrii Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) au decis să îşi prezinte demisiile în perioada următoare, pe motiv că intrarea în vigoare a bugetului pe 2013 şi deciziile subsecvente ale Ministerului Educaţiei au dus la întârzierea deschiderii finanţării în acest an pentru toate proiectele aflate în derulare din cadrul programelor Resurse Umane şi Idei, iar pentru toate proiectele de cercetare exploratorie din 2011 şi 2012, aflate în derulare, au fost reduse bugetele cu circa 50-55 la sută.

Oficiali din Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) au declarat pentru MEDIAFAX că au aflat din presă despre decizia membrilor CNCS, dar până luni nu a fost înregistrată nicio demisie a acestora.

"Totuşi, luând act de anunţul celor 17 membri ai CNCS, Ministerul Educaţiei Naţionale va urgenta procedurile de completare a Consiliului, astfel încât derularea proiectelor curente să nu fie prejudiciată", au precizat sursele citate.

Noii membri ai CNCS, propuşi de universităţile din care provin, vor fi desemnaţi în zilele următoare, în noua structură nefiind niciun nume din actualul Consiliu, au mai spus sursele citate.

Ministerul Educaţiei a precizat, într-un comunicat de presă, că programul Idei, la care s-au referit membrii CNCS, finanţează în principal proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE) şi proiecte complexe de Cercetare Exploratorie (PCCE).

Dintre acestea, proiectele complexe de Cercetare Exploratorie din competiţia 2008, care se finalizează în 2013, beneficiază de finanţare integrală pentru ultima etapă de derulare.

În cazul proiectelor de Cercetare Exploratorie din competiţia 2011, aproximativ 55 la sută din fondurile solicitate pentru 2013 au fost transferate în 2014, cu posibilitatea de prelungire a perioadei de implementare şi în 2015, a arătat Ministerul Educaţiei.

"Menţionăm că la contractarea acestor proiecte, în 2011, ratele de succes au fost neobişnuit de mari, în general de aproximativ 40 la sută, pe unele domenii ajungându-se chiar la peste 70 la sută. În aceste condiţii de supra-contractare, finanţarea a devenit nesustenabilă pentru anul 2013, necesitând redistribuirea mai sus-menţionată", a precizat Ministrul Educaţiei.

De asemenea, pentru proiectele complexe de Cercetare Exploratorie contractate în 2012 s-a luat în considerare o redistribuire a 50 la sută din bugetul solicitat pentru 2013 în anii 2014 şi 2015.

"Aceste opţiuni vor permite contractarea PCE din competiţia 2012 (finalizată prin rezultate publicate în 29 noiembrie 2012), începând cu semestrul al doilea al anului 2013, cu o rată de succes de 15 la sută (aceeaşi ca la competiţia 2012 din cadrul programului Resurse Umane)", a mai arătat Ministerul Educaţiei.

Totodată, Ministerul Educaţiei a precizat că, în prezent, sunt în curs de perfectare actele adiţionale pentru proiectele contractate anterior, respectiv contractele pentru proiectele din competiţiile Resurse Umane 2012, concomitent cu lansarea noii competiţii în cadrul programului Parteneriate.

"Urmează ca, începând cu semestrul al doilea al acestui an, să fie contractate proiectele Idei selectate prin competiţia încheiată la finele anului trecut", a precizat MEN.

Potrivit Ministerului Educaţiei, programele componente ale Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare (PN II) beneficiază în anul 2013 de o finanţare globală de 647.915.000 lei, distribuită între cele şase programe - Resurse Umane, Capacităţi, Idei, Parteneriate în domeniile prioritare, Inovare, Susţinerea performanţei instituţionale.

În cadrul fiecărui program, sumele disponibile sunt distribuite ţinându-se cont de stadiul de derulare al proiectelor demarate, respectiv de necesitatea contractării proiectelor selectate în urma competiţiilor încheiate, în condiţiile deschiderii unei noi competiţii de proiecte.

Totodată MEN a precizat că în cadrul Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare finanţarea activităţilor se face exclusiv în regim competiţional.

"Principiul de bază pentru încadrarea în anvelopa bugetară a fiecărui program îl reprezintă, acolo unde este cazul, redistribuirea bugetului pentru anii 2013, 2014 şi 2015, astfel încât să fie menţinută finanţarea global conform bugetului contractat", a explicat Ministerul Educaţiei.

În anul 2013 va fi realizată monitorizarea riguroasă a proiectelor în derulare, astfel încât resursele financiare să fie focalizate în următorii ani în special spre proiectele care se dovedesc performante din punct de vedere al rezultatelor obţinute, a mai precizat Ministerul Educaţiei.

Membrii Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice sunt: Mihai Dima - Universitatea din Bucureşti, Alexander Baumgarten - Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Radu Marinescu - Universitatea Politehnică din Timişoara, Alexandru Babeş - Universitatea din Bucureşti, Gabriel Bădescu - Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Florin Ovidiu Bîlbîie - Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Gabriel Ciobanu - Academia Română, Institutul de Informatica Teoretică Iaşi, Gabriela Cârja - Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" din Iaşi, Ion Grosu - Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Mihai Edmond Ionac - Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, Cezar Joiţa - Institutul de Matematică "Simion Stoilow"al Academiei Române, Alexandru Kristaly - Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Valeriu Moldoveanu - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor – INCDFM Bucureşti, Raluca Mureşan - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei Bucureşti, Norica Beatrice Nichita - Academia Română, Institutul de Biochimie, Gabriela Râpeanu - Universitatea "Dunarea de Jos" din Galaţi, Flavius Solomon - Academia Română, Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" Iaşi.

În 25 ianuarie 2013 au fost aleşi Mihai Dima în funcţia de preşedinte al CNCS, iar Radu Marinescu şi Alexander Baumgarten în funcţiile de vicepreşedinţi.

Mandatul actualului CNCS ar urma să expire la 1 martie 2015, potrivit site-ului CNCS.

Potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare, CNCS este format din 19 membri, cadre didactice şi cercetători, având cel puţin titlul de conferenţiar sau de cercetător ştiinţific II ori titluri echivalente obţinute în străinătate, selectaţi pe baza performanţelor lor ştiinţifice cu relevanţă internaţională şi numiţi prin ordin al ministrului Educaţiei.

Mandatul membrilor CNCS este de patru ani.

În cazul în care un membru CNCS încalcă normele etice sau de deontologie ori nu se implică, în mod sistematic, în activitatea Consiliului, acesta poate fi revocat din calitatea de membru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici