Cadrele didactice "serbează" în stradă Ziua Educaţiei

Cadrele didactice "serbează", marţi, în stradă Ziua Educaţiei, acţiunile fiind deschise de sindicaliştii de la FSLI, care protestează la sediul Guvernului, apoi mărşăluiesc pe Calea Victoriei, urmaţi de cei de la Federaţia "Spiru Haret" şi FEN, care o oră mai târziu vor fi la Palatul Cotroceni.

141 afișări
Imaginea articolului Cadrele didactice "serbează" în stradă Ziua Educaţiei

Cadrele didactice "serbează" în stradă Ziua Educaţiei (Imagine: Ciprian Sterian/Arhiva Mediafax Foto)

Cele trei federaţii sindicale din învăţământ au decis să organizeze separat protestele, unii la Guvern, alţii la sediul Preşedinţiei.

Mii de angajaţi din învăţământ ar urma să participe, potrivit organizatorilor, la acţiunile de protest din Capitală, care au loc în ziua în care la nivel mondial se serbează Ziua Educaţiei.

Acţiunile de protest din Capitală vor fi deschise de sindicaliştii FSLI, care de la ora 11.00 vor protesta la sediul Guvernului, pentru a cere salarii decente pentru personalul din educaţie, oprirea disponibilizărilor din învăţământ, dar şi investiţii în şcoli, transport şi manuale noi pentru toţi elevii, modificarea programelor şcolare, depolitizarea învăţământului şi reducerea vârstei de pensionare de 65 de ani propusă în legea pensiilor.

TITLURILE ZILEI

Autocarele şi microbuzele care îi vor aduce pe sindicaliştii din ţară vor intra în Capitală între orele 9.00 şi 10.00, din şase puncte, respectiv Fântâna Mioriţa pentru cei care intră în Bucureşti pe DN1, Şoseaua Colentina - Parcul Plumbuita pentru cei care vin pe DN2, capătul RATB din zona CFR Progresul pentru cei care vin pe DN5, Peco Lukoil pentru cei care intră pe DN6, Metro Militari pentru cei care sosesc pe autostrada A1 şi Bulevardul Theodor Pallady pentru cei care vin pe autostrada A2. Sindicaliştii vor pleca din cele şase puncte spre Piaţa Victoriei între orele 10.00 şi 10.45.

După o oră şi jumătate de protest la Guvern, sindicaliştii FSLI se vor încolona şi vor pleca în marş pe Calea Victoriei. Pe traseul marşului, protestatarii vor opri la sediile ministerelor Muncii şi Educaţiei pentru a-şi striga nemulţumirile.

Protestul celor de la FSLI ar urma să se încheie după trei ore, iar între 14.00 şi 15.00 aceştia vor pleca din Piaţa George Enescu, unde îi aşteaptă autocarele şi microbuzele, pentru a părăsi Capitala.

La ora 12.30, când sindicaliştii FSLI pleacă în marş, colegii lor de la Federaţia "Spiru Haret" şi Federaţia Educaţiei Naţionale încep protestul la Palatul Cotroceni.

La sediul Preşedinţiei, cadrele didactice vor cere revenirea la un nivel decent al salariilor, finanţarea echitabilă a sistemului de învăţământ public, stoparea desfiinţării abuzive a unor unităţi şcolare şi depolitizarea sistemului de învăţământ.

Deşii iniţial liderii celor două federaţii anunţau mii de participanţi la mitingul de la Cotroceni, după anunţul privind decesul mamei preşedintelui Traian Băsescu, unii dintre aceştia au propus suspendarea acţiunii de protest.

Unele filiale din ţară ale celor două federaţii au spus însă că sunt hotărâte să vină la protestul din Capitală, pentru că acesta nu are nicio legătură cu decesul mamei preşedintelui.

Protestatarii de la Cotroceni vor avea însă lozinci moderate şi vor scanda doar mesaje împotriva Guvernului, iar unii lideri de sindicat şi-au exprimat dorinţa ca toate bannerele şi mesajele împotriva preşedintelui să fie oprite.

Ce vor face elevii în ziua în care profesorii lor sunt în stradă pentru a cere un sistem de învăţământ mai bun, dar şi salarii decente? Unii stau acasă, iar alţii ... fac sport, vizitează muzee sau participă la alte activităţi dedicate Zilei Educaţiei.

Bucureştenii vor avea din nou restricţii de trafic în timpul protestelor sindicatelor, atât pe străzile din apropierea Palatului Victoria, cât şi în zona Palatului Cotroceni.

Protestele de marţi vor fi o nouă filă în calendarul acţiunilor în stradă ale sindicatelor. Liderii federaţiilor au anunţat mii de oameni la aceste proteste, însă având în vedere atât decesul mamei preşedintelui, cât şi acţiunile în stradă pe care vor să le organizeze confederaţiile, este posibil ca numărul participanţilor să nu fie atât de mare.

Mai mult, cele trei federaţii din învăţământ nu au reuşit să se înţeleagă şi să decidă un calendar comun de proteste, lucru pe care încearcă să îl facă liderii de confederaţii. Aceştia vor să scoată în stradă, împreună, aproximativ 70.000 - 80.000 de oameni, la o dată pe care urmează să o stabilească în zilele următoare.

(Material realizat de Livia Ispas).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici