Campania legată de romi i-a adus lui Sarkozy în sondaje 2% în plus la încredere

Campania legată de romii din România i-a adus preşedintelui francez, Nicholas Sarkozy, o creştere cu 2%, în sondaje, la capitolul încredere, notează ziarul "Gândul", menţionând că autorităţile franceze au cheltuit circa 11 milioane de euro pentru repatrieri.

40 afișări
Imaginea articolului Campania legată de romi i-a adus lui Sarkozy în sondaje 2% în plus la încredere

Campania legată de romi i-a adus lui Sarkozy în sondaje 2% în plus la încredere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Campania de «înjumătăţire» a celor 300 de tabere de rromi din Franţa i-a adus preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, o creştere de 2% a încrederii în sondaje, dar şi cheltuieli deloc neglijabile din banii publici. Cel puţin aşa o dovedesc cheltuielile cu repatrierea rromilor, potrivit raportului de activitate al Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII) pe anul 2009. Aceştia au reuşit «performanţa» să «mănânce» din cei 156 de milioane de euro alocaţi de francezi programelor pentru imigranţi circa 11 milioane de euro. Calculul este foarte simplu. Din cele 15.236 de persoane care au fost repatriate voluntar, în 2009, 10.177 au fost români", se arată într-un material publicat de "Gândul" în ediţia de vineri.

Publicaţia notează că pentru a-i motiva să se reîntoarcă acasă, autorităţile franceze i-au plătit cu 300 de euro de adult şi 100 de euro pentru fiecare minor.

"Astfel, numai pentru a-i stimula să plece, statul francez a cheltuit peste 3 milioane de euro. Determinarea autorităţilor din «Hexagon» de a-i vedea cât mai departe plecaţi pe rromii de la noi reiese şi din suma exorbitantă pe care au dat-o numai pe biletele de avion pentru a-i retrimite în ţară. Din bugetul de 22 de milioane de euro alocat pentru astfel de repatrieri voluntare (în 80% din cazuri ale românilor), jumătate din sumă a fost cheltuită numai pe transport. Având în vedere că peste 10.000 de persoane au cetăţenie română, rezultă că statul francez a plătit, în 2009, 7.347.532 de euro companiilor aeriene numai pentru locurile acestora. "În 2009, ajutoarele pentru repatriere administrate de OFII au înregistrat o creştere de peste 20% comparativ cu anul 2008, cu circa 15.000 de repatrieri", scrie "Gândul".

Mai mult de 80% dintre acestea vizează repatrieri umanitare realizate mai ales în beneficiul cetăţenilor români şi bulgari care locuiau în Franţa într-o situaţie de sărăcie acută", justifică oficialii francezi, în cadrul raportului instituţiei, cheltuielile mari cu ţiganii, potrivit ziarului.

"10.177 de români, respectiv 83% dintre beneficiari şi 863 de bulgari, respectiv 7% dintre beneficiarii programului s-au reîntors în ţara lor de origine", se mai notează în raportul citat de "Gândul", care conţine şi cifrele de repatriere până în martie 2010.

"Astfel, în primele trei luni ale anului în curs încă 2.229 de români şi 316 bulgari au fost trimişi acasă. În termeni financiari, francezul de rând a mai scos din buzunare încă 2,2 milioane de euro (din care 1,6 milioane de euro numai pentru transport). Şi cheltuielile nu se opresc aici. În 2009, prin Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare, mai multe ONG-uri din România au fost finanţate pentru a-i ajuta pe rromi să se reintegreze. Parisul a plătit maximum 3.660 de euro pe fiecare dintre cele 146 de programe de creştere a oilor, vacilor, cailor, dar şi pentru comerţul cu materiale de construcţie şi obiecte de artizanat propuse de aceste asociaţii. Rezultă un cost suplimentar de mai mult de jumătate de milion de euro. Şi cheltuielile de milioane de euro ale statului francez vor continua să se mărească şi cu cei 412 rromi care, începând de ieri şi până la mijlocul lunii septembrie, sunt retrimişi, pe etape, în România", scrie "Gândul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici