Cât trebuie să cântărească ghiozdanul unui elev

Rucsacul sau ghiozdanul trebuie să cântărească, în medie, 8,2 la sută din greutatea elevului, ceea ce înseamnă, în cazul unui copil de 25 de kilograme, că ghiozdanul ideal ar trebui să aibă aproximativ două kilograme, spune ortopedul Emil Mareş, citând un studiu american.

2272 afișări
Imaginea articolului Cât trebuie să cântărească ghiozdanul unui elev

Cât trebuie să cântărească ghiozdanul unui elev (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

"Prea multe ore petrecute pe scaun, ghiozdane pline cu cărţi şi exerciţii care suprasolicită coloana vertebrală, acestea sunt câteva din cauzele durerilor de spate ale copilului", spune dr. Emil Mareş.

Potrivit medicului, numărul copiilor care suferă de scolioză şi cifoză este tot mai mare, iar secţiile de ortopedie sunt asaltate de părinţi cu copii care se plâng de dureri de spate. "Realitatea e că mai mult de o treime din elevi duc în spate o greutate mai mare decât ar trebui. Un studiu al specialiştilor americani a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească, în medie, 8,2 la sută din greutatea copilului. (...) O greutate cu mult mai mare decât cea recomandată poate duce la deformări ale coloanei. Partea bună este că acest tip de deviaţii ale coloanei, depistate la timp, pot fi tratate", mai spune medicul ortoped.

Specialiştii spun că primele semne la care trebuie să fie atenţi părinţii sunt durerile de spate, dar şi creşterile rapide în înălţime ori stările de apatie şi anemie ale copiilor.

Dr. Mareş avertizează că semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani şi trebuie intervenit imediat, pentru că, nedepistate la timp, afecţiunile coloanei evoluează şi, în maximum doi ani, deviaţiile devin vizibile, ajungând să arate aproape ca o cocoaşă. "O parte dintre copii au deformaţii de coloană vertebrală din naştere. La alţii, sunt cauzate de factori precum sedentarismul sau poziţia incorectă la birou. Tratate în primele faze, afecţiunile coloanei se pot vindeca", a explicat Mareş.

Din păcate, există şi foarte multe cazuri în care aceste deficienţe sunt prea târziu depistate şi nu întotdeauna pot fi corectate în totalitate.

"Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul, pentru că le lucrează toată musculatura şi are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză şi cifoză. Alte activităţi fizice recomandate sunt ciclismul, vâslitul, dar şi plimbările în aer liber, care relaxează muşchii dorsali. Pentru cei care deja au probleme cu spatele, sunt interzise fotbalul, săriturile, tenisul sau popicele, care implică mişcări şi răsuciri bruşte şi solicită partea de jos a coloanei", a mai spus ortopedul.

Cele mai bune ghiozdane sunt, potrivit dr. Mareş, cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale. "Acest tip de genţi de şcoală au un perete flexibil, din burete, dar e important să aibă o dimensiune potrivită pentru înălţimea copilului. În nici un caz nu sunt indicate cele cu spatele rigid sau servietele purtate pe un umă. De asemenea, trebuie avut grijă ca înălţimea scaunului de la birou să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafaţa tălpilor. Dacă micuţul atinge solul doar cu vârfurile picioarelor, circulaţia sangvină din membrele inferioare va fi împiedicată. Consecinţa: plămânii şi organele din cavitatea abdominală vor fi comprimate, iar respiraţia şi circulaţia vor fi îngreunate. În plus, când îşi face temele, la fiecare jumătate de oră copilul trebuie să ia câte o pauză scurtă, de 5-10 minute, pentru a se dezmorţi. În acest timp, el poate face câteva mişcări de gimnastică şi de întindere", a adăugat dr. Mareş, specialist în ortopedie la clinica Bio Ortoclinic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici