Cazanciuc: Premierul a făcut o apreciere privind statuia lui Brâncuşi. Nu e ingerinţă în justiţie

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, susţine că nu se poate vorbi despre ingerinţă în justiţie în cazul declaraţiei premierului Victor Ponta referitoare la statuia "Cuminţenia Pământului" a lui Brâncuşi, în condiţiile în care acesta a făcut "o apreciere cu privire la o soluţie, o evaluare".

318 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Premierul a făcut o apreciere privind statuia lui Brâncuşi. Nu e ingerinţă în justiţie

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj, dacă va cere apărarea reputaţiei judecătorului acuzat de premierul Victor Ponta în cazul instrumentării dosarului de retrocedare a statuii "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi, Robert Cazanciuc a spus că declaraţia şefului Guvernului face parte din dreptul de a aprecia anumite lucruri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Discutăm de o soluţie definitivă, nu putem vorbi de ingerinţă în justiţie, pentru că actul a fost finalizat. E o apreciere cu privire la o soluţie. Putem să fim sau nu de acord cu o anumită soluţie, cred că face parte din dreptul nostru a aprecia anumite lucruri, când procedurile au fost finalizate. Dacă procedurile nu erau finalizate, puteam să spunem că şi o declaraţie publică ar fi nepotrivită. Este o evaluare pe care a făcut-o premierul, şi-o asumă, a spus că dacă în urma verificărilor, Inspecţia judiciară o să spună că lucrurile au fost desfăşurate foarte corect, o să-şi ceară în mod public scuze pentru această suspiciune pe care a avut-o cu privire la modul în care au fost apreciate actele din dosar", a spus Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a explicat că premierul nu a înţeles cum statul, despre care ştia că era proprietar al operei lui Brâncuşi, nu mai era proprietar.

"Premierul mi-a cerut recent într-o şedinţă de Guvern, pe baza unor date pe care le avea, că într-o anumită cauză s-ar fi pronunţat o soluţie, fără să fie avute în vedere toate elementele. Era vorba de opera lui Brâncuşi, în care premierul ştia că statul era proprietar şi nu înţelegea cum statul, care a fost proprietar, dintr-o dată nu mai este proprietar. Cred că acesta a fost sensul solicitării premierului, nu de a acuza pe cineva. Încerca să vadă cum este posibil ca statul, considerat proprietar, să nu mai fie proprietar şi să fie nevoit să plătească 20 de mililioane de euro. Eu am discutat cu colegii mei din minister să se uite pe decizie, să vedem ce a stat la baza acestei decizii", a mai spus Cazanciuc.

Potrivit acestuia, Inspecţia judiciară poate să facă mai mult decât poate face Ministerul Justiţiei şi, cu siguranţă, o va face în perioada următoare, "pentru a lămuri pe toată lumea".

Inspecţia judiciară face verificări în cazul declaraţiei premierului despre decizia instanţei privind retrocedarea operei lui Brâncuşi "Cuminţenia Pământului", raportul urmând să fie analizat în CSM, care va stabili dacă prin aceste afirmaţii a fost încălcată independenţa justiţiei, a declarat preşedintele Consiliului, Adrian Bordea.

Întrebat dacă CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări în cazul declaraţiilor premierului Victor Ponta, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a spus că IJ s-a sesizat în acest caz.

"Obligaţia Inspecţiei Judiciare este aceea ca, în momentul în care apar încălcări sau eventuale încălcări ale independenţei justiţiei, să facă un raport. Acest raport va fi supus plenului CSM şi plenul va hotărî dacă este vorba de o încălcare sau nu a independenţei justiţiei", a spus judecătorul Adrian Bordea.

Premierul Victor Ponta declara marţi că i-a cerut ministrului Justiţiei să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii asupra faptului că un judecător a emis, în opinia sa, o hotărâre greşită în cazul operei lui Brâncuşi "Cuminţenia Pământului", spunând că acel judecător ar trebui să plătească.

"Singura operă a lui Constantin Brâncuşi rămasă în România, Cuminţenia Pământului, a fost retrocedată deşi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca să nu fie vândută, trebuie să plătim 20 de milioane de euro. Deci, fiecare român din această ţară va da un euro, de la nou-născut la pensionar, pentru că, din punctul meu de vedere, nişte judecători sau un judecător a dat o hotărâre greşită, or eu i-am cerut ministrului Justiţiei să sesizeze CSM şi CSM dacă constată că nu eu am dreptate, o să-mi cer scuze. Dar dacă se constată că un judecător a greşit, acel judecător trebuie să plătească", spunea Ponta la Digi 24.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta declara că îşi doreşte, ca cetăţean, ca justiţia să fie mai eficientă, deoarece reprezintă un serviciu public, şi să fie responsabilă atunci când greşeşte, arătând că, deocamdată, aceasta este singura putere care nu răspunde niciodată când greşeşte.

Premierul şi-a continuat afirmaţia arătând că prin hotărâri judecătoreşti a fost retrocedată în ultimii ani o suprafaţă egală cu cea a României, Bulgariei, Ungariei şi a unei jumătaţi din Ucraina, iar statul are de plătit în următorii 20 ani mai mult decât poate produce.

El a punctat totodată că, tot printr-o decizie a justiţiei, singura operă a lui Constantin Brâncuşi din România a fost retrocedată deşi la dosar erau toate documentele care indicau că a fost cumpărată de statul român.

Ministerul Culturii a fost mandatat recent de Guvern să înceapă negocierile legate de cumpărarea sculpturii "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, care este evaluată la circa 20 de milioane euro, face parte dintr-o colecţie bucureşteană privată şi a fost pusă în vânzare, ministerul fiind invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

În prezent, nu a fost stabilit un preţ de pornire pentru sculptura "Cuminţenia Pământului", întrucât aceasta nu va putea fi achiziţionată în cadrul unei licitaţii clasice. Însă, la dorinţa actualilor proprietari ai sculpturii - moştenitorii arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera chiar de la Constantin Brâncuşi -, "Cuminţenia Pământului" a fost prezentată în această expoziţie privată, fiind posibilă o vânzare a acesteia, după exercitarea dreptului de preemţiune al statului român, prin intermediul Ministerului Culturii.

Realizată în 1907, "Cuminţenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" şi "Rugăciunea" marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

"Cuminţenia Pământului" este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici