Cazanciuc: Şi magistraţii condamnaţi până acum îşi vor pierde pensiile de serviciu

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat, marţi, că legea privind eliminarea pensiilor acordate magistraţilor corupţi se va aplica şi în cazul celor condamnaţi definitiv până la intrarea în vigoare a actului normativ.

281 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Şi magistraţii condamnaţi până acum îşi vor pierde pensiile de serviciu

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc (Imagine: Mediafax Foto)

"Plenul CSM a avizat favorabil propunerea de eliminare a pensiei special pentru magistraţii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie, pentru fapte în legătură cu serviciul săvârşite cu intenţie şi pentru orice alte fapte care a duc atingere prestigiului justiţiei. Nu se pune problema de o modificare a ceea ce am propus noi, pentru că noi am adus pe masa CSM un text, pentru a fi dezbătut. În urma unor dezbateri, au rezultat câteva propuneri tehnice din partea CSM, care vor fi însuşite de Ministerul Justiţiei şi am convenit asupra acestor categorii de infracţiuni în domeniul de aplicare al legii", a spus Cazanciuc, la ieşirea de la şedinţa Plenului CSM în care a fost avizat proiectul de lege.

Ministrul Justiţiei a ţinut să precizeze că legea se va aplica şi magistraţilor deja condamnaţi definitiv. "Am stabilit, de asemenea, că această lege, din momentul în care a intrat în vigoare, se va aplica şi celor care au fost condamnaţi până acum pentru fapte de corupţie şi vor pierde această pensie imediat ce legea va intra în vigoare", a precizat Cazanciuc.

Robert Cazanciuc a explicat că magistraţii care primesc pensia specială în prezent vor beneficia de aceasta până când legea va intra în vigoare. "Nu se pune problema de retroactivitate a legii. Legea poate dispune doar pentru viitor. (...) Deci cei care au această pensie acum, până în momentul în care legea va intra în vigoare vor beneficia de ea, dar din momentul intrării acesteia în vigoare această plată se va sista imediat", a declarat Ministrul Justiţiei.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat marţi, cu observaţii, proiectul privind pierderea pensiilor de serviciu ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru corupţie şi excluşi din magistratură din acest motiv.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici