Cazinoul din Constanţa revine în administrarea Primăriei

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a decis să transfere Cazinoul din Constanţa în administrarea Primăriei, întrucât nu are fonduri pentru reabilitarea clădirii, iar termenul de începere a lucrărilor a fost depăşit.

631 afișări
Imaginea articolului Cazinoul din Constanţa revine în administrarea Primăriei

Cazinoul din Constanţa revine în administrarea Primăriei (Imagine: Mediafax Foto)

"În condiţiile unei alocări insuficiente, dar şi a dublei reduceri a bugetului MDRT în anul 2012, s-a stabilit că Ministerul nu are posibilitatea financiară de a susţine investiţia în reabilitarea Cazinoului. Necesarul, la momentul preluării Cazinoului de către MDRT, era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane; ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la începutul acestui an", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Ministerul precizează că a decis trasferul Cazinoului ca urmare a solicitării primarului Radu Mazăre, formulată după şedinţa de consiliu local de miercuri.

Mazăre a afirmat miercuri că vrea trecerea Cazinoului la municipalitate în condiţiile în care MDRT, care l-a luat în administrare în urmă cu un an, nu a început reabilitarea acestuia, el spunând că intenţionează să vândă obiectivul printr-o licitaţie internaţională.

"Fiind un obiectiv din patrimoniul Consiliului Local Constanţa, credem că datoria de a-i găsi cea mai bună funcţionalitate şi modalitate de administrare este a Primăriei.MDRT este conştient de importanţa Cazinoului ca obiectiv turistic, motiv pentru care va face demersuri pe lângă Primăria Constanţa să administreze imobilul astfel încât acesta să rămână şi cu valenţa sa de obiectiv turistic. Pe de altă parte, credem că acesta trebuie introdus în circuitul economic, să aducă bani şi nu doar să fie vizitat de turişti. Cele două funcţiuni pot fi îmbinate fără probleme, fie că imobilul este administrat de primărie sau de un investitor privat, cu condiţia ca acest lucru să fie bine convenit", a declarat, în comunicat, Cristian Bărhălescu, secretar de stat pentru turism.

Cazinoul a fost preluat, la 31 august 2011, de către MDRT de la Consiliul Local al Primăriei din Constanţa, cu scopul de a fi reabilitat, ulterior urmând să revină în administrarea autorităţii locale.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, acceptată de minister, reabilitarea ar fi trebuit să înceapă în maximum un an de la preluarea de către MDRT şi să nu dureze mai mult de 3 ani.

"Lucrările la cazinoul din Constanţa nu s-au încadrat în termenul prevăzut în legislaţie ca urmare a faptului că procedurile de licitaţie pentru serviciile de proiectare şi execuţie lucrări au demarat târziu şi au fost îngreunate de contestaţiile formulate. Astfel, deşi cazinoul a fost preluat de MDRT prin Hotărâre de Guvern în 31 august 2011, licitaţia a fost demarată în 29 martie 2012, adică la 7 luni de la trecerea imobilului la minister. Procedura de licitaţie a fost anulată la 28 mai 2012. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis ca juste contestaţiile formulate, considerând că există, într-adevăr, vicii în criteriile de selecţie, dar şi în criteriile tehnico-economice", se spune în comunicat.

Astfel, instituţia precizează că s-a ajuns într-un punct în care ministerul nu se mai putea încadra în termenul legal de începere a lucrărilor.

Iniţierea unei noi proceduri de licitaţie, chiar în cazul în care nu s-ar mai fi confruntat cu o contestaţie, ar fi dus la depăşirea termenului impus de începere a lucrărilor, situaţie în care, potrivit reglementărilor din 2011 (HCLConstanţa), cazinoul ar fi revenit, de drept, în administrarea Primăriei, potrivit sursei citate.

Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanţa, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale oraşului.

Construcţia acestuia a început în jurul anului 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard.

Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici