Cazul DECONTĂRILOR ILEGALE: 16 medici de familie şi specialişti, printre cei urmăriţi penal

Un număr de 16 medici de familie şi specialişti, dar şi administratori şi angajaţi de la două laboratoare se numără printre cele 42 de persoane urmărite penal în dosarul decontărilor ilegale de analize, potrivit anchetatorilor.

1165 afișări
Imaginea articolului Cazul DECONTĂRILOR ILEGALE: 16 medici de familie şi specialişti, printre cei urmăriţi penal

Cazul DECONTĂRILOR ILEGALE: 16 medici de familie şi specialişti, printre cei urmăriţi penal (Imagine: Shutterstock)

Procurorul Bogdan Staicu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a precizat că, în acest caz, nu a existat "un creier" al afacerii, totul derulându-se în baza simplei înţelegeri dintre laboratoarele de analize şi medicii în cauză.

În afara fraudelor realizate prin decontări fictive, cele două laboratoare medicale au făcut şi analize reale, folosind în unele cazuri reactivi vechi sau chiar expiraţi, care nu mai puteau oferi rezultate exacte, a mai spus Staicu. În alte cazuri, laboratoarele ar fi întocmit buletine de analize fictive pentru că au pierdut probele biologice ale pacienţilor.

"Au existat situaţii în care au fost pierdute probele biologice prelevate de la pacienţi, iar analizele şi buletinele de analiză au fost întocmite în mod fictiv deoarece nu mai erau deţinute aceste probe biologice. Au existat chair situaţii în care persoane cu afecţiuni grave, chiar boli incurabile au primit nişte buletine de analize fictive, în condiţiile în care probele fuseseră pierdute", a declarat procurorul.

În unele cazuri, analizele fictive erau pe numele unor persoane cu boli incurabile, susţin anchetatorii.

Potrivit lui Staicu, analizele făcute erau, de regulă, cele obişnuite - de sânge, ecografii, de rutină. "Raportat la afecţiunile persoanelor în cauză, dacă erau singurele analize, putem vorbi de o afectare nu neapărat a stării de sănătate, ci a modalităţii în care fiecare persoană îşi priveşte propria stare de sănătate", a mai arătat procurorul.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus, în acest caz, începerea urmăririi penale faţă de 42 de persoane, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită şi dare mită.

Astfel, vineri a fost declanşată o acţiune la care participă 13 procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi 175 de poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie Bucureşti, fiind făcute 44 de percheziţii domiciliare şi, de asemenea, puse în executare 42 de mandate de aducere.

"Activitatea infracţională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulţi medici şi angajaţi ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, cauzându-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro", s-a arătat într-un comunicat al Parchetului Capitalei, remis agenţiei MEDIAFAX.

Medicii vizaţi în ancheta decontărilor ilegale sunt acuzaţi că au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a circa 800 de persoane, din valoarea cărora îşi opreau 10%, potrivit procurorilor.

Unul dintre medicii puşi sub acuzare în acest caz, cardiologul Sergiu Bârsan, a fost găsit, vineri dimineaţă, la o pensiune din Drobeta Turnu Severin de către poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, fiind ridicat în baza unui mandat de aducere.

Sergiu Mihai Bârsan este medic la Clinica de Cardiologie a Spitalului Elias din Capitală, potrivit site-ului acestei unităţi medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici