Cazul elevei olimpice care a murit la Buşteni: Profesorul care a organizat tabăra, pus sub urmărire penală

Profesorul de matematică Mircea Lascu, cel care a organizat, în staţiunea prahoveană Buşteni, o tabără pentru elevii olimpici în care o tânără de 13 ani a murit după ce a căzut de la etaj, a fost pus sub urmărire penală, el fiind acuzat de omor din culpă.

1836 afișări
Imaginea articolului Cazul elevei olimpice care a murit la Buşteni: Profesorul care a organizat tabăra, pus sub urmărire penală

Profesorul care a organizat tabăra în care o elevă olimpică a murit, pus sub urmărire penală (Imagine: Shutterstock)

Potrivit şefului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, procurorul Iulian Văduvan, anchetatorii au început urmărirea penală împotriva profesorului care a organizat tabăra din staţiunea Buşteni în care o elevă de 13 ani şi-a pierdut viaţa.

Tânăra care a căzut de la etaj a fost găsită cu hipotermie severă după ce a stat câteva ore în ger.

Procurorul Iulian Văduvan a precizat că profesorul care a organizat tabăra este urmărit penal pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Organizatorul taberei pentru elevii olimpici în care o tânără de 13 ani a murit este profesorul Mircea Lascu, cadru didactic pensionar care are o asociaţie prin care îi sprijină pe elevii olimpici la matematică.

Lascu organiza de două ori pe an tabere la care participau copii de la clasa a VII-a până la clasa a X-a, programul acestora incluzând şase ore de matematică zilnic.

Pentru tabăra organizată în luna ianuarie în staţiunea Buşteni părinţii elevilor plătiseră 1.500 de lei pentru fiecare copil.

La începutul lunii ianuarie, o adolescentă de 13 ani, elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 "Jose Marti" din Bucureşti, care se afla în tabără la Buşteni, a fost găsită în apropierea zidului vilei unde era cazată, în comă profundă şi şoc hipotermic, cu o temperatură a corpului de 19,5 grade.

Fata, despre care medicii spun că avea politraumatisme ca urmare a căderii de la înălţime, a fost transportată la spitalul din Sinaia. La scurt timp după ce a fost adusă la spital, eleva a făcut stop cardio-respirator, medicii reuşind să-i repornească inima după câteva ore de masaj cardiac extern. Timp de câteva ore inima fetei a bătut singură, însă fata respira cu ajutorul aparatelor. Fata a murit după ce a făcut un nou stop cardio-respirator.

Adolescenta se afla, alături de alţi 21 de elevi olimpici la matematică, într-o tabără organizată de o asociaţie nonprofit care aparţine unui profesor pensionar din Zalău. Profesorul, Mircea Lascu, s-a retras din învăţământ în 1993 pentru a se ocupa de editura pe care a înfiinţat-o - Gil -, el fiind cunoscut pentru iniţiative de promovare a performanţelor copiilor.

Potrivit datelor postate pe internet de profesorul Mircea Lascu, care s-a ocupat de organizare, la tabăra de la Buşteni au fost acceptaţi elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a şi a X-a, însoţiţi de cadre didactice, programul incluzând zilnic şase ore de matematică, nivel avansat, pentru fiecare copil părinţii plătind 1.500 de lei. Tabăra a început pe 3 ianuarie şi urma să se încheie pe 12 ianuarie.

Rozica Ştefan, directorul Şcolii generale nr. 56 "Jose Marti" din Bucureşti, unde era elevă fata de 13 ani, a declarat că tabăra respectivă nu este organizată de unitatea de învăţământ, care nu avea cunoştinţă despre aceasta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici