Cazul Floreasca | Emanuel Ungureanu, la Parchetul General: Cu certitudine s-a încercat muşamalizarea acestei nenorociri / Ce conţine plângerea deputatului

Deputatul Emanuel Ungureanu s-a prezentat, luni, la Parchetul General pentru a depune o plângere în cazul femeii arse de la Spitalul Floreasca, solicitând procurorilor să stabilească dacă personalul medical se face vinovat de înşelăciune.

861 afișări
Imaginea articolului Cazul Floreasca | Emanuel Ungureanu, la Parchetul General: Cu certitudine s-a încercat muşamalizarea acestei nenorociri / Ce conţine plângerea deputatului

Cazul Floreasca | Emanuel Ungureanu, la Parchetul General: Cu certitudine s-a încercat muşamalizarea acestei nenorociri

„Să arzi o pacientă pe 40% din corp pentru doctorul Beuran a însemnat un incident minor. Motivul pentru care am venit la Parchetul General este unul foarte clar - acela de a cere procurorilor să stabilească dacă personalul medical din Spitalul Floreasca ce a participat sau a coordonat operaţia din 13 şi 22 decembrie (vorbim de 2 intervenţii chirurgicale) au comis înşelăciune, uz de fals şi fals intelectual. După declaraţiile lui Beuran în care ne explica faptul că el nu a participat în sală, dar ar fi semnat în fals că a participat de la primul moment operator şi până la ultimul, până la suspiciunea că pacienta ar fi fost alergică la iod”, a declarat Emanuel Ungureanu la sediul Parchetului General.

Singura anchtă administrativă în ziua incidentului a fost cea declanşată de managerul spitalului Floreasca, mai spune deputatul.

„Cu certitudine s-a încercat muşamalizarea acestei nenorociri”, a mai spus Ungureanu.

Referitor la declaraţia preşedintelui Colegiului Medicilor, în care spune că prietenii şi foştii pacienţi ai lui Beuran trebuie să il apere, deputatul USR precizează: ”Comunicatul preşedintelui Colegiului Medicilor este o ruşine şi este o sfidare la adresa victimei şi a familiei aceştia care a fost informată despre incidentul din sala că fiind un incident minor”.

„Mai mult decât atât în data de 27 decembrie, Ministerul Sănătăţii trimite un inspector al Inspecţiei Sanitare de Stat, care nu audiază nici atunci niciun medic care a fost în sala, nu mai reaudiază pe nimeni, ci preia în raportul sau declaraţiile date în 22 decembrie de personalul auxiliar. Tot terenul a fost şi este pregătit până astăzi, să se dea vină pe asistente, pe infirmiere, pe cele care ar fi trebuit să pregătească câmpul operator. De fapt ce constatăm astăzi, că nu avem niciun fel de proceduri clare.

După un incident atât de grav nu am văzut niciun rezultat, conducerea spitalului Floreasca, şeful Secţiei de Chirurgie Beuran şi să ne explice pe fiecare pas cum se prepară un pacient pentru operaţie, cum s-au întâmplat lucrurile în dată de 13 decembrie, pentru că în dată de 22 decembrie medicii care au operat-o pe această pacienta erau în ceea ce se numeşte procedura de reintervenţie”, mai spune Ungureanu.

Ce conţine plângerea lui Ungureanu: Se aruncă vina pe personal. Beuran îşi asumă doar rol de salvator
 
În plângerea depusă la Parchetul General, Emanuel Ungureanu precizează că după moartea femeii care a ars la Floreasca se încearcă învinuirea personalului auxiliar. Deputatul spune că, după ce au apărut problemele, medicul Mircea Beuran nu şi-a asumat decât rolul de „salvator” al bolnavei.
 
„Domnule procuror general, în data de 28 decembrie am publicat pe pagina mea oficială de Facebook un text însoţit de imaginea profesorului Beuran şi mărturiile a doi brancardieri prin care am dezvăluit, în urma unor informaţii primite de la un avertizor de integritate din sistemul sanitar, faptul că într-un Bloc Operator al Spitalului Floreasca ar fi fost arsă pe masa de operaţie o pacientă de 66 de ani de către profesorul Beuran”, scrie deputatul Emanuel Ungureanu în plângere.
 
Plângerea a fost depusă, luni, la Parchetul General, în atenţia lui Bogdan Licu - procurorul general interimar.
 
Din actele medico-legale (fişa de observaţie, protocolul operator), Ungureanu subliniază că se poate constata că Beuran a semnat protocolul operator şi în descrierea evenimentelor din blocul operator rezultă faptul că medicul a participat la toate evenimentele din sala de operaţie, inclusiv la momentul când, „din cauza manipulării greşite a unui electrocauter în contact cu un biocid care conţile o doză importantă de alcool, pacienta aflată pe masa de operaţie a suferit arsuri de peste 40% din suprafaţa corpului care, cu mare probabilitate i-au provocat moartea”.
 
Profesorul Beuran a susţinut că nu a participat la momentul în care pacienta a ars pe masa de operaţie dar, spune deputatul, acesta „a încercat să dea vina pentru incidentul grav din blocul operator pe personalul auxiliar”.
 
„De aici au apărut suspiciunile că acest incident deosebit de grav, ascuns publicului dar şi Ministerului Sănătăţii timp de 6 zile este un caz clasic de muşamalizare deoarece singurii audiaţi imediat după accidentul nefericit au fost cadrele medicale sau auxiliare care au fost martori direcţi sau indirecţi la eveniment şi niciun medic nu a dat vreo declaraţie în faţa managerului Spitalului Floreasca, ce a declanţat după incident o anchetă administrativă. Suspiciunile în privinşa muşamalizării au fost întărite atunci când inspectorul de la inspecţia sanitară care a ajuns în data de 27 decembrie la Spitalul Floreasca nu a luat declaraţii de la niciun medic prezent în sală la momentul incendierii accidentale a pacientei de 66 de ani, ci a preluat în dosarul de inspecţie doar declaraţiile personalului date în faţa managerului unităţii în data de 22 decembrie”, mai cuprinde plângerea.
 
Este atrasă atenţia asupra faptului că medicul ar fi putut înşela pacienta operată cu privire la implicarea acestuia în îngrijire şi ar fi semnat în fals că a participat la intervenţiile chirurgicale din data de 13, respectiv 22 decembrie.
 
„Atunci când au apărut problemele să-şi asume doar rolul de salvator al bolnavei, cu toate că în acte este responsabil de tot ce s-a întâmplat în sala de operaţie, fiind medicul curant al doamnei decedate. Fără să probeze cu acte medicale, medicul Beuran a declarat public că doamna arsă pe masa de operaţie ar fi fost polialergică, inclusiv la iod. Din datele pe care le deţin, paicneta nu a fost testată pentru a se putea dovedi că ar fi alergică, în foaia de observaţie de la prima intervenţie din data de 13 decembrie, pacienta a declarat, conform unor surse medicale, că este alergică la plante şi furazolidon. De unde ştia medicul BNeuran că pacienta este alergică la iod? Şi aici se ridică posibilitatea comiterii unor fapte de înţelăciune şi fals”, mai scrie în plângere.
 
În replică, mediul Beuran a declarat la Digi24 că nu a blocat nimeni nicio cercetare, respingând acuzaţiilor de muşamalizare a cazului: „Hai să luăm prima frază: „Beuran a dat foc pacientei” (acuzaţiile din spaţiul public, n.r). Ce, Beuran e piroman? Atitunea ar fi fost (să fie explicat, n.r.) ce înseamnă să dai foc. Apoi, s-a dovedit că Beuran nu a fost în sală în momentul acela şi tot se insistă. Protocolul operator este făcut din momentul în care s-a încheiat actul operator. Care este muşamalizarea?”.
 
Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă după ce femeia care a ars pe masa de operaţii de la Spitalul Floreasca a murit duminică seară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici