CAZUL MITEI de la Universitatea Bioterra: - Poliţie: 60 de persoane, audiate ca martori în dosar

Aproximativ 60 de persoane sunt audiate ca martori, miercuri, la sediul Poliţiei Române, în dosarul legat de Universitatea Bioterra, 42 dintre cele citate fiind cadre didactice, iar restul, angajaţi ai instituţiei de învăţământ superior, a precizat şeful SIF din IPJ Vâlcea, Răzvan Giuroiu.

323 afișări
Imaginea articolului CAZUL MITEI de la Universitatea Bioterra: - Poliţie: 60 de persoane, audiate ca martori în dosar

CAZUL MITEI de la Universitatea Bioterra: - Poliţie: 60 de persoane, audiate ca martori în dosar (Imagine: Arhiva MediafaxFoto)

"Audierile se fac în continuarea anchetei demarate la sfârşitul lunii septembrie", a mai spus şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea.

În dosarul legat de Universitatea Bioterra, se fac cercetări pentru luare de mită şi divulgarea unor subiecte la licenţă. De asemenea, anchetatorii cercetează posibile cazuri de profesori care ar fi modificat notele la testele studenţilor sau le-au dat note fără ca aceştia să participe la examene.

În acest dosar, poliţiştii şi procurorii Parchetului Tribunalului Vâlcea au făcut, în 27 septembrie, 19 percheziţii în Bucureşti, dintre care una domiciliară şi 18 la Universitatea Bioterra, precum şi alte trei în Olt, Drăgăşani şi Ilfov, într-un caz în care cadre didactice sunt cercetate pentru fapte de corupţie.

În urma percheziţiilor au fost puşi sub acuzare Adrian Dulugeac, şef de lucrări şi prodecan la Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra, şi Laura Harcan, şef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licenţă, aceasta fiind acuzată de fals intelectual.

Adrian Dulugeac, prodecanul Facultăţii de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare din cadrul universităţii, a fost reţinut şi ulterior arestat, la 6 octombrie, în acest caz.

Procurorii îl acuză pe Dulugeac de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material. Totodată, Dulugeac a fost pus sub acuzare şi pentru luare de mită, anchetatorii stabilind că acesta a primit bani, bunuri sau servicii de la studenţii pe care i-a ajutat la licenţă sau la alte examene.

Potrivit procurorilor, profesorul Adrian Dulugeac, de la Universitatea Bioterra, a primit mită de la studenţi bani, două cife cu beton şi servicii de reparare a instalaţiilor electrice pentru a le da răspunsuri prin SMS la examene, a le obţine lucrări de licenţă sau a le da note fără să se prezinte la examene.

Adrian Dulugeac mai este acuzat că, folosindu-se de calitatea sa de cadru didactic, a cerut şi a determinat alţi profesori de la Universitatea Bioterra care au examinat candidaţi la proba orală a examenului de licenţă să le acorde note mai mari faţă de cele corecte.

Astfel, la data de 11 septembrie, Adrian Dulugeac i-a cerut Laurei Harcan, cadru didactic la Facultatea de Drept de la Universitatea Bioterra, să corecteze şi să noteze lucrările scrise ale altor studenţi de la examenele anuale ori semestriale restante, solicitându-i acesteia să treacă notele şi în cataloage.

Procurorii l-au pus sub acuzare pe Dulugeac şi pentru luare de mită, stabilind că a primit diferite sume de bani ori alte servicii de la studenţi sau absolvenţi ai Universităţii Bioterra, în schimbul răspunsurilor corecte la subiectele de la proba scrisă a examenului de licenţă sau al obţinerii unor lucrări de licenţă. Totodată, Dulugeac a luat mită pentru notarea anuală a unor studenţi fără ca aceştia să fie prezenţi la examene, pentru înscrierea în fiecare an universitar, ori întocmirea unor situaţii şcolare nereale, în vederea absolvirii facultăţii, înscrierii la examenul de licenţă, promovării acestuia şi obţinerii diplomelor de licenţă.

Universitatea Bioterra a fost implicată, în 2000, într-un scandal legat de emiterea de diplome şi certificate imprimate de Ministerul Educaţiei, fără ca Bioterra să aibă dreptul pentru asemenea tipizate, la acea vreme Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare (CNEEA) hotărând retragerea autorizaţiei, până la remedierea problemelor.

La sfârşitul anului 2000, CNEAA de la acea vreme a hotărât retragerea autorizaţiei şi a dreptului de funcţionare pentru toate specializările Universităţii Bioterra Bucureşti, din cauza încălcării grave a Legii acreditării şi a Legii învăţămîntului. Neregulile descoperite vizau organizarea ilegală, la Constanţa şi Arad, a unor filiale aparţinînd departamentului de psihopedagogie, prin concesionare către unele fundaţii, precum şi emiterea de diplome şi certificate imprimate de MEN, fără ca universitatea să aibă dreptul pentru asemenea tipizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici