Cazul ursului ucis în Sibiu: STS anunţă că 28 de apeluri la 112 i-au semnalat prezenţa / ANSVSA a demarat propria anchetă / Cioloş a cerut rapoarte complete

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) anunţă că au fost identificate 28 de apeluri la 112, înregistrate miercuri, între orele 05.20 şi 08.09, apelurile fiind transferate către Dispeceratele de Urgenţă ale Inspectoratelor de Poliţie, pentru Situaţii de Urgenţă, de Jandarmi şi către Ambulanţă.

2096 afișări
Imaginea articolului Cazul ursului ucis în Sibiu: STS anunţă că 28 de apeluri la 112 i-au semnalat prezenţa / ANSVSA a demarat propria anchetă / Cioloş a cerut rapoarte complete

Cazul ursului ucis în Sibiu: STS anunţă că 28 de apeluri la 112 au semnalat prezenţa ursului în oraş între orele 05:20 şi 08:09

"În urma căutărilor efectuate în baza de date a Centrului Unic 112 Sibiu, au fost identificate 28 apeluri prin care se semnalează prezenţa unui urs în oraş, în data de 12 octombrie 2016, la orele 05:20, 07:46, 07:47, 07:49, 07:56, 07:57, 07:59, 08:02, 08:04, 08:07 şi 08:09. Apelurile au fost transferate, potrivit competenţelor, către Dispeceratele de Urgenţă ale Inspectoratelor de Poliţie, pentru Situaţii de Urgenţă, de Jandarmi şi către Serviciul de Ambulanţă.La unele dintre orele menţionate, au existat mai multe apeluri într-un interval de câteva minute. O parte dintre acestea nu au fost direcţionate agenţiilor de intervenţie întrucât nu au fost furnizate informaţii noi privind locul în care se afla ursul. In data de 11.10.2016 nu au fost identificate apeluri care să semnaleze prezenţa unui urs în oraşul Sibiu", anunţă STS.

ANSVSA a demarat o anchetă în cazul uciderii ursului de la Sibiu

 Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a trimis echipe în control la Sibiu pentru a verifica dacă în cazul uciderii ursului "s-au respectat măsurile legale ce privesc Bunăstarea şi Protecţia Animalelor", anunţă instituţia.

Concluziile anchetei vor fi făcute publice la începutul săptămânii viitoare.

"Totodată, s-a dispus şi întocmirea de proceduri destinate Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru ca, în cazul în care animale sălbatice vor mai ajunge în localităţi, personalul angajat în serviciile veterinare să ştie exact care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru a neutraliza potenţialul pericol la adresa populaţiei. Menţionăm că uciderea animalului se va lua numai în caz de pericol iminent", mai precizează ANSVSA.

Poliţiştii din Sibiu au deschis un dosar penal pentru uz de armă, după ce ursul care s-a plimbat mai bine de trei ore prin centrul Sibiului a fost împuşcat în curtea unei fabrici din oraş. Potrivit şefului Poliţiei Sibiu, Tiberiu Iulian Ivancea, ursul a fost împuşcat, nereuşindu-se tranchilizarea lui.

"Peste 50 de persoane din cadrul Poliţiei, Jandarmilor, Poliţiei Locale, ISU au intervenit în acest eveniment. Ursul a fost foarte agil, a escaladat garduri, a intrat în curţile oamenilor, a traversat tot oraşul, Centrul vechi şi a ajuns în oraşul de jos. Aici s-a reuşit blocarea lui, dar şi aici ar fi putut să sară gardul şi să plece mai departe. Poate părea o măsură extremă (împuşcarea - n.r.), dar nu s-a reuşit tranchilizarea lui şi exista şi pericolul ca un urs rănit să devină mai agresiv. Facem investigaţii şi stabilim cauzele care au dus la acest eveniment, dar şi de unde a venit acest urs. S-a deschis un dosar penal pentru uz de armă”, a declarat, presei, la locul prinderii şi împuşcării ursului, Tiberiu Iulian Ivancea.

Întrebat dacă ursul ar fi putut scăpa dintr-o curte unde cineva ar creşte ilegal urşi, dat fiind faptul că în urmă cu aproximativ un an un alt urs a fost capturat într-o curte tot din centrul Sibiului, Ivancea a răspuns că nu exclude această posibilitate.

Totodată, întrebat de ce nu s-a insistat cu tranchililizarea şi s-a ales uciderea animalului, Ivancea a spus că erau 50 de oameni în curte şi pericolul era foarte mare.

"Exista un risc foarte mare. În curte erau oameni la serviciu. Este un urs mare. Are aproximativ 6 ani şi 150 de kilograme”, a spus comisarul Tiberiu Iulian Ivancea, care a şi coordonat acţiunea de prindere a ursului.

Un urs de mari dimensiuni a fost observat, miercuri dimineaţă, în zona centrală a Sibiului, zona fiind imediat împânzită de jandarmi şi poliţişti. După circa trei ore, ursul a fost prins şi împuşcat pe strada Lunga, în curtea unei fabrici.

Premierul Dacian Cioloş a cerut, vineri, rapoarte complete ale situaţiei până luni cu privire la uciderea unui urs în Sibiu, după ce, în cursul zilei, a discutat cu responsabili din MAI, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, ANSVSA şi prefectul de Sibiu.

”Prim-ministrul Dacian Cioloş a discutat vineri cu responsabilii care coordonează autorităţile implicate în gestionarea evenimentului de la Sibiu care s-a soldat cu uciderea unui urs în intravilanul oraşului. Ministerul Afacerilor Interne, Prefectul judeţului Sibiu, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor şi ANSVSA i-au prezentat premierului rapoarte intermediare asupra evenimentului. Prim-ministrul Dacian Cioloş a cerut rapoarte complete ale situaţiei până luni, 17 octombrie, după ce instituţiile cu responsabilităţi îşi vor finaliza şi anchetele interne declanşate deja”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

El a precizat că premierul a fost informat că, încă de săptămâna trecută, la nivelul MAI s-a început o revizuire a procedurilor de intervenţie în caz de evenimente excepţionale precum a fost cel din Sibiu.

”Ministerul Mediului va prezenta până joi, 20 octombrie, stadiul înfiinţării Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice – SUAS, procedură demarată dar nefinalizată până în acest moment”, a adăugat Iolu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici