CC: Articolul privind calcularea vechimii doar pentru magistraţii foşti avocaţi, neconstituţional

Articolul din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor care prevede că luarea în calcul a vechimii, în situaţia numirii în funcţii de conducere, doar pentru magistraţii care au fost avocaţi este neconstituţional, a decis, miercuri, Curtea Constituţională (CC).

326 afișări
Imaginea articolului CC: Articolul privind calcularea vechimii doar pentru magistraţii foşti avocaţi, neconstituţional

CC: Articolul privind calcularea vechimii doar pentru magistraţii foşti avocaţi, neconstituţional (Imagine: Shutterstock)

Surse din cadrul CC au precizat, pentru MEDIAFAX, că doi magistraţi care doreau să fie promovaţi în funcţii de conducere au reclamat că articolul respectiv încalcă principiul egalităţii.

Odată cu decizia de miercuri a Curţii, pentru a candida la o funcţie de conducere din cadrul unei instanţe sau al unui parchet, un magistrat poate să fi exercitat anterior o altă profesie juridică, nu doar cea de avocat, perioada în care acesta a practicat-o fiind luată în calcul în calcularea vechimii.

Articolul declarat neconstituţional prevede că "la calcularea vechimii prevăzute la alin. (1) (pentru numirea în funcţii de conducere - n. red.) se ia în considerare şi perioada în care judecătorul sau procurorul a fost avocat".

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi aconstatat că dispoziţiile art. 50 alin.(2) din Legea nr.303∕ 2004 privind statutul judecătorilor şiprocurorilor sunt neconstituţionale în raport cu dispoziţiile art.16 din Constituţie", informează reprezentanţii CC.

Decizia CC este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici