Ce spune şeful piloţilor de la Wizz Air despre aterizarea de urgenţă efectuată sâmbătă la cursa Bucureşti-Roma

Şeful piloţilor companiei Wizz Air, britanicul David Morgan, a susţinut la Bucureşti o conferinţă de presă referitoare la incidentul de sâmbătă dimineaţa, în care o aeronavă Airbus 320, care a decolat din Bucureşti, a aterizat de urgenţă pe o singură roată, pe aeroportul Fiumicino din Roma.

2557 afișări
Imaginea articolului Ce spune şeful piloţilor de la Wizz Air despre aterizarea de urgenţă efectuată sâmbătă la cursa Bucureşti-Roma

Ce spune şeful piloţilor de la Wizz Air despre aterizarea de urgenţă efectuată sâmbătă la cursa Bucureşti-Roma

Şeful piloţilor de la Wizz Air , David Morgan, a declarat luni că aterizarea de urgenţă efectuată sâmbătă la Roma a fost una extrem de dificilă, dar execuţia ei a fost ca la carte, compania fiind mândră de echipaj, din care cele patru stewardese erau românce.

Morgan a precizat, la întrebările jurnaliştilor, că incidentul de sâmbătă a fost singurul de acest fel din istoria companiei.

Acesta a recapitulat evenimentele de la bordul aeronavei, arătând că înainte de aterizarea programată pe aeroportul Ciampino de la Roma a fost afişat semnalul că jamba stângă a trenului de aterizare nu este coborâtă. Şeful piloţilor Wizz Air a precizat că înainte de acest moment nu a existat nicio indicaţie că ar fi ceva în neregulă, nici înainte, nici după decolare. Astfel, aterizarea a fost amânată şi avionul a planat de-a lungul coastei Italiei până când echipajul s-a pregătit pentru aterizare, având la dispoziţie doar partea dreaptă a trenului de aterizare.

Căpitanul aeronavei a decis să aterizeze pe aeroportul Fiumicino, acesta având o pistă mai lungă decât cea de pe Ciampino, unde trebuia să aterizeze, şi fiind cel mai bine pregătit din zonă pentru astfel de situaţii. Înainte de aterizare a fost transferată o pare din carburantul din motorul stâng al avionului pe partea dreaptă, pentru a preveni un incendiu, iar serviciile de intervenţie din aeroport au fost mobilizate.

Avionul a aterizat pe roata dreaptă, înaintând astfel pe pistă timp de doi kilometri şi s-a oprit pe mijlocul pistei. Pe ultimele sute de ,metri aeronava s-a aplecat pe partea stângă, luând contact cu solul, iar la oprire pompierii au pulberizat spumă preventiv în jurul motorul stâng.

Totodată, în momentul opririi avionului, căpitanul a ordonat evacuarea, aceasta fiind procedura obişnuită în astfel de situaţii.

Morgan a mai precizat că trei pasageri aflaţi la bordul aeronavei au fost agitaţi şi stresaţi de situaţie, aceştia primind îngrijiri medicale, ca şi o femeie care era însărcinată. Toţi cei patru pasageri au fost examinaţi de medici, dar niciunul nu a fost spitalizat, fiind lăsaţi să plece în aceeaşi zi.

La Roma are loc o anchetă în cazul incidentului, desfăşurată de autoritatea italiană pentru siguranţa zborului, cea din Ungaria, compania Airbus şi Lufthansa Technik, firma care asigură mentenanţa aeronavelor Wizz Air, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate în domeniu, a precizat David Morgan.

Acesta a mai spus că reprezentanţii companiei sunt foarte mândri de echipajul aflat la bordul aeronavei, atât de cei doi piloţi - căpitanul italin şi copilotul cipriot, cât şi de cele patru însoţitoare de bord, toate românce. "Însoţitoarele de bord s-au comportant minunat, am primit comentarii de la unii pasageri în acest sens", a spus David Morgan.

El a mai spus că o situaţie ca cea de sâmbătă este extrem de rară în cariera unui pilot şi că piloţii companiei sunt instruiţi inclusiv pentru astfel de situaţii.

Morgan nu a putut preciza dacă pilotul aeronavei care a reuşit aterizarea de sâmbătă va primi un premiu, dar a spus că va fi cu siguranţă o petrecere în cinstea întregului echipaj, în interiorul companiei.

Wizz Air are 500 de piloţi de 35 de naţionalităţi.

Zborul Wizz Air, W6 3141, de sâmbătă, din Bucureşti spre Roma, Aeroportul Ciampino, cu 165 de pasageri la bord şi şase membri ai echipajului, a fost redirecţionat spre Aeroportul Roma Fiumicino, pentru aterizare de urgenţă din cauza unei probleme cu trenul de aterizare.

Aeronava a aterizat în siguranţă la ora 8.15, iar pasagerii au fost debarcaţi folosindu-se toboganele de ieşire, declara Daniel de Carvalho, director de comunicare al companiei Wizz Air.

Aeronava Airbus A320 care a decolat din Bucureşti şi a aterizat de urgenţă la Roma are 13 luni vechime şi a fost supusă celei mai recente inspecţii tehnice în luna mai a acestui an, preciza compania aeriană într-un comunicat.

Potrivit presei italiene, căpitanul Rabitti Martini a salvat situaţia, executând la perfecţie o manevră periculoasă pentru aterizarea aeronavei în condiţiile date.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici