Cea mai gravă problemă a României din ultimii 50 de ani. Datele care confirmă o tendinţă îngrijorătoare

România se află pe locul al treilea între statele membre UE în care populaţia vârstnică, de 80 de ani sau mai mult, este în continuă creştere, înregistrând o creştere de 2% doar în ultimul deceniu, informează Gândul.

2959 afișări
Imaginea articolului Cea mai gravă problemă a României din ultimii 50 de ani. Datele care confirmă o tendinţă îngrijorătoare

Cea mai gravă problemă a României din ultimii 50 de ani. Datele care confirmă o tendinţă îngrijorătoare (Imagine: Shutterstock)

Tendinţa este una generală la nivel european, singurul stat în care nu au fost raportate niveluri mai ridicate ale cetăţenilor 80+ în ultimii zece ani fiind Suedia. Specialiştii avertizează că populaţia României, la nivel general, va continua să scadă, astfel că se aşteaptă ca până în 2060 numărul de locuitori din ţara noastră să ajungă la 14,3 milioane, cu 5,6 milioane locuitori mai puţin faţă de anul 2015, informează Gândul.info.

De altfel, potrivit datelelor INS, poulaţia rezidentă în România este la nivelul din 1966. Una dintre cauze este speranţa de viaţă care, la nivelul Uniunii, a crescut în ultimii ani. Cu toate acestea, în România speranţa de viaţă pentru populaţia vârstnică este printre cele mai scăzute din UE, cu 7,6 ani pe care bătrânii se aşteaptă să-i mai trăiască după ce împlinesc această vârstă, în urma noastră situându-se doar Bulgaria, cu o medie de 7 ani, arată cel mai recent raport Eurostat.

Speranţa de viaţă în ţara noastră se situează în jurul vârstei de 75,4 ani, demnonstrează şi datele furnizate de INS, potrivit cărora femeile au o durată medie a vieţii de 78,91 ani, cu aproape 7 ani mai mare decât speranţa de viaţă a bărbaţilor (71,96 ani). În acest ritm, cele mai pesimiste estimări arată, însă, că peste aproximativ 50 de ani populaţia ar putea ajunge chiar şi la 12,5 milioane de locuitori.

Unul din fiecare 20 de oameni care trăiau anul trecut în UE aveau vârste de 80 de ani sau mai mult, în condiţiile în care procentul persoanelor vârstnice a crescut, într-un deceniu, de la 4% (2005), la 5,3% (2015). Într-un singur an, populaţia vârstnică din Uniunea Europeană, adică cea a oamenilor de peste 80 de ani, a crescut cu 7 milioane, de la 20 de milioane în 2014, la 27 de milioane în 2015, arată cele mai recente date publicate de Eurostat. Cifrele sunt, în mare parte, rezultatul speranţei de viaţă în creştere, de la 8,4 ani în 2004, la 9,5 ani în 2014.

Citeşte continuearea pe Gândul.info.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici