Cei cinci procurori care candidează pentru şefia DNA susţin astăzi interviurile: „Măsurile intruzive în dosare au afectat credibilitatea” / „Existenţa Secţiei Speciale o văd ca pe o jignire”

Mariana Alexandru a menţionat, la interviul pentru şefia DNA, de existenţa dosarelor penale lăsate în nelucrare, în care au fost dispuse „măsuri intruzive”, ca apoi să fie clasate, subliniind că, dacă va conduce Direcţia, va elimina astfel de probleme care au afectat credibilitatea instituţiei.

1001 afișări
Imaginea articolului Cei cinci procurori care candidează pentru şefia DNA susţin astăzi interviurile: „Măsurile intruzive în dosare au afectat credibilitatea” / „Existenţa Secţiei Speciale o văd ca pe o jignire”

Marina Alexandru, la interviul pentru şefia DNA

Procurorul Ionuţ Botnaru s-a retras din concursul pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a anunţat, joi, ministrul Justiţiei, la finalul audierii unui alt candidat pentru acest post, respectiv Camelia Elena Grecu, în cursa pentru scaunul de şef la DNA rămânând patru persoane.
 
„Am aflat un anunţ de informare din partea domnului Botnaru în sensul că şi-a retras candidatura pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a spus ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
 
Ionuţ Botnaru este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
 
Procurorul are mai multe terenuri în comuna Brebu, judeţul Prahova, pe care le deţine împreună cu mai multe persoane. Procurorul are o casă de vacanţă tot în Brebu, o casă de locuit în Buzău şi deţine şi două maşini: Seat Toledo şi BMW X5. În privinţa activelor financiare, Botnaru are două conturi în valoare de 30.000 lei, respectiv 35.000 lei. Are şi un credit în valoare de 93.750 euro. Ionuţ Botnaru a obţinut un venit anual în valoare de 199.052 lei, iar soţia sa, judecător la Curtea de Apel Ploieşti, a obţinut 174.823 lei.
 
Joi, la sediul Ministerului Justiţiei, au fost audiaţi trei candidaţi care aspiră la funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este vorba despre Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa şi Camelia Elena Grecu. La ora 16.30, este programată intervievarea lui Călin Nistor, actualul şef al DNA.
 
Interviurile pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public au început marţi. Astfel, în faţa comisiei au ajuns, marţi şi miercuri, candidaţii pentru fotoliul de şef al Parchetului General. Joi este rândul celor care vor să fie şefi peste parchetul anticorupţie, iar vineri se vor prezenta procurorii care vor să conducă DIICOT. Este vorba despre Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.

„Nu aş vrea să trec mai departe peste existenţa cazurilor în care s-au format dosare penale, s-au dispus măsuri intruzive şi au fost lăsate în nelucrare 3, 4 ani sau chiar mai mult, după care s-a dispus clasarea”, a spus procurorul Mariana Alexandru la interviul din faţa comisiei Ministerului Justiţiei, pentru funcţia de şef al DNA.

Potrivit procurorului, dacă aceste dosare ar fi monitorizate cu atenţie, ori dacă s-ar fi văzut că încă din faza sesizării nu aveau cele necesare intocmirii unui dosar penal, ar fi putut fi soluţionate operativ.

„Acesta este un alt obiectiv pe care mi-l propun. Consider că este una din problemele care a afectat puternic credibilitatea instituţiei care necesită intervenţie rapidă. Dacă voi fi selectată să ocup această funcţie de conducere, am autoritatea şi experienţa profesională necesare, cunosc în profunzime specificul activităţii Direcţiei, o bună parte a personalului, şi am abilitatea să coagulez în jurul meu echipa managerială extinsă cu care să facem de urgenţă analiză, să depistăm aceste cazuri şi să le eliminăm”, a mai spus Mariana Alexandru.

Mariana Alexandru a mai activat în cadrul DNA şi a lucrat în dosare precum "Zambaccian", dar şi în cauzele în care au fost vizaţi fostul senator Cătălin Voicu şi fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi. În ceea ce priveşte dosarul "Gala Bute", Mariana Alexandru este cea care a infirmat soluţia iniţială dată în cauză, însă a plecat din DNA înainte de a fi luată o decizie privind anchetarea fostului ministru al Turismului, Elena Udrea.

Mariana Alexandru este soţia lui Ion Alexandru, care a activat ca procuror militar în cadrul DNA, acesta părăsind instituţia în anul 2015, ca urmare a reorganizării serviciului în cadrul căruia activa, la scurtă vreme după pensionarea soţiei sale.

Mariana Alexandru: În 2014, conducerea Direcţiei mi-a cerut să plec

Mariana Alexandru a povestit la interviul de joi pentru şefia DNA, cum în 2014, conducerea DNA de la acel moment i-a cerut să plece din instituţie fără a i se da vreo explicaţie concretă ci doar invocând anumite nereguli în dosare importante, scrie Monitorul Justiţiei.

Procurorul a explicat în faţa comisiei de la Ministerul Justiţiei că i s-au adus acuzaţii potrivit cărora ar fi sustras documente din dosarele fostului premier Adrian Năstase şi fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea.

Aceste acuzaţii s-au concretizat într-un dosar penal, însă la patru ani distanţă, Alexandru a primit de la DNA o soluţie de clasare şi a revenit în magistratură, scrie Monitorul Justiţiei.

Mariana Alexandru a fost primul candidat pentru şefia DNA ce a apărut joi dimineaţă în faţa comisieri de audiere şi s-a arătat încântată de ocazia de a vorbi despre anumite momente din cariera sa profesională, la invitaţia ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu.

"Sunt extrem de bucuroasă pentru că azi, pentru prima dată în cariera mea, am ocazia să vă spun de ce am plecat de la DNA. S-au vehiculat foarte multe lucruri în spaţiul public şi nu mai vreau să las aceste lururi să-mi afecteze cariera mai departe. În toamna anului 2014, conducerea DNA m-a chemat într-un spaţiu oficial şi mi-a cerut imperativ să plec, invocând anumite disfuncţionalităţi pe care eu le-aş fi generat în dosare importante soluţionate", a spus Mariana Alexandru în timpul interviului susţinut la Ministerul Justiţiei.

"Am cerut explicaţii, normal, dar mi s-au refuzat categoric, nu am ştiut conţinutul acelor disfuncţionalităţi ce îmi erau aduse (...). În momentul în care conducerea DNA îţi aduce asemenea acuzaţii, singura soluţie era să faci un pas în spate, pentru că vulnerabilizam instituţia, vulnerabilizam dosare foarte importante pe care le făcusem sau cele pe care le aveam în curs. Şi, nu în ultimul rând, aş fi suferit prejudicii de imagine uriaşe. Nu aş mai fi reuşit să şterg etichetele care în mod gratuit mi s-ar fi pus", a spus cea care a fost primul procuror ce a reuşit să obţină aviz pentru reţinerea şi arestarea unui senator (Cătălin Voicu), dar şi a unui judecător de la ÎCCJ (Costiniu).

Mariana Alexandru a explicat că s-a pensionat din motive obiective şi a revenit în magistratură după ce acestea nu au mai existat.

"După patru ani am primit de la DNA o soluţie de clasare, pe temei juridic fapta nu există. Şi vă rog să aveţi amabilitatea să mă ascultaţi, am să vă citesc fragmentul relevant din ordonanţă. Procurorul de caz a spus aşa: În exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, procurorul nu a îndeplinit vreun act în mod defectuos, care să cauzeze o tulburare însemnată a bunului mers al organului sau unei instituţii de stat. Din probatoriul administrat, a rezultat că la dosarele de urmărire penală au fost dispuse înscrisurile necesare, atât în acuzare, cât şi în apărare. Specialiştii desemnaţi au avut acces la toate documentele (...), instanţele de judecată dispunând soluţii definitive de condamnare. Este vorba despre dosarele fostului premier Adrian Năstase şi ale fostului ministru al Transporturilor, Miron Tudor Mitrea. Acuzaţiile erau referitoare la faptul că ar fi dispărut documente din aceste dosare, a lămurit Mariana Alexandru.

Procurorul a mai atras atenţia că, dacă la acel moment i s-ar fi cerut explicaţii, dosarul penal nu ar mai fi existat.

„Partea cea mai dureroasă pentru mine este că nu a fost o sesizare din oficiu a unui cetăţean, ci a fost o sesizare internă, şi ar fi trebuit să fiu întrebată. (...) Concomitent cu această discuţie, în spaţiul public se vehiculau informaţii cum că aş fi divulgat informaţii unor oameni politici. (...) Este o reparaţie morală, pe lângă faptul că am revenit în magistratură, că astăzi, în acest cadru oficial, am putut susţine aceste lucruri, pe care le dovedesc cu documente oficiale", a încheiat Mariana Alexandru.

Crin Nicu Bologa, candidat la şefia DNA: Existenţa Secţiei Speciale o văd ca pe o jignire

Procurorul Crin Nicu Bologa, candidat la şefia DNA, a declarat la ieşirea din Ministerul Justiţiei unde a susţinut interviul, că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie este o jignire la adresa magistraţilor corecţi, iar derapajele pot să apară şi la această structură de parchet.

„Existenţa Secţiei Speciale o văd ca pe o jignire la adresa procurorilor şi judecătorilor corecţi din ţara asta. S-a creat o instituţie numai pentru procurori şi judecători, ce nu a mai existat niciodată în această ţară, iar derapajele pot apărea şi în această secţie ca la orice altă structură de parchet”, a declarat Crin-Nicu Bologa, candidat la şefia DNA.

Bologa a susţinut, joi dimineaţă, interviul pentru ocuparea funcţiei de şef al DNA, condus de comisia de la Ministerul Justiţiei.

Crin Nicu Bologa este procuror în Sălaj. Acesta a deţinut funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Potrivit declaraţiei sale de avere, procurorul are 7 terenuri în Sălaj. Cluj-Napoca şi Constanţa. În Cluj-Napoca sunt 2 apartamente şi în Zalău o casă de locuit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici