Centura Verde Bucureşti-Ilfov, înscrisă ca amendamente la noul cod silvic

  • Centura Verde Bucureşti-Ilfov este înscrisă ca amendamente la noul cod silvic.
  • Ministerul Mediului, Mircea Fechet, susţine oficial demersul, alături de parlamentari din tot spectrul politic, spun reprezentanţii Centuraverde.ro
422 afișări
Imaginea articolului Centura Verde Bucureşti-Ilfov, înscrisă ca amendamente la noul cod silvic

Centura Verde Bucureşti-Ilfov, înscrisă ca amendamente la noul cod silvic / Sursa foto: Alex Găvan/centuraverde.ro

După ce, de aproape jumătate de an, proiectul de lege ce constituie piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi Bucureşti-Ilfov a stat blocat la ultima comisie din Camera Deputaţilor, cea pentru agricultură, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde face pivotul pe noul cod silvic şi, cu sprijinul Ministerului Mediului şi al unor parlamentari din tot spectrul politic, îl depune ca amendamente.

Înaintat către Parlament acum un an de zile, pe 12 aprilie 2023, proiectul a avut iniţial un parcurs pozitiv, reuşind să atragă co-iniţiatori de la toate partidele. Până acum, la comisiile anterioare din Camera Deputaţilor, forul decizional, a obţinut de fiecare dată unanimitate. De asemenea, în prealabil, proiectul a fost adoptat cu unanimitate de către Senat şi tot cu unanimitate a trecut de comisiile acestuia. Însă blocajul de la ultima comisie, cea pentru „agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice”, de aproape o jumătate de an, a făcut ca iniţiativa să fie ajunsă din urmă de noul cod silvic, a cărui adoptare, fiind jalon în PNRR, este estimată pentru actuala sesiune parlamentară.

Astfel, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde anunţă că a depus textul iniţial al proiectului de lege în forma unor amendamente la noul cod, text ce a fost cocreat şi agreat în forma sa finală împreună cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a obţinut susţinerea oficială a Ministerului Mediului pentru un amendament la noul cod silvic ce vizează includerea arborilor remarcabili în Fondul Forestier Naţional şi asigurarea conservării lor.

„Ei sunt depozitarii unei memorii identitare care, odată pierdută, nu va mai putea fi niciodată recuperată şi va crea astfel un gol imposibil de suplinit”, spun reprezentanţii Platformei.

Al treilea şi ultimul amendament legat de noul cod silvic pe care platforma civică l-a susţinut este cel legat de accesul liber în pădure, pentru recreere.

„Centura Verde Bucureşti-Ilfov are nevoie de susţinători asumaţi care să o transforme în realitate. Iar asta presupune „deschiderea ochilor” tuturor factorilor de decizie relevanţi, actuali sau potenţiali, indiferent de partidul din care ei fac parte şi înţelegerea lor profundă asupra faptului că trebuie să îşi dea mâna pentru realizarea acestui proiect de sănătate publică”, spune Alex Găvan, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

„Noul Cod Silvic urmează să fie adoptat pe repede înainte, sub presiunea pierderii banilor din PNRR. El trebuia adoptat încă de anul trecut. Deşi acesta ratează reforma sistemică, conţine totuşi nişte sâmburi de reformă, susţinuţi de către Ministerul Mediului şi foarte mulţi politicieni: protejarea pădurilor din jurul Bucureştiului şi Ilov ca prim pas pentru constituirea centurii verzi a Bucureştiului, protejarea arborilor remarcabili, acces nerestricţionat în pădure, pentru recreere, sau transparentizarea procesului de amenajare a pădurilor”, a declarat şi Florin Stoican, cofondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

Aamendamentele au fost depuse prin deputatele Diana Buzoianu (USR) şi Oana Cambera (REPER), şi asumate în calitate de autori de mai mulţi parlamentari: actualul ministru al mediului, Mircea Fechet (deputat PNL), fostul ministru al mediului Tanczos Barna (senator UDMR), preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă (preşedinte şi senator PNL), Kelemen Hunor (preşedinte şi deputat UDMR), ministrul justiţiei, Alina Gorghiu (vicepreşedintă şi senatoare PNL), Aurel Oprinoiu (preşedintele Comisiei pentru mediu, senator USR), Lucian Mazilu (preşedintele Comisiei pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic, senator PSD), Virgil Popescu (preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, deputat PNL, fost ministru al energiei), Robert Cazanciuc (senator PSD, fost ministru al justiţiei), Cristian Ţâgarlaş (preşedintele Comisiei juridice, senator), Brian Cristian (deputat USR), Laura Moagher (senatoare PSD), Dragoş Popescu (senator REPER), Sebastian Cernic (senator USR), Andrei Lupu (deputat REPER) şi Adrian Giurgiu (deputat USR).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici