CGMB a aprobat proiectul privind referendumul, în forma propusă de PDL. Vor fi şapte întrebări

Consilierii generali au aprobat, miercuri seară, proiectul privind desfăşurarea referendumului local referitor la Legea Capitalei, în forma propusă de PDL, bucureştenii urmând să răspundă la şapte întrebări.

113 afișări
Imaginea articolului CGMB a aprobat proiectul privind referendumul, în forma propusă de PDL. Vor fi şapte întrebări

CGMB a aprobat proiectul privind referendumul, în forma propusă de PDL. Vor fi şapte întrebări (Imagine: Mediafax Foto)

Pentru forma propusă de PDL, cu cele şapte întrebări, au fost înregistrate 29 de voturi.

Referendumul a trecut cu trei amendamente propuse de viceprimarul Mircea Raicu, din partea PDL - PRM - PNG.

Primul vizează articolul 1 din proiect conform căruia "se aprobă desfăşurarea pentru consultarea cetăţenilor privind problema de interes deosebit legată de organizarea administrativ - teritorială a Capitalei", în timp ce forma propusă de PDL stipulează că "se organizează referendumul pentru consultarea bucureştenilor în probleme de interes deosebit pentru Capitală".

Cel de-al doilea amendament viza articolul 2 din proiect referitor la numărul întrebărilor care vor fi adresate bucureştenilor.

Forma propusă de Sorin Oprescu viza o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector către CGMB?".

În forma propusă de PDL sunt şapte întrebări:

  • "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?",

  • "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?",

  • "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?",

  • "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?",

  • "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?",

  • "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi

  • "Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?".

După adoptarea acestei hotărâri, primarul general Sorin Oprescu a spus că referendumul este primul exerciţiu democratic privindu-i pe locuitorii Bucureştiului şi că "asta i-a speriat pe unii politicieni şi i-a făcut să ducă acest referendum în derizoriu".

Potrivit lui Oprescu, consilierii generali ar trebui să fie mai atenţi când votează o hotărâre pentru că acest proiect a trecut având titlul "Proiect de desfăşurare a referendumului privind legea Capitalei", deşi întrebările nu au legătură cu acest lucru.

Primarul general Sorin Oprescu s-a întâlnit, marţi, cu primarii sectoarelor 1 şi 4, Andrei Chiliman şi Cristian Popescu Piedone pe tema referendumului, respectiv a întrebărilor care vor fi puse.

Sorin Oprescu a subliniat că este exclus ca la referendum să fie o singură întrebare, deoarece se încearcă lămurirea a două-trei chestiuni şi sunt necesare mai multe întrebări.

Primarul Capitalei a spus că întrebările de la referendum ar putea fi "Sunteţi de acord cu desfiinţarea consiliilor locale?", "Sunteţi de acord ca primarul să fie ales de cetăţeni" şi "Sunteţi de acord ca primarul să fie ales de Consiliul General", precizând însă că acestea sunt doar nişte exemple şi că există o mulţime de formule, deocamdată nefiind luată o decizie referitoare la cele care vor fi cuprinse în cazul referendumului.

Liderul PNL Bucureşti, Andrei Chiliman, i-a prezentat, marţi, primarului Sorin Oprescu forma agreată de USL a întrebării care urmează a fi adresată bucureştenilor.

Potrivit acestuia, forma întrebării agreată de USL este următoarea: "Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă a municipiului Bucureşti prin trasferul de atribuţii de la primăriile de sector către CGMB?".

Liderii filialelor de Bucureşti ale PNL şi PC, Andrei Chiliman şi Cristian Popescu Piedone, au lansat, în 13 martie, campania "Apără Bucureştiul! Semnează pentru referendum", pentru strângerea de semnături privind organizarea unui referendum local referitor la Legea Capitalei.

Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, declara, în 5 aprilie, după o dezbatere privind Legea Capitalei, că această propunere legislativă ar putea intra în vigoare începând cu alegerile din 2012, negând că prin aceasta vor fi desfiinţate sectoarele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici