Chiuariu: Raportul CE constată faptul că Guvernul Băsescu-Udrea-Boc a scos România în afara UE

Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu apreciază că Raportul CE publicat marţi constată faptul că "Guvernul Băsescu-Udrea-Boc a scos România în afara Uniunii Europene", Comisia constatând că s-au încălcat angajamentele luate în momentul aderării.

25 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Raportul CE constată faptul că Guvernul Băsescu-Udrea-Boc a scos România în afara UE

Chiuariu: Raportul CE constată faptul că Guvernul Băsescu-Udrea-Boc a scos România în afara UE (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Este pentru prima dată când, într-un raport de ţară după dobândirea calităţii de membru al Uniunii, CE constată că România încalcă în mod clar angajamentele luate la momentul aderării, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, fostul ministru liberal al Justiţiei Tudor Chiuariu.

De asemenea, Tudor Chiuariu a apreciat că este primul raport al Comisiei Europene care constată lipsa de voinţă politică a Guvernului şi majorităţii parlamentare de a combate corupţia.

"Prin aceasta, Comisia Europeană pune semnul egal între Guvernul Boc şi Guvernul Năstase în ceea ce priveşte tolerarea corupţiei, a conflictelor de interese, a fraudei fondurilor europene. Raportul subliniază eşecul Guvernului în a asigura un cadru adecvat de funcţionare a ANI şi de control al averilor şi conflictelor de interese, de asemenea, regrese în controlul fondurilor europene, prin instabilitatea legislativă privind DLAF, şi ineficienţă în evitarea conflictelor de interese în cadrul procedurilor de achiziţii publice", a mai spus Chiuariu.

Totodată, fostul ministru al Justiţiei a apreciat că actualul Guvern este incapabil să dea un mesaj pozitiv în ceea ce priveşte capacitatea instituţiilor statului de a garanta corectitudinea utilizării fondurilor publice.

Pe de altă parte, unul dintre aspectele pozitive remarcate în raport este adoptarea de către Parlament a codurilor de procedură civilă şi penală, a mai spus Tudor Chiuariu.

Documentul publicat marţi de CE este al patrulea Raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, care a fost agreat de Comisia Europeană şi Guvernul României în luna decembrie 2006, în preajma datei aderării la Uniunea Europeană, prin care statul român se angaja să elimine întârzierile şi disfuncţionalităţile în sistemul judiciar, combaterea corupţiei, în general, în funcţionarea statului de drept în România.

Citeşte aici integral Raportul Comisiei Europene

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici