Cimitirul din Valea Uzului, deschis astăzi de Ziua Eroilor. Carmen Dan: Vor fi ceremonii. Fac apel la calm

Carmen Dan a făcut un apel la comuniune şi înţelegere, în contextul ceremoniilor de Ziua Eroilor, care vor avea loc şi la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului. Ministrul de Interne a făcut un apel şi la calm pentru toţi participanţii, indiferent de etnie.

2140 afișări
Imaginea articolului Cimitirul din Valea Uzului, deschis astăzi de Ziua Eroilor. Carmen Dan: Vor fi ceremonii. Fac apel la calm

Cimitirul din Valea Uzului se deschide astăzi de Ziua Eroilor. C.Dan: Vor fi ceremonii. Fac apel la calm

„Un apel la comuniune şi înţelegere! În contextul Sărbătorii Înălţării Domnului, consacrată şi ca Zi a Eroilor, au loc mai multe manifestări religioase, de cinstire a eroilor neamului. Un asemenea ceremonial religios are loc şi la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului. Fac un apel la bună înţelegere, la calm pentru toţi participanţii, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toţii, suntem datori să ne tratăm cu respect şi bunăvoinţă! “Să mergem împreună!”, aşa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, a scris ministrul de Interne pe Facebook.

La Cimitirul Eroilor din Valea Uzului au avut loc mai multe incidente. Consiliul Local al comunei Sânmartin, judeţul Harghita, a decis la finele lunii mai, interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru prevenirea apariţiei unor incidente.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar poliţiştii băcăuani au declanşat o anchetă.

Taguri:
carmen dan,
eroi,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici