Cluj: USAMV i-a desfăcut contractul de muncă lui Sorin Apostu, după condamnarea definitivă la închisoare

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj a desfăcut, marţi, contractul de muncă al lui Sorin Apostu, fost primar al municipiului, care era profesor la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, măsura fiind luată după ce ICCJ l-a condamnat definitiv la închisoare.

638 afișări
Imaginea articolului Cluj: USAMV i-a desfăcut contractul de muncă lui Sorin Apostu, după condamnarea definitivă la închisoare

Sorin Apostu (Imagine: Razvan Chirita-Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, Doru Sabău, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că Sorin Apostu a fost angajat al universităţii din anul 2004.

"USAMV Cluj-Napoca a desfăcut, marţi, contractul de muncă al lui Sorin Apostu, care era profesor universitar la universitatea noastră, ţinând cont de sentinţa definitivă de condamnare la închisoare cu executare a ICCJ. La baza deciziei USAMV au stat art. 56 litera f din Codul Muncii, art. 312 din Legea Educaţiei şi prevederile Codului de Etică al USAMV. Sorin Apostu a fost angajat în USAMV în 2004, a fost şef de lucrări, iar din 2007 a predat ca profesor universitar la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor”, a spus Sabău.

Luni, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat pe Sorin Apostu la patru ani de închisoare pentru că a luat mită de la omul de afaceri Călin Stoia, la trei ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spălare de bani, în formă continuată şi la opt luni de închisoare pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Instanţa a stabilit ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare, la care a adăugat un spor de şase luni, pedeapsa finală fiind de patru ani şi şase luni de închisoare. Din pedeapsă a fost scăzută perioada în care Apostu a fost reţinut şi arestat, respectiv din 9 septembrie 2011 până în 28 septembrie 2012.

În acelaşi dosar, Monica Apostu, soţia fostului primar al municipiului Cluj-Napoca, a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, trei ani de închisoare pentru spălare de bani, în formă continuată şi opt luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei primite de Monica Apostu, stabilind un termen de încercare de şapte ani, iar Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş SA, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru dare de mită, în formă continuată, trei ani pentru spălare de bani, în formă continuată, sub forma participaţiei improprii şi opt luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, în forma participaţiei improprii. Şi în cazul acestuia, instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei.

Decizia este definitivă.

În aceeaşi zi, Apostu s-a prezentat la sediul Poliţiei Judeţene Cluj şi a fost dus în arestul instituţiei.

În 25 iulie 2013, Curtea de Apel Târgu Mureş i-a condamnat pe Sorin Apostu la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare şi pe Monica Apostu la trei ani de închisoare cu suspendare, omul de afaceri Călin Stoia fiind achitat.

Sentinţa a fost contestată la instanţa supremă, care luni a dat o decizie definitivă în acest dosar.

Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie 2012.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că Sorin Apostu, în exercitarea atribuţiilor de primar al municipiului Cluj-Napoca, a obţinut cu titlu de mită, ca obiect al traficului de influenţă sau sub formă de foloase necuvenite, suma totală de 545.717 lei, echivalent a 127.052 de euro.

Potrivit DNA, banii proveneau de la reprezentanţii unor societăţi comerciale care aveau în derulare contracte cu Primăria municipiului Cluj-Napoca (SC Brantner Vereş prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj-Napoca şi SC Rosal SRL Bucureşti) sau cu regii aflate în subordinea Consiliului local Cluj-Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca).

"Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Sorin Apostu a angrenat-o în activităţile sale şi pe soţia sa, inculpata Monica Undina Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, astfel că banii pretinşi ca obiect al infracţiunilor de corupţie erau primiţi prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanţă", arăta DNA.

Procurorii au pus atunci sechestru asigurător şi au indisponibilizat sumele de 145.000 de lei şi 10.000 de euro aparţinând lui Sorin Apostu, precum şi suma de 358.326,93 lei aparţinând soţiei acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici