Poliţiştii care şi-au aruncat caschetele riscă pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani

Aruncarea caschetelor de către poliţişti şi de ceilalţi reprezentanţi ai autorităţii statului, în cadrul protestului de vineri din faţa Palatului Cotroceni, constituie infracţiune, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la trei ani, potrivit Codului penal.

274 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii care şi-au aruncat caschetele riscă pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani

Poliţiştii care şi-au aruncat caschetele riscă pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Articolul 236 din Codul penal referitor la ofensa adusă unor însemne prevede că "orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani; manifestarea prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la trei luni sau un an sau cu amendă".

Sindicaliştii "Cartel Alfa", confederaţie la care sunt afiliaţi şi poliţişti , au participat, vineri, la un miting în faţa Palatului Victoria. După aproximativ două ore de protest, în jurul orei 12.30 aceştia au pornit într-un marş spontan, neautorizat, spre Palatul Cotroceni, nemulţumiţi că preşedintele Traian Băsescu nu a venit să stea de vorbă cu ei, aşa cum i-au solicitat. Aproximativ 6.000 de protestatari au pornit în marş, însă pe drum li s-au alăturat alte 1.500-2.000 depersoane, potrivit Jandarmeriei Capitalei.

Ajunşi lângă intrarea oficială a Palatului Cotroceni, către platoul unde şefului statului i se dă onorul în cadrul festivităţilor oficiale, manifestanţii au aruncat cu sticle, cu caschete şi lumânări şi au început să strige "Ieşi afară, javră ordinară".

Cei aproximativ 8.000 de protestatari au vrut ca preşedintele Traian Băsescu să vină să discute cu ei. O delegaţie a fost primită la discuţii de un consilier de stat, care le-a transmis mesajul preşedintelui. Şeful statului, prevalându-se de faptul că are de-a face tocmai cu oameni ai legii care încalcă legea, a refuzat dialogul, astfel că delegaţia s-a văzut nevoită să iasă şi să ducă mai departe mesajul, către mulţime.

Mitingul s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 16.30, după ce liderii "Cartel Alfa" le-au propus protestatarilor să se retragă şi să revină la Palatul Cotroceni în 7 octombrie, când va fi organizat mitingul de Ziua Internaţională a Muncii Decente.

Majoritatea ofiţerilor de poliţie, de jandarmi, ISU dezaprobă atitutinea colegilor săi care au participat la mitingul neautorizat de vineri din faţa Palatului Cotroceni. "Angajaţii din Ministerul Administraţiei şi Internelor sunt nemulţumiţi de faptul că le-au fost reduse cu 25 la sută salariile şi sunt de acord cu revendicările strigate în faţa Palatului Victoriei, însă nu acceptă atitudinile celor care şi-au aruncat caschetele pe platoul intrării oficiale în Administraţia Prezidenţială", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Mai mult, susţin acestea, din cele aproximativ 300 de cazuri de ultraj înregistrate de Poliţie, 90 la sunt sunt situaţii similare exprimate de poliţişti la Cotroceni, adică lovirea caschetei şi aruncarea pe jos a acesteia, care are însemnele oficiale ale României pe ea, subliniază sursele citate.

În urma mitingului de vineri, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au renunţat la serviciile angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Poliţişti rutieri au declarat, pentru MEDIAFAX, că dezaprobă protestul "spontan" al sindicaliştilor din faţa Cotroceniului, spunând că de 20 de ani ei îşi fac treaba indiferent dacă sunt zăpezi şi frig năpraznic sau temperaturi de 70 de grade la sol şi că şi ei sunt nemulţumiţi de salarii, dar nu pot accepta solidaritatea cu cei care încalcă legea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici