COMENTARIU Marius Oprea | Glume naziste la Ministerului Sănătăţii, care scrie negru pe alb că toţi cei ”neesenţiali” ar face bine să crape. UPDATE: Răspunsul Ministerului Sănătăţii

9929 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea | Glume naziste la Ministerului Sănătăţii, care scrie negru pe alb că toţi cei ”neesenţiali” ar face bine să crape. UPDATE: Răspunsul Ministerului Sănătăţii

COMENTARIU Marius Oprea | Glume naziste la Ministerului Sănătăţii, care scrie negru pe alb că toţi cei ”neesenţiali” ar face bine să crape

UPDATE: Ministerul Sănătăţii dezminte existenţa postării la care editorialistul face referire în articol. Pentru corectarea informaţiei am ataşat la finalul editorialului dreptul la replică solicitat de Ministerul Sănătăţii:

Articol iniţial

Nu se vede de nicăieri mai bine cinismul tinerilor politicieni de la USR-PLUS, mă refer la aripa lor radicală, anticreştină, decît într-o ”glumă” care a fost postată pe pagina de facebook a Ministerului Sănătăţii.

Cunosc (dar numai în USR, niciunul în PLUS, care îmi pare aripa neomarxist-securistică a alianţei) tineri politicieni de toată isprava, cu unii dintre ei sînt prieten şi ştiu chiar că sînt ”duşi la biserică”, la propriu. Cred că sînt ei înşişi jenaţi de asemenea situaţii, pentru că se află în aceeaşi oală cu nişte ”glumeţi” care chiar nu au nimic sfînt.

Cînd ministerul condus de Vlad Voiculescu a postat ”cine nu e esenţial, hai sus! hai sus! hai sus!”, semnat ”Sfîntul Petru” (postarea nu e asumată prin semnătură, dar a fost pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii, care s-a mulţumit doar să o şteargă în urma reacţiilor oamenilor, fără a da alte explicaţii) a depăşit de fapt faza unei glume infantile, cum e socotită de către cel ce a semnalat-o, Sebastian Bodu, consilier al vicepremierului Kelemen Hunor. Pînă să dispară de pe reţeaua de socializare – adică după aproape 20 de ore, a acumulat nu doar comentarii, probabil unele iritate, dar şi like-uri, şi distriburi a ajuns virală deja, pentru că mulţi au făcut capturi de ecran şi ele nu mai dispar ca în cazul simplelor ”share”-uri. Şi nici măcar nu ştim dacă a fost ştearsă de Ministerul care a postat-o, ori de administratorul reţelei fb în urma raportărilor, ca fiind ofensatoare şi încălcînd standardele comunităţii.

Schimbînd registrul, vreau să amintesc faptul că nimeni nu-şi permite glume pe marginea Holocaustului. Ar risca să înfunde închisoarea, pe bună dreptate. Dar nu la fel se întîmplă în ceea ce-i priveşte pe cei ucişi în timpul regimului comunist. Pe seama lor se poate ”glumi”, uneori chiar sinistru, într-o notă de dispreţ şi totală desconsiderare.

Alexandr Soljenitîn - laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1970 - spunea că ”experimentul” de la penitencarul Piteşti, unde deţinuţii au fost puşi să se tortureze cu sălbăticie între ei, în ritualuri satanice, o acţiune instrumentată şi petrecută sub ochii Securităţi, a fost  "cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane". Istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, considera cele petrecute la Piteşti drept "una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare, pe care le-a cunoscut epoca noastră". Dar, cu cîţiva ani în urmă, un grup de tineri a defilat în faţa închisorii de la Piteşti, unde s-a petrecut ”reeducarea”,  scandînd ”bine v-au făcut”. Cu mai puţin în urmă, chiar un cercetător de la CNSAS, care se bucură de simpatia şi prietenia celor din USR-PLUS, califica victimele ”fenomenului Piteşti” drept ”căcaţi cu ochi”.

Totuşi, niciunul dintre aceştia nu şi-a postat opiniile pe pagini ale unor instituţii oficiale. De astă dată însă, pe pagina Ministerului Sănătăţii a scris pentru 20 de ore, negru pe alb, că toţi cei inutili ar face mai bine să crape. Să nu ne mai deranjeze, pe pămînt. Şi ”gluma” nu e făcută pe site-ul Ministerului Muncii şi Protecţei Sociale de pildă, cel care le plăteşte pensiile bătrînilor, infirmilor, bolnavilor cronici care nu pot munci – într-un cuvînt, celor ”neesenţiali”, ”inutili pentru societate” şi care ar face mai bine să moară, aşa cum lasă să se înţeleagă postarea. Ci pe site-ul Ministerului Sănătăţii, care are datoria umană să-i îngrijească pe cei suferinzi.

Ce a apărut pe site-ul Ministerului Sănătăţii depăşeşte limitele unei glume. E de-a dreptul un enunţ de tip nazist, demn de jusificarea unui tip de gîndire care a dus la crimele din lagărele de concentrare.

Îmi amintesc că, pentru o postare mult mai benignă, cu ”ciorile” de la Ţăndărei,  Vladimir Tismăneanu a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Şi pe bună dreptate – sînt chestiuni cu care nu poţi glumi, precum şi aceasta, cu moartea ”neesenţialilor”.

”Neesenţiali” au fost pentru nazişti evreii şi pentru comunişti ”duşmanii de clasă”. Pentru Ministerul Sănătăţii, ”neesenţiale” sunt suferinţa şi moartea, ori clipele agonizante trăite de bolnavii de Covid, pe paturile de la ATI. Ei sînt ”neesenţialii”, a căror soartă, ni se sugerează, ar trebui să fie o moarte cît mai rapidă.

Ce se va întîmpla cu ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu, cel care conduce un minister care postează asemenea ”glume” pe site-ul său? Într-o ţară normală din Uniunea Europeană, cu o democraţie adevărată, ar fi demis imediat, ori şi-ar înainta demisia de onoare, dar ar suporta şi rigorile legii. Noi însă trăim în România, în care politicienii de la putere pot să-şi bată joc, cum vor, şi de viaţa, dar iată că şi de moartea noastră.

DREPT LA REPLICĂ

Articolul cu titlul „COMENTARIU Marius Oprea | Glume naziste la Ministerului Sănătăţii, care scrie negru pe alb că toţi cei «neesenţiali» ar face bine să crape” publicat în data de 7 martie a.c. pe site-ul www.mediafax.ro conţine informaţii false şi neconforme cu realitatea.

Pentru o corectă informare a publicului şi rectificarea informaţiilor false şi neconforme cu realitatea pe care articolul menţionat le conţine, facem următoarele precizări:

Postarea la care faceţi referire este un fals, nu a fost postată niciodată pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

Menţionăm că, în virtutea principiului informării corecte şi a normelor deontologice jurnalistice, un jurnalist are obligaţia de a solicita punctul de vedere al persoanei incriminate înainte de publicarea acestor informaţii false şi neconforme cu realitatea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici