Concerte, spectacole şi expoziţii, de 1 Decembrie, în instituţiile subordonate Ministerului Culturii

Concerte, spectacole aniversare, expoziţii, proiecte educaţionale dedicate personalităţilor Marii Uniri sau întâlniri tematice reprezintă oferta culturală a instituţiilor din subordinea Ministerului Culturii pentru a marca Ziua Naţională a României.

191 afișări
Imaginea articolului Concerte, spectacole şi expoziţii, de 1 Decembrie, în instituţiile subordonate Ministerului Culturii

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, atât românii din ţară, cât şi cei de peste hotare sunt invitaţi la evenimentele special organizate, unele dintre acestea derulându-se online.

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti lansează în 1 decembrie, la ora 18.00, seria de transmisii online Podcasturile Teatrului Naţional. Prima ediţie o va avea ca invitată pe actriţa Maia Morgenstern, iar interviul va fi difuzat în variantă video, pe canalul de youtube al TNB.

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova prezintă spectacolul „100 pentru România” - Teatru documentar Reenactment. Teatrul craiovean va mai prezenta cu ocazia Zilei Naţionale şi spectacolul „Treptele Unirii” în Sala ID Sîrbu.

Opera Naţională Bucureşti aduce pe scena din Capitală „Povestea Iei”, un eveniment multimedia complex, creat pentru aniversarea a 160 de ani de diplomaţie românească şi pentru a marca Ziua Naţională a României.

Concerte dedicate acestei zile au pregătit şi Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, care prezintă pe scena Oslo Met Hall un program al Ansamblului Violoncellissimo, Centrul de Cultură Arcuş (Covasna), Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, care aşteaptă publicul la spectacolul „Romanţa, regina inimilor”, dar şi Opera Naţională Română din Iaşi, care a programat un recital excepţional, susţinut de artiştii ieşeni în Sala „Unirii”.

La Muzeul Naţional Peleş va fi pus în scenă spectacolul „Alegerea”, un text scris de Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana, în regia lui Alexandru Boureanu.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei invită publicul să-i viziteze expoziţiile, cu intrare liberă, în cadrul noului program de iarnă (10.00 - 17.00). Totodată, a pregătit o nouă expoziţie, în parteneriat cu USAMV, legată şi de evenimentele Unirii din 1918 – „Mihai Şerban - Rector şi făuritor al Marii Uniri”.

„Muzeul Naţional Brukenthal îşi aşteaptă vizitatorii cu o expoziţie cu totul specială, dedicată acestei zile: Marea Unire, în fotografii şi documente, Colecţia Alexandru Bârsan. Expozitia găzduieşte numeroase obiecte personale ale celor care au participat direct la Marea Unire, aşa cum este Iuliu Maniu, însemnări aparţinând unor istorici de marcă din perioada interbelică, precum Silviu Dragomir, şi el secretar al Marii Uniri, sau Ioan Lupaş, un istoric de marcă al perioadei interbelice, profesor universitar de istorie modernă a românilor şi de istorie a Transilvaniei la Universitatea din Cluj. Expoziţia subliniază şi rolul sibienilor la făurirea Marii Uniri, cât şi statutul pe care Sibiul îl poate avea, ca oraş al Unirii”, se arată în comunicatul ministerului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici