Oficializarea legăturilor gay, interzisă în România

Guvernul nu e de acord cu instituirea în legislaţia naţională a parteneriatului civil, prin care se pot oficializa concubinajul, dar şi convieţuirea între două persoane de acelaşi sex, motivând că singura relaţie de familie recunoscută de Codul Civil este căsătoria între persoane de sex diferit.

Oficializarea legăturilor gay, interzisă în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Executivul va transmite acest punct de vedere Parlamentului ca răspuns la o iniţiativă legislativă a deputatului PDL Viorel Arion, prin care acesta propune stabilirea cadrului legal şi efectelor juridice ale parteneriatului civil, potrivit unui document guvernamental obţinut de MEDIAFAX.

Propunerea legislativă a deputatului PDL are în vedere conferirea unui caracter legal convieţurii dintre două persoane, ca alternativă la căsătorie, prin încheierea, la notar, a unui contract de parteneriat civil, care să prevadă obligaţii şi drepturi în privinţa cheltuielilor şi bunurilor comune.

Proiectul de lege nu menţionează însă drept condiţie pentru încheierea unui asemenea partaneriat faptul ca partenerii să fie de sex diferit şi permite, prin urmare, încheierea unui parteneriat civil între două persoane de acelaşi sex.

"Deschiderea către relaţiile de convieţuire sub diferitele forme ale sale răspunde unei cerinţe sociale care se înscrie într-o mişcare generală de reaplicare a principiului egalităţii, despre care trebuie să vorbim o dată cu lupta împotriva discriminării, aplicarea drepturilor existente, precum şi crearea noilor drepturi", sunt argumente prin care îşi motivează deputatul PDL iniţiativa legislativă.

Viorel Arion menţionează totodată că parteneriatul civil este recunoscut în mai multe state europene, iar Marea Britanie chiar a extins, prin crearea acestui parteneriat, drepturile căsătoriei şi pentru persoanele de acelaşi sex.

Conform documentului guvernamental însă, Ministerul Muncii a făcut observaţia că propunerea legislativă ar trebui să cuprindă prevederi referitoare la copiii minori ai partenerilor, remarcând totodată că aceasta presupune modificarea reglementărilor noului Cod Civil în materie de familie.

Ministerul Justiţiei a arătat totodată că o astfel de iniţiativă nu poate fi susţinută conform prevederilor noului Cod Civil, adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului în iunie 2009.

"O dată cu adoptarea noului Cod Civil, atât Guvernul, prin iniţierea proiectului, cât mai ales forul legiuitor, prin adoptarea în formă modificată a Codului, şi-au exprimat deja opţiunile de politică legislativă în materia relaţiilor de familie, reglementând, ca unică formă de convieţuire recunoscută, căsătoria între persoane de sex diferit", se arată în documentul citat.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă a deputatului PDL, dar a atras atenţia că noul Cod Civil interzice căsătoria între persoane de acelaşi sex şi că nici parteneriatele civile din străinătate nu sunt recunoscute în România.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 88 comentarii
Taguri:
GUVERN ,
CONCUBINAJ ,
COMENTARII
 • Marius 15 apr 2011

  Corect , ce-i deranjeaza pe altii ca homosexualii vor sa aiba aceleasi drepturi cu ceilalti oameni ?
  Egoisti mai sunt unii ! :)))) Parca s-ar casatorii cu heterosexualii !

 • CLUJEANUL 8 mar 2011

  Ba pffffasss ,de cand ........ cultura sta in a o lua in fund,s-au mai sus?Daca iti place taci ........ naibi si nu spune in intreaga Tara cea ce faci si mai si ceri drepturi,Dar te intreb este normal o casatorie intre doi barbati s-au doua femei religios?Nu am stiut ca dragostea se face in cacao,esti…

 • pffff 8 mar 2011

  Este incredibil ce pot posta aici unii oameni...cu ce va deranjeaza legalizarea legaturilor intre partenerii de acelasi *? Va schimba voua viata din dormitor? Cred ca nu...Dar rautatea si incultura la romani nu cunosc margini. Tara de *, condusa de bosorogi comunisti si populata de analfabeti homofobi…

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

ULTIMA ORĂ
RĂZBOI TOTAL al BOR.Niciodată Biserica din România nu a mai făcut aşa ceva. Anunţul Patriarhului nu lasă loc de interpretări