CONFERINŢA MEDIAFAX - Filip (CNAS): Pacientul care refuză dosarul electronic să-şi asume şi să răspundă pentru acest lucru

Dacă pacientul nu-şi dă acordul pentru iniţializarea dosarului electronic, ar trebui să-şi asume eventual printr-o declaraţie în faţa notarului, urmând ca ulterior să răspundă pentru acest lucru, a declarat expertul onorific în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Marius Filip.

271 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Filip (CNAS): Pacientul care refuză dosarul electronic să-şi asume şi să răspundă pentru acest lucru

CONFERINŢA MEDIAFAX - Filip (CNAS): Pacientul care refuză dosarul electronic să-şi asume şi să răspundă pentru acest lucru (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Prima consultaţie a pacientului care nu are dosar electronic porneşte automat iniţializarea dosarului. Aceasta poate fi făcută la medicul de familie, la ambulatoriu sau la spital", a declarat, marţi, Marius Filip la conferinţa Mediafax Talks, organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Medicilor de Familie.

Expertul CNAS a declarat că în prezent nu există sancţiuni pentru cei care nu doresc să folosească dosarul electronic şi a arătat că, dacă pacientul nu-şi dă acordul pentru iniţializarea dosarului electronic, ar trebui să-şi asume, "eventual printr-o declaraţie în faţa notarului", urmând ca ulterior să răspundă pentru acest lucru.

"Dacă pacientul nu-şi dă acordul, să-şi asume şi să răspundă pentru acest lucru, să nu mă acuze ulterior că nu am ştiut diversele diagnostice", a explicat Filip.

Potrivit acestuia, cu cât un medic are mai multe informaţii medicale despre pacient, cu atât mai bine ştie ce investigaţii trebuie să recomande acestuia, ce investigaţii ulterioare trebuie recomandate, monitorizarea bolnavului fiind mult mai bună.

Totodată Marius Filip a precizat că, odată cu utilizarea dosarului electronic, se va putea vedea care sunt reţetele eliberate din reţetele prescrise, cu alte cuvinte dacă pacientul şi-a luat medicamentele şi care sunt acestea.

În cadrul conferinţei, organizată de agenţia Mediafax, la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, forul medicilor de familie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, sărbătorită în fiecare an în 19 mai, sunt abordate mai multe subiecte care privesc problematicile medicilor de familie, cum ar fi soluţii pentru eficientizarea relaţiei instituţiilor publice din domeniul sanitar cu medicul de familie şi strategiile guvernamentale privind activitatea medicului de familie.

Marţi, în a doua zi a evenimentului, are loc o conferinţă specializată, dedicată medicilor de familie şi practicienilor din domeniul sanitar, unde aceştia vor putea afla noutăţi, vor primi sfaturi şi se vor instrui efectiv pentru a asigura cele mai bune servicii medicale.

Guvernul a aprobat, în 13 mai, pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal, şi Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici