CONFERINŢA MEDIAFAX - LAWG: Sunt 35 de medicamente inovative care pot fi comercializate în România prin sistemul cost-volum

Sunt 35 de medicamente de ultimă generaţie care au primit aviz pentru a fi comercializate în România prin sistemul cost-volum, a anunţat preşedintele LAWG Radu Răşinar, marţi, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

183 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - LAWG: Sunt 35 de medicamente inovative care pot fi comercializate în România prin sistemul cost-volum

Preşedintele LAWG, Radu Răşinar (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Este important să ţinem cont de accesul pacientului român la medicamente, inovative compensate. Aceasta contează cu adevărat în fiecare caz. În 2014, au fost introduse pe lista de compensate 17 medicamente inovative orfane. Apoi au mai fost introduse 23 de medicamente orfane, din care şase încă nu beneficiază de protocoale terapeutice - HIV, poliartrita reumatoidă, psihiatrie. Şi sunt 35 de medicamente care au decizie pozitivă pentru cost -volum", a spus Radu Răşinar, preşedintele asociaţiei Local American Working Group (LAWG), ce reprezintă companiile farmaceutice americane prezente în România, lidere în cercetare şi biotehnologie.

Răşinar a mai spus că pacienţii români trebuie să aibă acces la medicamente inovative compensate, recomandate în ţările Uniunii Europene sau în întreaga lume.

"Auzeam azi, la radio, că reporterul saluta ceea ce se întâmplă cu preţurile la medicamente, şi anume că în România vom avea cele mai mici preţuri la medicamente, pentru că aşa este normal, când avem un PIB mic. Mi-aş dori să luăm acest lucru ca obiectiv şi să auzim şi de cele mai mici preţuri la autostrăzi, străzi şi ceilalţi bani care se cheltuie. Ar merita un clawback şi la acestea pentru că sursa banilor este aceeaşi", a spus preşedintele LAWG.

Potrivit lui Răşinar, companiile care fac parte din LAWG aduc peste 85 la sută din toată inovaţia din industria farmaceutică din lume.

"Dacă diabetul este astăzi tratabil, dacă tuberculoza este tratabilă, dacă Hepatita C este vindecabilă astăzi, dacă există terapii ţintite pentru cancer, este pentru că aceste companii pe care le reprezint cercetează şi dezvoltă medicamente. Dacă speranţa de viaţă în diverse afecţiuni şi la naştere este îmbunătăţită în lume, acest lucru se datorează şi companiilor pe care le reprezint. Medicamentele de care vorbiţi astăzi au fost dezvoltate de aceste companii în urmă cu 15 ani, apoi au devenit generice. Şi mă duc mai departe şi vă spun că pierdem o perspectivă. Preţurile şi costurile sunt foarte importante. Cred că un pacient îşi doreşte tratamentul potrivit mai degrabă decât un tartament ieftin. Şi pentru că îşi doreşte tratamentul potrivit, ghidul terapeutic este o noţiune importantă pentru că atunci când eşti în situaţa asta trebuie să alegi tratamentul cel mai bun care i se potriveşte pacientului, care se potriveşte condiţiei respective, condiţiei date", a mai spus Radu Răşinar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici