Contabilă la ADR, reţinută de DNA pentru o fraudă de 1,8 milioane de euro, comisă împreună cu soţul

O contabilă a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi a societăţii IRCETT a fost reţinută, joi, de procurorii anticorupţie clujeni pentru că în complicitate cu soţul ei a falsificat ordine de plată în valoare de 1,8 milioane de euro, transferând banii în contul unei firme a familiei sale.

673 afișări
Imaginea articolului Contabilă la ADR, reţinută de DNA pentru o fraudă de 1,8 milioane de euro, comisă împreună cu soţul

Contabilă la ADR, reţinută de DNA pentru o fraudă de 1,8 milioane de euro, comisă împreună cu soţul (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări penale faţă de inculpata Cosmina Druţă, contabil la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest şi la SC Institutul Regional pentru Cercetare Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT), asociat şi administrator la SC Vangher SRL, pentru înşelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, toate în formă continuată, informează, vineri, Biroul de presă al DNA.

Potrivit DNA, Cosmina Druţă a profitat de calitatea de angajată a ADR Nord -Vest şi SC IRCETT SA, cu drept de a depune instrumente de plată la bancă şi trezorerie, de a ridica extrase de cont şi de a completa ordine de plată, astfel încât, în perioada ianuarie 2011-iulie 2012, cu complicitatea soţului său, Naica Vasile, a falsificat ordine de plată în baza cărora suma totală de 7.667,212,88 lei (1,8 milioane euro) a fost transferată din contul celor două instituţii la care inculpata era contabil în contul SC VANGHER SRL, societate la care inculpata era asociat si administrator.

Cosmina Druţă ar fi falsificat ordinele de plata atât prin inserarea de menţiuni care nu aveau la bază existenţa unor raporturi de natură contractuală, cât şi prin falsificarea semnăturii unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul ADR Nord Vest sau SC IRCETT SA.

Totodată, pentru a masca modalitatea frauduloasă în care banii au fost transferaţi în contul SC VANGHER SRL, inculpata Cosmina Druţă ar fi falsificat, în perioada în cauză, toate extrasele de cont, de la bancă şi de la trezorerie, pe care le-a depus în contabilitatea ADR Nord-Vest şi SC IRCETT SA.

Pentru a ascunde originea ilicită a transferurilor de bani în contul SC VANGHER SRL, inculpata Druţă şi învinuitul Naica, în calitate de administratori ai SC VANGHER SRL, au emis facturi care reflectau operaţiuni comerciale fictive pentru fiecare transfer în contul SC VANGHER SRL, operaţiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea acestei societăţi comerciale.

Cosminei Druţă i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Joi, 2 august 2012, raportat la infracţiunile de înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatei Druţă pe o perioadă de 24 de ore, urmând ca aceasta să fie prezentată la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de Vasile Naica, asociat şi administrator la SC VANGHER SRL, fiind acuzat de complicitate la înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici