COPAC, despre suspendarea tratamentelor şi operaţiilor: Pacienţii cronici vor plăti, unii cu viaţa

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) cere autorităţilor să revină asupra deciziei de închidere a spitalelor pentru pacienţii cronici.

469 afișări
Imaginea articolului COPAC, despre suspendarea tratamentelor şi operaţiilor: Pacienţii cronici vor plăti, unii cu viaţa

Reprezentanţii COPAC se declară revoltaţi de modul în care autorităţile au decis să blocheze internarea pacienţilor cronici: „Chiar dacă ei poate nu sunt o urgenţă majoră, vor deveni cât de curând dacă nu au acces la îngrijiri medicale şi monitorizare”.

„Reamintim autorităţilor că 88% dintre pacienţii trataţi cu cancer au decedat în 2020, potrivit unor date şi declaraţii oficiale şi 25% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au mers deloc la medic, potrivit unui studiu COPAC”, susţin aceştia.

„Mi se pare o lipsă de responsabilitate din partea autorităţilor să închidem din nou spitalele pentru pacienţii cronici. Pandemia nu va pleca aşa uşor, iar pacienţii cronici vor plăti, unii chiar cu viaţa. În plus şi statul va plăti de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicaţiile. La aproape doi ani de la începerea pandemiei, noi găsim aceeaşi soluţie ca la început să închidem spitalele, în condiţiile în care acum este demonstrat ce decizie nocivă a fost”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

COPAC solicită autorităţilor să revină asupra deciziei, să găsească alte soluţii pentru bolnavii de COVID şi să nu pună în pericol viaţa pacienţilor cronici.

Spitalele publice suspendă pentru 30 de zile operaţiile şi tratamentele care nu sunt urgente, a anunţat luni secretarul de stat Raed Arafat.

„Suntem nevoiţi să emitem un ordin de 30 de zile care prevede că, începând cu data emiterii acestuia, managerii spitalelor publice cu paturi dispun măsuri de suspendare a internărilor pentru operaţii şi tratamente care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogranate”, a declarat Raed Arafat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici