Copilul tău este deştept, dar timid? Fobia socială în rândul celor mici

  • Aproape 20% dintre copii sunt mai inhibaţi când vine vorba de mediul înconjurător.
  • Un copil timid poate părea mai puţin prietenos şi mai temător în anumite situaţii.
  • Psiholog: „Părinţii folosesc sentimentele de vină sau ruşine pentru a educa copilul."
566 afișări
Imaginea articolului Copilul tău este deştept, dar timid? Fobia socială în rândul celor mici

Copilul tău este deştept, dar timid?

Poate că şi copilul tău învaţă bine, se descurcă la lucrările scrise, dar atunci când trebuie să răspundă la întrebări în faţa clasei sau în faţa profesorului se blochează complet. Teama de a vorbi în public sau teama de eşec îl sperie. Din perspectiva unui părinte cu un copil timid, Cristina Dospinescu spune că băiatul ei nu vrea să iasă în evidenţă, de multe ori cauza fiind că nu vrea să îi facă pe alţii să se simtă prost.
 
„A devenit timid pentru că a fost catalogat de copii ca tocilar. Mediul este cel care influenţează foarte mult copilul. În anumite medii în care el se simte în siguranţă el nu este un copil timid”, a spus Cristina Dospinescu.
 
Keren Rosner este psiholog şi spune că fobia socială porneşte din familie.
 
„Sentimentele de vină sau ruşine sunt folosite pentru a educa copilul. Mesajele de genul o să râdă lumea de tine, o să ne faci de râs, o să ne faci de ruşine, sunt mesaje pe care copilul le interiorizează şi acestea vor fi activate ori de câte ori va fi pus în situaţia de a vorbi public”, explică psihologul Kern Rosner.
 
Despre cum îl poţi ajuta pe cel mic să depăşească teama de a vorbi în public, Adela Dorobanţu, trainer pentru public speaking, spune că părinţii trebuie să evite comparaţia şi generalizarea. 
 
„Putem să încurajăm copilul şi să nu îl facem să evite contextele care declanşează teama de a vorbi în plublic, să nu îl protejăm de aceste contexte. Ei ar trebui să aibă încredere că vor face faţă indiferent ceea ce se întâmplă şi ei chiar să simtă acest lucru”, sfătuieşte Adela Dorobanţu.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici