Crenguţa Leaua, primul vicepreşedinte român al Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris

Avocatul Crenguţa Leaua a fost numit vicepreşedinte al Curţii Internaţionale de Arbitraj, de la Paris, urmând să preia funcţia la 1 iulie.

1507 afișări
Imaginea articolului Crenguţa Leaua, primul vicepreşedinte român al Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris

Crenguţa Leaua, primul vicepreşedinte român al Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris (Imagine: Shutterstock)

Curtea este condusă de un preşedinte, secondat de 17 vicepreşedinţi, acoperind teritorial toate continentele. Pentru mandatul 2015-2018, la conducerea instituţiei a fost desemnat francezul Alexis Mourre.

"Este pentru prima dată când în lista vicepreşedinţilor Curţii Internaţionale de Arbitraj ICC Paris se regăseşte un jurist dintr-o ţară din Europa de Est, alta decât Rusia. Această numire vine după încheierea unui mandat de trei ani ca membru al Curţii, perioadă în care m-am străduit să am o implicare concretă şi semnificativă în activitatea acestei instituţii arbitrale", a declarat Leaua, într-un comunicat.

Curtea Internaţională de Arbitraj ICC Paris este cea mai importantă instituţie arbitrală la nivel global. Are sediul la Paris şi birouri teritoriale în New York şi Singapore, dar permite organizarea de proceduri pe teritoriul oricărui stat. Un număr semnificativ de proceduri arbitrale ICC au loc anual pe teritoriul României sau cu participarea juriştilor români.

În componenţa Curţii se regăsesc membri numiţi dintre candidaţii desemnaţi de peste 80 de state reprezentate în cadrul ICC Paris. Rolul principal al Curţii este de a asigura administrarea arbitrajului în bune condiţii, cu respectarea drepturilor părţilor şi cu scopul asigurării recunoaşterii şi executării hotărârilor pronunţate de tribunalele arbitrale.

Crenguţa Leaua este conferenţiar universitar titular la Academia de Studii Economice Bucureşti şi cadru didactic asociat în cadrul programului de masterat în Arbitraj Comercial organizat de Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Este arbitru cu experienţă în peste 100 de cazuri, fiind inclusă pe listele de arbitri ale curţilor de arbitraj de pe lângă camerele de comerţ şi industrie din România, Austria, Polonia, Bulgaria şi Slovenia, precum şi din Kuala Lumpur si Shanghai.

De asemenea, este listată ca arbitru la Centrul de Arbitraj şi Mediere al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (Geneva). Este membră a International Council for Commercial Arbitration (Haga), a Chartered Institute of Arbitrators CIArb, a London Court of International Commercial Arbitration LCIA şi a Swiss Arbitration Association ASA. Este avocat în cadrul "Leaua & Asociaţii", fiind specializată în domeniul arbitrajului comercial internaţional, cu experienţă amplă şi în arbitrajul privind investiţiile străine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici