Criza economică mondială împinge şomajul din rândul tinerilor la niveluri record

Criza economică mondială a împins în 2009 şomajul din rândul tinerilor la un nivel record, iar situaţia se va înrăutăţi anul acesta, potrivit unui raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).

204 afișări
Imaginea articolului Criza economică mondială împinge şomajul din rândul tinerilor la niveluri record

Criza economică mondială împinge şomajul din rândul tinerilor la niveluri record (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Astfel, din 620 de milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, reprezentând populaţie activă economic, 81 de milioane nu aveau loc de muncă la sfârşitul anului trecut, cel mai ridicat nivel după 1991, an în care organizaţia a început să ţină evidenţa situaţiei şomajului din rândul tinerilor.

"Criza economică globală a demonstrat fragilitatea tineretului pe piaţa muncii. Rata şomajului în rândul tinerilor a urcat accentuat în timpul crizei economice, mai accentuat decât înainte, de la 11,9% la 13%", menţionează raportul, denumit Global Emplyment Trends For Youth.

OIM estimează că rata va creşte la 13,1% în 2010, urmând să scadă uşor anul viitor, la 12,7%.

Raportul subliniază că rata şomajul populaţiei tinere este mai sensibilă la criză decât cea referitoare la adulţi, iar revenirea pieţei muncii pentru tineri va fi mai lentă decât cea destinată populaţiei adulte.

OIM avertizează, totodată, că în statele în curs de dezvoltare, în care locuiesc 90% din tineri, populaţia tânără este mai vulnerabilă la şomaj şi sărăcie. În ţările cu venituri mici, impactul crizei se face simţit mai mult prin scurtarea programului de lucru şi reducerea salariilor, în cazul în care angajaţii sunt păstraţi şi sunt acordate în continuare salarii.

Raportul estimează că 152 de milioane de tineri, respectiv 28% din populaţia tânără angajată, se confruntau în 2008 cu o sărăcie extremă, în condiţile în care familiile supravieţuiau cu un venit mai mic de 1,25 de dolari pe zi de persoană.

"Efectele crizei economice şi financiare ameninţă să amplifice deficitul de muncă decentă deja existent în rândul tinerilor", a declarat Juan Somavia, directorul general al OIM. Rezultatatul este că numărul tinerilor care prestează munci slab remunerate creşte, iar acest ciclu va afecta cel puţin încă o generaţie, a adăugat el.

Referitor la România, raportul apreciază că serviciile publice pentru forţa de muncă au fost eficiente pentru persoanele disponibilizate cu acces redus la canalele informale de căutare de locuri de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici