CSM şi-a ales conducerea pentru 2017. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a chemat Consiliul la muncă sâmbăta/ Mateescu: Este nevoie de răspunderea Parlamentului

Noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) şi-a ales, vineri, conducerea pentru anul 2017, judecătorul ICCJ, Mariana Ghenea, fiind ales preşedinte al instituţiei, iar procurorul Cristian Ban vicepreşedinte.

4908 afișări
Imaginea articolului CSM şi-a ales conducerea pentru 2017. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a chemat Consiliul la muncă sâmbăta/ Mateescu: Este nevoie de răspunderea Parlamentului

CSM şi-a ales conducerea pentru 2017. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a chemat Consiliul la muncă sâmbăta/ Mateescu: Este nevoie de răspunderea Parlamentului

Judecătoarea Mariana Ghena, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea ÎCCJ, a fost aleasă preşedinte al instituţiei.

“În ceea ce priveşte mult discutata răspundere materială a magistraţilor, iminenta iniţiativă legislativă, este o problemă sensibilă, chiar şi pentru dumneavoastră domnule ministru în activitatea pe care o veţi desfăşura. Nu o dorim, nu o vedem în altă modalitate decât cea reglementată în prezent. O astfel de iniţiativă nu poate fi declanşată decât după o atentă evaluare. După o responsabilă apreciere a cadrului legislative care să reclame această modalitate de răspundere, după implementarea unui sistem de legi bune pentru o justiţie bună, după o consultare reală a magistraţilor, şi după identificarea altor modalităţi de eficientizare a activităţii magistraţilor. Nu cred şi nu credem că se pune problema la acest moment unei initiative legislative sub acest aspect. Până când magistratul, judecătorul, procurorul nu va beneficia de toate condiţiile material, de resurse umane, de volum optim de activitate- bunăoară în statele europene sunt judecători care au două, trei cauze pe lună – suntem departe de această realitate, dar poate în condiţiile în care vom avea creat cadrul care să ne confere siguranţă, care să ne ofere condiţiile de muncă astfel încât magistratul poate să nu greşească, atunci poate s-ar pune problema unei astfel de initiative.Până atunci, nu susţinem un asemenea punct de vedere”, a spus judecătoarea Mariana Ghena la CSM.

Procurorul Cristian Ban a condus Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, el fiind ales ca membru CSM de adunările generale ale parchetelor de pe lângă curţile de apel din ţară. Magistratul va fi, în anul 2017, vicepreşeşedinte al consiliului.

Noul CSM este format din judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea de la Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ de la Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş de la Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina de la Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan de la Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

În CSM au fost mai fost aleşi procurorii Codruţ Olaru de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban din Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader din Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.".

Ministrul Justiţiei a chemat CSM la muncă sâmbăta/ Mateescu: Este nevoie de răspunderea Parlamentului

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a cerut vineri CSM să vină la serviciu sâmbăta, afirmând că bugetul trebuie discutat în procedură "accelerată" şi că este nevoie de expertiza acestora privind legile, judecătorul Bogdan Mateescu cerându-i, în replică, o lege pentru răspunderea Parlamentului.

Iordache le-a cerut vineri membrilor CSM să vină la serviciu sâmbăta, afirmând că bugetul trebuie discutat în procedură "accelerată", transmiţându-le că susţine salarizarea din justiţie şi pensiile speciale şi că, în dezbatere, pot respinge legea răspunderii magistraţilor.

"(…) Toţi cu care conclucrează MJ ne vom vedea săptămâna viitoare. (…) Aş dori ca mâine (sâmbătă-n.r.) să vin eu până la CSM să discutăm punctual. (…) Păi, mâine este prima zi de lucru a dumneavoastră. Aş vrea să ne vedem punctual, să vă spun cum cred eu că putem conlucra", a declarat ministrul Justiţiei Florin Iordache, în şedinţa CSM.

Iordache a motivat chemarea membrilor CSM la serviciu sâmbăta, spunând că are nevoie de expertiza acestora pentru anumite legi şi că vrea ca bugetul ministerului să intre "în procedură acccelerată".

"Sunt în discuţie legile discuţiei. Vechiul CSM trebuia să aibă o consultare foarte largă cu domneavoastră. (…) Noi susţinem să avem nişte legi ale justiţiei foarte bune.(…) Vreau să ne vedem să băgăm pe o procedură accelerată bugetul. (…) Să vă gândiţi foarte clar ca până în 25 ianuarie, acolo unde sunt neînţelegeri voi media eu împreună cu ministrul Finanţelor, Vorel Ştefan. Eu cred că o justiţiei independentă normală este atunci când nu ne plângem de bani. Eu cred că pentru justiţie sau pentru câţi oameni sunt nu stă România într-o bună salarizare şi aici aveţi susţinerea mea", a spus Iordache.

Forin Iordache le-a reamintit judecătorilor că există lege a insolvenţei persoanelor fizice care este amânată şi ar dori să i se spună când va intra în vigoare.

"Dacă eu mâine vă dau banii, cred că nu aveţi de unde scoate judecătorii şi personalul auxiliar. Asta spun, pe nişte chestiuni tehnice eu am nevoie de expertiza dumneavoastră", a mai spus ministrul Justiţiei.

Florin Iordache i-a asigurat pe membrii CSM că susţine salarizarea din justiţie şi pensiile speciale.

"Susţin salarizarea din justiţiei şi cu asta punct. Susţin şi pensiile speciale, am susţinut pensii speciale şi pentru grefieri, susţin în continuare. (…) Pe salarizare fără îndoială aveţi susţinerea mea", a mai spus ministrul Justiţiei.

Cât priveşte legea răspunderii magistraţilor, Iordache a afirmat că nu a susţinut şi nu susţine această lege, dar este în dezbatere publică şi cei vizaţi se pot "aseza la masă" să o respingă cu argumente.

"(…) Putem sta la masă cu argumente şi o putem respinge (legea răspunderii magistraţilor-n.r.), care este problema?", a spus Iordache.

Judecătorul Bogdan Mateescu l-a întrerupt pe Iordache, afirmând că ar trebuie existe şi o legi pentru răspunderea Parlamentului şi a Guvernului, adoptate în acelaşi timp cu cea a răspunderii magistraţilor.

"Niciodată nu am văzut proporţia dintre încălcările constatate de Curtea de la Strasbourg împotriva statului român decurgând din legi şi nu există o răspundere a Parlamentului şi nici din politici publice păguboase cum este vorba de penitenciare şi nu există o răspundere a Guvernului. (…) Haideţi să adoptăm aceste proiecte împreună, pe toate", a susţinut judecătorul Bogdan Mateescu de la Judecătoria Râmnicul Vâlcea.

În replică, Iordache a afirmat că în Parlament există "bună-credinţă", dar expertiza trebuie să vină de la instituţiile din justiţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici