CSM va propune desfiinţarea instanţelor militare şi înfiinţarea unor completuri specializate

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a declarat, joi, la Suceava, că instituţia va propune desfiinţarea instanţelor militare, pentru că "nu au de lucru", şi înfiinţarea unor completuri specializate pentru militari la instanţele ordinare, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

695 afișări
Imaginea articolului CSM va propune desfiinţarea instanţelor militare şi înfiinţarea unor completuri specializate

Judecătorul Horaţius Dumbravă (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Judecătorul Horaţius Dumbravă a declarat, într-o conferinţă de presă organizată la Curtea de Apel Suceava, că CSM intenţionează să propună desfiinţarea instanţelor militare, fiind vorba de Curtea de Apel Militară Bucureşti, Tribunalul Militar Iaşi, Tribunalul Militar Cluj-Napoca, Tribunalul Militar Timişoara şi Tribunalul Militar Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ca să aveţi o imagine, un judecător de la tribunalele din raza Curţii de Apel Suceava soluţionează, pe lună, în afara vacanţei judecătoreşti, peste 80 de dosare, iar un judecător militar soluţionează, pe lună, la Iaşi, de exemplu, 1,9 dosare, iar la Cluj 1,5 dosare. La Bucureşti, este adevărat, sunt mai multe, opt dosare pe lună", a spus Dumbravă.

Magistratul Horaţius Dumbravă a explicat că prin această propunere se doreşte echilibrarea muncii judecătorilor pe toate palierele.

"Trebuie să echilibrăm munca judecătorilor pe toate palierele, inclusiv la instanţele militare, şi avem în intenţie acest lucru. Mai bine, spre exemplu, ducem un post de la aceste instanţe militare, prin desfiinţare, la Judecătoria Botoşani. Judecătoria Botoşani a avut încărcătură pe judecător de 1.806 dosare în anul 2014, ca să vă faceţi o imagine ce înseamnă încărcătura la nivel naţional pe instanţe", a spus Dumbravă.

El a precizat că a existat o discuţie în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu acest subiect.

"Sigur, aici e o problemă care a apărut ca un fetiş, cum că Tratatul de aderare la Alianţa Nord-Atlantică nu ar permite acest lucru. Nu este adevărat, dacă citim cu atenţie legile de aderare, în special legea cadru - Legea 362 din 2004 - nu se face referire la existenţa instanţelor militare", a explicat Dumbravă.

Dumbravă a spus că CSM va propune existenţa unor completuri specializate pentru militari, care să funcţioneze la instanţele ordinare, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Asta va fi o discuţie aplicată în viitor, dar în orice caz ideea este de a propune desfiinţarea instanţelor militare, pentru că nu au, efectiv, de lucru. Trebuie să vă imaginaţi că în anul 2014 nu au avut niciun rechizitoriu de soluţionat. Or, este inadmisibil, dacă ne gândim în raport cu celelalte instanţe, cum e Curtea de Apel Bucureşti, care are dosare extrem de complexe şi în penal, dar nu numai în penal. Şi aici, sigur că noi trebuie să facem propuneri, iar Parlamentul să intervină", a spus Horaţius Dumbravă.

Judecătorii Adrian Bordea şi Horaţius Dumbravă, membri ai CSM, au participat, joi, la prezentarea raportului de activitate al Curţii de Apel Suceava şi al instanţelor din circumscripţie pentru anul 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici