Cultura de CĂTINĂ, zisă şi "ginsengul românesc", cheia succesului în agricultură. Familie din Alba care vinde cu 5 lei kg: Muncă puţină, profit bun | GALERIE FOTO

Cultura de cătină este una dintre reţetele succesului în agricultură, primii cultivatori din Alba, care au pornit o afacere de familie în 2005, susţinând că este mai puţin de lucru decât în cazul culturilor tradiţionale, iar profitul este bun în fiecare an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

4102 afișări
Imaginea articolului Cultura de CĂTINĂ, zisă şi "ginsengul românesc", cheia succesului în agricultură. Familie din Alba care vinde cu 5 lei kg: Muncă puţină, profit bun | GALERIE FOTO

Cultura de cătină, reţetă a succesului în agricultură. Cultivatori din Alba:Muncă puţină, profit bun

Familia Lupu din judeţul Alba a plantat cătină pe două hectare, foarte căutată în industria farmaceutică, după ce a văzut un reportaj la televizor despre această cultură, mai puţin cunoscută odinioară.

”Am cumpărat terenul, am făcut comandă la Institutul de Cercetare de la Mărăcineni pentru puieţi, după care am aşteptat un şi jumătate, i-am luat, iar pe urmă am făcut plantaţia după un sistem pe care l-am primit de la Institutul de Cercetare. Cătina este o familie care constă în de la cinci până la opt femele şi un mascul. Doar aşa se face polenizarea. Prima recoltă am avut-o cam la cinci ani, dar nu pe toată suprafaţa. Din al şaselea an am avut recolta plină”, a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul MEDIAFAX, Ana Eugenia Lupu, prezentă cu un stand la Târgul Apulum Agraria de la Alba Iulia, cel mai important eveniment de promovare a agriculturii din Alba.

Familia Lupu a început această afacere de la zero, cumpărând inclusiv terenul, în localitatea Lopadea Veche din Alba.

”A fost o investiţie iniţială de 5.000 de euro, iar apoi, până la rod, am mai investit circa 3.000 de lei, pentru că în fiecare an am cosit şi am curăţat pomii. Foarte mult am lucrat cu familia, deoarece forţa de muncă, în acest domeniu, e greu de găsit”, a spus Eugenia Lupu.

Potrivit acesteia, recolta diferă de la an la an, mai ales că produsul nu este cules mecanizat şi în multe cazuri sunt nevoiţi să taie crenguţe din pomişori, pentru a scuti efortul de a culege ”bob cu bob”.

”Anul acesta fost cel mai bun an, dar în jur de două tone n-am mai putut culege din cauza soarelui puternic care a stafidit-o. Din cauza temperaturilor, pe o parte era bună, iar pe alta era stafidită”, a mai spus Eugenia Lupu.

Pe ambele hectare, în acest an se aşteaptă la un profit de circa 30.000 de lei, însă susţine că dacă ar fi avut producţie completă ar fi putut avea un profit de 60.000 de lei. Preţul unui kilogram de cătină este 5 lei.

Atât ea, cât şi soţul ei, Gheorghe Lupu, au apreciat că plantaţia de cătină este o alternativă bună la culturile tradiţionale, pentru că nu este mult de lucru în timpul anului, ci doar la recoltat.

Ei au susţinut că sunt primii cultivatori de cătină din judeţul Alba şi s-au gândit să-şi extindă afacerea, dar nu găsesc pământ de vânzare în zonă.

Majoritatea cătinii pe care o produc o vând în judeţul Bihor, la o firmă procesatoare, dar şi în Bistriţa-Năsăud.

Gheorghe Lupu a adăugat că există utilaje în străinătate, care aspiră cătina, cultivând-o mecanizat, însă nu are suficiente fonduri pentru aşa ceva. De asemenea, el a precizat că profitul din această cultură ar fi complet dacă ar şi procesa-o, astfel încât să reuşească să închidă el ”acest cerc”.

Potrivit acestora, dintre toate fructele, cătina conţine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decât măceşul şi aproape de zece ori mai mult decât citricele. De la cătină nu se folosesc doar fructele, ci şi mugurii şi scoarţa. Cătina este un antioxidant extrem de puternic, iar medicii o recomandă în tratarea multor afecţiuni, cum ar fi cele hepatice, pentru imunitate, anemii, rahitism, boli de ochi, arsuri. De asemenea, cătina este foarte căutată în industria farmaceutică.

Peste 100 de producători locali din toate zonele judeţului Alba îşi prezintă, în 22-24 septembrie, la Târgul Apulum Agraria de la Alba Iulia, oferta de produse şi servicii. În cadrul târgului sunt organizate expoziţii cu vânzare de produse alimentare, standuri cu legume, fructe, material săditor şi produse fitosanitare, expoziţii de animale şi pasări, expoziţii de unelte, utilaje şi echipamente agricole.

În cadrul sectorului de animale sunt expuse cele mai frumoase rase de bovine, ovine şi animale mici, de către reprezentanţii Asociaţiilor Judeţene ale crescătorilor de bovine, ovine, păsări şi animale mici.

Programul este completat de demonstraţii culinare şi hipice, concursuri şi alte momente atractive atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici