Cum creştem capacitatea de testare? Specialiştii lucrează şi 14 ore pe zi pentru prelucrarea testelor COVID-19

  • Specialiştii lucrează până la 14 ore pe zi, pentru prelucrarea testelor
  • Iohannis spune că ne lipsesc specialiştii, care nu pot fi „inventaţi” peste noapte
  • În ţară sunt 142 de laboratoare care prelucrează teste pentru SARS-CoV-2
964 afișări
Imaginea articolului Cum creştem capacitatea de testare? Specialiştii lucrează şi 14 ore pe zi pentru prelucrarea testelor COVID-19

Testarea extinsă este o soluţie pentru controlul epidemiologic, dacă ne uităm în curtea altor state. Totuşi, nouă ne lipsesc instrumentele. Preşedintele Ordinului Biochimiştilor, Constanţa Popa, îţi spune că a existat o colaborare cu Ministerul Sănătăţii. A fost transmisă şi o listă cu specialiştii în genetică şi biologie moleculară care se ocupă de testele pentru SARS-CoV2 şi care lucrează până la 14 ore pe zi.

Constanţa Popa: „Dacă am întări mult prevenţia, şansele ar creşte enorm. Dacă am avea mai multe echipamente mai automatizate. Se pot achiziţiona prin fonduri europene, s-au implicat mulţi oameni de afaceri, Consilii Judeţene, iarăşi am creşte capacitatea de testare sau am scurta timpul de aşteptare, pentru un rezultat.”

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, Carmen Dorobăţ, vede o rază de speranţă în numărul de teste care s-au făcut în ultima perioadă.

Carmen Dorobăţ: „Partea bună este că trebuie să vedem că s-au efectuat 30000 de teste, ceea ce înseamnă că facem anchete epidemiologice mai performante. Trebuie să rezistăm, pentru că dacă n-am rezista noi, infecţioniştii şi epidemiologii, cine ar duce această bătălie? Ea trebuie coordonată de persoane care ştiu şi au experienţă în a se bate cu agenţii infecţioşi.”

Klaus Iohannis îţi spune că nu avem suficienţi specialişti şi nici aparate cu care se realizează testul. Specialiştii nu pot fi  inventaţi”, spune preşedintele.

Dacă noi am ajuns la puţin peste 30.000 de teste pe zi, Germania creşte capacitatea la 100.000 de teste. Nemţii au instalat puncte unde se poate face testul în numeroase gări, chiar şi pe autostradă. La noi în ţară, sunt 142 de laboratoare unde se prelucrează teste. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici