Cum explică judecătorii că românii din filmul Sky News au afectat securitatea naţională: Nu erau actori cu contract şi nu i-au denunţat pe jurnalişti

Judecătoarea Mariana Constantinescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, a găsit satisfăcătoare şi a achiesat la argumentaţia procurorilor DIICOT privind modul cum cei trei români care au pozat drept „traficanţi de arme” în reportajul înscenat de la Sky News ar fi afectat securitatea naţională a României şi a dispus astfel arestarea lor preventivă pentru 30 de zile, vinerea trecută, informează Gândul.info.

3095 afișări
Imaginea articolului Cum explică judecătorii că românii din filmul Sky News au afectat securitatea naţională: Nu erau actori cu contract şi nu i-au denunţat pe jurnalişti

Cum explică judecătorii că românii din filmul Sky News au afectat securitatea naţională: Nu erau actori cu contract şi nu i-au denunţat pe jurnalişti

Procurorii le-au imputat de asemenea celor trei români şi unele fapte comise în realitate de jurnaliştii britanici, care sunt şi ei urmăriţi penal pentru „comunicarea de date false”. Ei au fost de asemenea acuzaţi în faţa instanţei că nu sunt fideli ţării şi că nu şi-au îndeplinit „datoria morală” de a contribui la securitatea naţională, conform unui articol de lege care datează din 1991. În motivarea deciziei sale, magistratul arată că cei trei nu erau actori şi nu aveau contracte încheiate cu Sky News în sensul apariţiei lor într-un material cu caracter fictiv, informează Gândul.info.

Cel mai important aspect în conduita celor trei români, consideră judecătoarea, este că după ce au vizionat reportajul difuzat de Sky News şi au observat că nu se menţionează caracterul fictiv al celor descrise în el, „nu au avut nici o iniţiativă de a anunţa autorităţile” şi „au rămas în pasivitate, fără a denunţa faptele şi pe jurnaliştii britanici”. Magistratul a considerat că faptele celor trei, inclusiv faptul că, deşi deţineau legal armele de vânătoare, nu aveau voie să scoată din casă şi să transmită altor persoane o armă „de colecţie”, cum era arma asemănătoare unui „AKM 47 sau 74”, merită dispunerea arestării preventive, pentru „protejarea publicului împotriva pericolului de repetare, de încurajare a faptelor” care sunt cercetate de procurorii DIICOT.

Judecătoarea Curţii de Apel Bucureşti care a dispus vineri arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Aurelian Szanto, Pantics Levente şi Pantics Csaba Atilla, cei trei români care apar în reportajul Sky News deghizaţi în „traficanţi de arme”, sub acuzaţiile de complicitate la comunicarea de date şi informaţii false, care pun în pericol securitatea naţională, dar şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat, a fost de acord fără vreo obiecţie cu argumentaţia procurorilor DIICOT că cei trei au pus în pericol securitatea naţională a României, creând „o puternică stare de temere în rândul populaţiei civile, dar şi un sentiment de insecuritate”.

Totuşi, magistratul a arătat că la acest moment procesual, se discută doar necesitatea luării unei măsuri preventive împotriva celor trei români, nu şi dacă ei se fac vinovaţi de faptele de care îi acuză procurorii DIICOT, acest lucru urmând să fie stabilit la instanţa care va judeca dosarul pe fond, după încheierea urmăririi penale şi trimiterea în judecată.

De asemenea, în motivarea deciziei de arestare preventivă a celor trei români, se arată că procurorii DIICOT îi urmăresc penal şi pe Stuart Ramsay şi pe alţi doi jurnalişti ai postului de televiziune britanic Sky News, pentru infracţiunea de comunicare de date false, care pun în pericol securitatea naţională a României, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la unul la 5 ani, conform articolului 404 din Codul Penal. De altfel, judecătoarea le-a dat dreptate procurorilor şi în cazul acuzaţiilor aduse celor trei jurnalişti britanici, deşi aceştia nu făceau subiectul direct al cauzei judecate.

Citeşte continuarea pe Gândul.info.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici