Judecător, despre reportajul Sky News: Se poate aprecia că au pus în pericol securitatea naţională

Judecătorul care a decis arestarea preventivă a celor trei români din dosarul Sky News notează în motivarea deciziei că informaţiile furnizate în reportajul jurnaliştilor britanici pot fi apreciate ca unele ce pun în pericol securitatea naţională şi că a fost necesară reacţia statului român.

2577 afișări
Imaginea articolului Judecător, despre reportajul Sky News: Se poate aprecia că au pus în pericol securitatea naţională

Judecător, despre reportajul Sky News: Se poate aprecia că au pus în pericol securitatea naţională

"Se poate aprecia că datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse în materialul video al postului britanic de televiziune(…) au pus în pericol securitatea naţională", aşa îşi începe judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti pasajul în care motivează hotărârea de a-i aresta preventiv pe românii Szantos Aurelian, Pantics Levente şi Pantics Atilla.

Magistratul notează că nu poate fi luată în considerare apărarea celor trei prin care se susţine că nu au ştiut de obiectivul materialului video, pe motiv că desfăşurarea evenimentelor le-ar fi putut crea măcar suspiciuni.

“Inculpaţii nu pot invoca propria naivitate şi convingerea sinceră a participării într-un film în contextul în care toată modalitatea de desfăşurare a filmării le putea crea măcar suspiciuni asupra naturii reale a acesteia. Pe de altă parte, nu poate fi ignorată uşurinţa acceptării rolurilor atribuite, în pofida inexistenţei vreunui document semnat cu producătorii sau beneficiarii acelui film care să ateste realitatea naturii filmului”, se arată în motivarea deciziei de arestare.

Instanţa notează că se impune măsura arestării preventive, printre altele, şi pentru că cei trei nu au denunţat întâmplările.

"Aceştia au înţeles gravitatea extremă a mesajului filmului, au înţeles, de asemenea, că aparenţa filmărilor era una cât se poate de reală, însă au rămas în pasivitate, fără a denunţa faptele şi pe jurnaliştii britanici", susţine judecătorul.

Magistratul notează că procurorii DIICOT au prezentat probe "rezonabile" şi că reacţia statului într-o astfel de situaţie trebuie să fie una "proporţională".

"Toate aceste acţiuni pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi România cu privire la posibilitatea autorităţilor române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict. În lipsa unei reacţii proporţionale din partea statului, aşa zisa faptă de trafic de armament ar fi rămas în atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale aşa cum s-a dorit iniţial, prezentând astfel o imagine total distorsionată, imaginară şi de natură a discredita imaginea României, dar şi a statului", se mai notează în document.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală faţă de trei dintre jurnaliştii de la Sky News, printre care şi Stuart Ramsay, pentru infracţiuni de comunicare de informaţii false, se mai arată în motivarea deciziei de arestare preventivă a celor trei români.

"S-a reţinut faptul că membrii echipei postului de televiziune Sky News din Marea Britanie, şi anume cetăţenii britanici R.S.R., S.C.S., S.J., cu intenţie, au comunicat şi răspândit în mediul virtual şi prin mass-media, ştiri şi informaţii false referitoare la presupusul trafic de armament din România, deşi cunoşteau că aceste ştiri nu sunt reale, modalitate prin care s-a pus în pericol securitatea naţională, în contextul mai sus-descris.", au notat procurorii DIICOT în referatul prin care au cerut măsuri preventive.

Vineri seară, Pantics Levente, Pantics Csaba Atilla şi Szanto Aurelian, cel care ar fi intermediat legătura jurnaliştilor cu persoanele care apar în înregistare, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, decizia fiind luată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

Toţi cei trei sunt acuzaţi de complicitate la "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională", infracţiune pentru care riscă până la cinci ani de închisoare. De asemenea, bărbaţii sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici