Cum vrea ministrul Teodorovici să aducă muncitori străini în România. Ce prevedere trebuie să dispară

Prevederea legală potrivit căreia companiile româneşti care angajează străini trebuie să-i plătească cu salariul mediu brut pe economie „trebuie să dispară”, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

4003 afișări
Imaginea articolului Cum vrea ministrul Teodorovici să aducă muncitori străini în România. Ce prevedere trebuie să dispară

Cum vrea ministrul Teodorovici să aducă muncitori străini în România: Prevederea trebuie să dispară

„Se discută la nivelul Ministerului Finanţelor, dar şi la Justiţie, şi la Externe, pentru a vedea care este decizia cu privire la angajarea forţei de muncă din străinătate, iar o decizie se va lua până la sfârşitul lunii mai. Acea prevedere legală, cu salarizarea angajaţilor străini la nivelul salariului mediu pe economie trebuie să dispară”, a declarat ministrul Finanţelor, într-o emisiune la România TV.

„Dacă această prevedere a fost creată de România, şi nu este impusă de la nivel european, atunci această prevedere trebuie să dispară”, a precizat Eugen Teodorovici.

Potrivit OUG 194/2002, republicată, privind regimul străinilor în România, „străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul câştigului salarial mediu brut”. Iar în cazul lucrătorilor înalt calificaţi „salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin patru ori câştigul salarial mediu brut”, se precizează în normativul citat.

Patronatele şi celelalte asociaţii de angajatori au semnalat în repetate rânduri că lipsa forţei de muncă din România nu poate fi acoperită cu angajaţi străini, deoarece acestora trebuie să li se plătească salarii la nivelul mediului brut pe economie, adică semnificativ mai mari decât sumele pe care acum le plătesc angajaţilor români.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna februarie 2018 salariul mediu brut pe economie a fost de 4.128 de lei, iar cel net a fost de 2.487 de lei. Asta în timp ce salariul minim brut pe economie - nivel la care sunt plătiţi mai mult de 35% din angajaţii români - este de 1.450 de lei lunar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici