Curtea de Conturi: Primăria Galaţi a finanţat nejustificat o gală de box şi o firmă fără activitate

Raportul Curţii de Conturi pe anul 2013 arată că Primăria Galaţi a făcut plăţi nejustificate de 821.000 de lei pentru organizarea unei gale de box, iar timp de un an a finanţat, în mod nejustificat, o societate comercială care nu avea activitate.

559 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: Primăria Galaţi a finanţat nejustificat o gală de box şi o firmă fără activitate

Curtea de Conturi: Primăria Galaţi a finanţat nejustificat o gală de box şi o firmă fără activitate (Imagine: Shutterstock)

Potrivit raportului Curţii de Conturi pe anul 2013, Primăria Galaţi a realizat plăţi nejustificate de 821.000 de lei pentru organizarea unei gale de box. Astfel, municipalitatea a alocat 263.000 de euro pentru acest eveniment, însă din această sumă nu a putut justifica pe bază de documente 821.000 de lei.

”Entitatea nu a prezentat documente justificative care să justifice recepţia bunurilor şi executarea serviciilor, precum şi exactitatea plăţilor în sumă de 821.015,7 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor ocazionate de desfăşurarea evenimentului sportiv «Gală de Box», din 22 februarie 2013, co-organizat de SC Gospodărire Urbană SRL Galaţi prin delegare de atribuţii şi finanţat din bugetul local al municipiului Galaţi, în limita unui buget de alocat de 263.000 de euro, fără TVA, potrivit prevederilor hotărârii Consiliului Local Galaţi, nr. 4/17.01.2013”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Reprezentanţii instituţiei de control estimează că este vorba despre o abatere financiară de 1.080.000 de lei în acest caz.

În 22 februarie 2013, la Patinoarul Dunărea din Galaţi, a avut loc o gală de box în cadrul căreia s-au disputat şapte meciuri, inclusiv cel dintre Cristian Hammer Ciocan şi Oleksiy Mazikin. La acea vreme, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, arăta, într-un comunicat de presă, că ”Galaţiul merită, în mod firesc, având în vedere tradiţia şi istoria acestui loc, să revină în atenţie ca un punct de referinţă şi de atracţie pe harta culturală, sportivă şi investiţională a sud-estului european”.

În comunicat se preciza, de asemenea, că Primăria Galaţi ”a depus eforturi însemnate pentru a oferi acestui eveniment un maximum de vizibilitate şi promovare, dar şi pentru a garanta un show senzaţional fiecărui spectator şi telespectator”.

În aportul Curţii de Conturi se mai arată că Primăria Galaţi a aprobat, în mod nejustificat, bugetul de venituri şi cheltuieli al SC Industrial Parc SRL Galaţi pe anii 2013-2014, în condiţiile în care operatorul economic nu a desfăşurat nicio activitate în perioada respectivă, veniturile preliminare fiind supradimensionate în raport cu veniturile încasate efectiv, iar cheltuielile fiind suportate din aportul în bani la capitalul social realizat de către Consiliul Local.

În acest caz, Curtea de Conturi estimează că este vorba despre abateri de 39,6 milioane lei.

Reprezentanţii Curţii de Conturi au arătat şi că municipalitatea a angajat suplimentar, în mod nejustificat, servicii de asistenţă juridică de 1,5 milioane de lei cu trei case de avocatură.

Potrivit sursei citate, deşi iniţial Primăria a încheiat 406 contracte de asistenţă juridică cu una dintre aceste case de avocatură la preţul de 1.000 de lei pentru un dosar, plus TVA, acestea au fost renegociate la 4.000 de lei pentru un dosar, plus TVA, în condiţiile în care municipalitatea achitase aproape 200.000 de lei pentru 161 de contracte încheiate.

De asemenea, s-a mai descoperit că, în perioada 2010-2013, Primăria Galaţi a aprobat şi plătit parţial deconturi prezentate de societatea locală de transport public în comun Transurb mai mari cu circa 9,2 milioane de lei faţă de valoarea subvenţiilor alocate din bugetul local destinate finananţării unor astfel de cheltuieli.

În raportul Curţii de Conturi se semnalează, de asemenea, că Primăria Galaţi a plătit nelegal, în 2013, indemnizaţiile de şedinţă pentru consilieri locali care nu au participat la anumite şedinţe din forul legislativ, estimându-se o abatere de 19.000 de lei.

În total, Curtea de Conturi a estimat la Primăria Galaţi abateri cifrate la aproximativ 53 de milioane de lei.

La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Galaţi au declarat că au contestat în instanţă raportul Curţii de Conturi.

”Primăria a contestat în instanţă punctele din raportul Curţii de Conturi şi aşteptăm ca instanţa să se pronunţe”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici