Curtea de Conturi semnalează, în raportul pe 2011, prejudicii totale de 1.172.990 mii lei

Curtea de Conturi arată, în raportul pe 2011, adoptat în decembrie 2012, că a constatat, în urma verificărilor făcute, prejudicii totale de 1.172.990 mii lei, ponderea cea mai mare (57,89%) vizând abateri legate de angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor bugetare.

1149 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi semnalează, în raportul pe 2011, prejudicii totale de 1.172.990 mii lei

Curtea de Conturi semnalează, în raportul pe 2011, prejudicii totale de 1.172.990 mii lei

Ca urmare a acţiunilor de control/audit au fost identificate abateri care au determinat producerea de prejudicii, estimate la 1.172.990 mii lei, se arată în raportul Curţii.

Ponderea cea mai mare (57,89%) este deţinută de abaterile de la prevederile legale care reglementează cele 4 etape ale efectuării cheltuielilor bugetare, respectiv angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata acestora, în concordanţă cu prevederile legii bugetare şi cu destinaţia stabilită.

Cele mai frecvente cazuri de astfel de abateri, se referă la efectuarea unor cheltuieli neprevăzute de legislaţia în vigoare, efectuarea unor cheltuieli de personal neprevăzute de legislaţia în vigoare, acordarea nelegală a unor drepturi salariale, inclusiv a sporurilor, premiilor şi a altor drepturi, funcţionarilor publici, personalului contractual, persoanelor cu funcţii de conducere şi personalului care ocupă funcţii de demnitate publică, plăţi efectuate fără existenţa documentelor justificative, întocmite conform legii, care să ateste exactitatea şi realitatea sumelor decontate.

Curtea de Conturi adaugă că alte cazuri se referă la efectuarea de cheltuieli cu bunuri şi servicii fără contraprestaţie (bunuri, lucrări, servicii nerecepţionate în cantitatea facturată şi plătită), precum şi plăţi peste normele, cotele sau baremurile legale, angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata unor cheltuieli care nu au legătura cu scopul, obiectivele şi funcţiile entităţii.

În raport se menţionează că o pondere însemnată (17,76%) o au şi abaterile referitoare la administrarea contractelor de achiziţie publică, estimate la 208.381 mii lei.

În anul 2012 Curtea de Conturi şi-a exercitat funcţia de verificare la un număr de 2.317 entităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici