Dacă digul de la Galaţi va ceda, va fi înregistrat cel mai mare dezastru urban de după cel de-al doilea război mondial

Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, a declarat, luni, că dacă digul care este construit la Galaţi pe o lungime de 4,5 kilometri nu va rezista pierderile economice vor fi însemnate, numai închiderea acţivităţii Regionalei Vamale implicând o pierdere de 18,5 milioane de euro pe zi.

100 afișări
Imaginea articolului Dacă digul de la Galaţi va ceda, va fi înregistrat cel mai mare dezastru urban de după cel de-al doilea război mondial

Dacă digul de la Galaţi va ceda, va fi înregistrat cel mai mare dezastru urban de după cel de-al doilea război mondial (Imagine: Florin Novac/Mediafax Foto)

Prefectul a menţionat că 8.000 de persoane se află în zona inundabilă şi ar trebui evacuate în cazul în care digul va ceda.

El a precizat că vor fi foarte mari şi pierderile economice, numai prin închiderea Regionalei Vamale Galaţi putându-se înregistra pierderi de 18,5 milioane de euro pe zi.

În zona inundabilă îşi desfăşoară activitatea cei mai mari agenţi economici din Galaţi, care asigură aproximativ 12.000 de locuri de muncă.

În prezent, nivelul Dunării a depăşit, la Galaţi, cu 70 de centimetri cota de inundaţie şi este cu 21 de centimetri sub cota de pericol, fiind în continuă creştere, a mai spus prefectul.

Luni, aproximativ 1.400 de pompieri şi jandarmi din mai multe judeţe, dar şi voluntari lucrează la ridicarea digului de la Galaţi. Oamenii vor lucra în trei schimburi, pe trei fronturi de lucru.

Tot în cursul acestei zile, urmează să fie instalat şi un hidrobaraj, cu o lungime de aproximativ 800 de metri, de-a lungul unei întregi străzi din cartierul Valea Oraşului din Galaţi. Pentru desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor de instalare a hidrobarajului şi a celor de supraînălţare a digului de apărare, în zona Port circulaţia rutieră a fost restricţionată.

Tot pentru evitarea creşterii nivelului Dunării, luni dimineaţă s-a luat decizia descărcării, la acumularea Movileni, a râului Siret la un debit inferior celui din zilele trecute, respectiv la 1.700 de mc/secundă, a declarat, la rândul său, vicepreşedintele comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă, secretarul de stat în MAI Mihai Capră.

Acesta s-a declarat încrezător că digul construit la Galaţi va rezista şi că nu va fi nevoie să se apeleze la alte soluţii, de spargere a digurilor de pe Dunăre, din amonte şi aval de Galaţi.

Viceprimarul Galaţiului Nicu Ciumacenco declarat, luni dimineaţă, că autorităţile au întâmpinat probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu nisip pentru construcţia digului. El preciza că pentru lucrări va fi folosită zgură de la combinatul siderurgic, care va fi adusă cu camioanele.

Autorităţile locale spuneau că dacă digul va ceda va fi înregistrat cel mai mare dezastru urban de după cel de-al doilea război mondial.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, duminică, la Galaţi, că prioritară este apărarea localităţii, astfel că s-a luat decizia realizării unui dig de 4,5 kilometri, cu o înălţime de 1,5 metri.

Potrivit lui Blaga, soluţia extremă ar fi ruperea digului de la Cotu Pisicii, ministrul spunând însă că este convins că digul pe care îl vor construi în Galaţi va rezista şi nu se va ajunge la asemenea situaţii extreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici