Dan Diaconescu, pus oficial sub învinuire pentru şantaj şi ameninţare

Procurorii DNA l-au pus sub învinuire, luni, pe Dan Diaconescu, acestuia fiindu-i aduse la cunoştinţă acuzaţiile de şantaj şi ameninţare în legătură cu primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ.

177 afișări
Imaginea articolului Dan Diaconescu, pus oficial sub învinuire pentru şantaj şi ameninţare

Dan Diaconescu, pus oficial sub învinuire pentru şantaj şi ameninţare (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, care îl apără şi pe Doru Pârv, a declarat pentru MEDIAFAX, că procurorii DNA l-au pus oficial sub învinuire pe Dan Diaconescu, pe care îl acuză de şantaj şi ameninţare directă sau indirectă.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale faţă de Dan Diaconescu - datată 18 iunie - se arată că acesta, "în calitate de administrator şi realizator de programe la postul OTV, a exercitat acte de ameninţare, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Dorel Petru Pârv, cu scopul de a determina persoana vătămată, Ion Moţ, primarul comunei Zărand, judeţul Arad, să dea o sumă totală de 200.000 euro".

Sub presiunea acestor ameninţări, din suma pretinsă iniţial, ediul din Zărand a plătit efectiv 30.000 euro şi 4.200 lei.

"Ameninţarea constă în darea în vileag a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana vătămată, cum ar fi alegaţia că ar deţine o avere importantă, nejustificată, precum şi că ar efectua tranzacţii ilicite cu terenuri agricole, păgubind astfel cetăţenii comunei Zărand", potrivit documentului citat.

Apărătorul a arătat că singura probă pe care procurorii o au împotriva lui Diaconescu ar fi o înregistrare a emisiunii din 21/22 iunie 2009, când pe postul OTV, Dan Diaconescu anunţa prezentarea "unor imagini incendiare" referitoare la adresa primarului din Zărand, Ion Moţ.

Avocatul a spus că anchetatorii nu au alte probe directe la adresa lui Diaconescu, el explicând că denunţul făcut de primar s-a îndreptat doar împotriva lui Doru Pârv, iar acesta din urmă nu a dat declaraţii potrivnice lui Dan Diaconescu în faţa procurorilor.

Potrivit lui Daniel Fenechiu, Dan Diconescu doreşte să rămână la DNA până la sosirea de la Arad a lui Doru Pârv, care în prezent este în drum spre Bucureşti, unde va fi adus cu o dubă a poliţiei.

Referitor la Doru Pârv, procurorii DNA vor schimba încadrarea juridică pentru faptele acestuia, "cel mai probabil de la trafic de influenţă la ceva similar cu şantajul sau chiar şantaj", a adăugat apărătorul.

Doru Pârv, cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influenţă în urma denunţului primarului comunei arădene Zărand, Ion Moţ, a fost ridicat de anchetatori şi va fi adus de la Arad la Bucureşti, în baza unui mandat de aducere, el urmând să fie confruntat cu Dan Diaconescu.

Patronul postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, a venit, luni, la sediul DNA, pentru a fi audiat de procurorii anticorupţie, el declarând că nu exclude posibilitatea să fie "închis" şi precizând că a crezut că ancheta procurorilor anticorupţie este o farsă, o glumă.

La rândul său, Ion Moţ a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu a fost contactat de procurorii DNA pentru audieri în legătură cu ancheta de la sediul OTV, adăugând însă că este dispus să se deplaseze la Bucureşti dacă i se va cere acest lucru.

Patronul postului OTV Dan Diaconescu a fost audiat în 19 februarie la DNA ca martor într-un dosar în care primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ, l-a denunţat pe Doru Pârv că i-ar fi cerut peste 100.000 de euro pentru a nu divulga la OTV imagini compromiţătoare la adresa edilului, declarau surse judiciare.

În denunţul primarului arădean se arată că Doru Pârv, care a participat la mai multe emisiuni la postul de televiziune OTV, i-ar fi cerut acestuia peste 100.000 de euro, în mai multe tranşe, prima fiind de 25.000 de euro, pentru a nu face publice, în cadrul emisiunii lui Dan Diaconescu de la OTV, o serie de imagini şi informaţii compromiţătoare legate de afacerile pe care le-ar derula edilul comunei.

Primarul nu i-ar fi dat lui Pârv niciun ban din cei ceruţi, în schimb a formulat un denunţ la Direcţia Naţională Anticorupţie. Astfel, potrivit surselor judiciare, Doru Pârv este cercetat de procurori pentru trafic de influenţă, având calitatea de învinuit în acest dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici