Dăncilă îi cere lui Iohannis să convoace de urgenţă CSAT. Premierul anunţă că va fi prezentat raportul detaliat de la Caracal

Viorica Dăncilă i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să convoace CSAT de urgenţă, luni, şi nu marţi cum era programat. Premierul a precizat că duminică seară urmează să prezinte ministrul de Interne Nicolae Moga raportul detaliat al celor întâmplate în cazul din Caracal.

566 afișări
Imaginea articolului Dăncilă îi cere lui Iohannis să convoace de urgenţă CSAT. Premierul anunţă că va fi prezentat raportul detaliat de la Caracal

Dăncilă îi cere lui Iohannis să convoace de urgenţă CSAT, luni, nu marţi cum era programat. Premierul anunţă că va fi publicat raportul detaliat de la Caracal

„În această seară vom vedea primele rezultate oficiale ale anchetei aflate în curs la Caracal, Ministrul Nicolae Moga urmând să prezinte un raport detaliat al celor întâmplate. Astăzi a avut loc şi prima şedinţă a comitetului interministerial în cadrul căreia s-a stabilit structura raportului şi a planului de lucru pe care l-am cerut finalizat în 15 zile. Acesta va conţine modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte modul de implementare a sistemului de localizare, precum şi o analiză referitoare la cartelele prepaid neidentificabile. Conţine, de asemenea, urgentarea modernizării sistemului informatic 112, inclusiv a infrastructurii sistemului existent prin atribuirea contractului cu clauză suspensivă, fără a mai aştepta decizii suplimentare pe marginea contestaţiilor”, a scris Viorica Dăncilă, duminică, pe Facebook.

Ea a răspuns şi acuzaţiilor celor care au spus că grupul interinstituţional de lucru exista deja, precizând că structura a existat doar cu numele.

„O măsură esenţială se referă la îmbunătăţirea procedurilor de gestionare a apelurilor pentru situaţii deosebite, precum cea a răpirii de persoane. Aştept în două săptămâni raportul comitetului, pe baza căruia voi lua decizii imediate, pentru o reformă amplă a eficientizării răspunsului statului român în orice situaţie de criză care priveşte cetăţenii. În ceea ce priveşte acuzaţiile conform cărora acest grup de lucru interministerial exista deja, răspunsul este simplu şi, de altfel, cunoscut de cei care încearcă să denatureze realitatea. Structura care exista a fost acolo în timpul guvernelor conduse de toţi cei care astăzi critică, dar nu a făcut nimic. Practic, a existat doar cu numele. Am preferat să înfiinţez un grup de lucru operativ, mai restrâns dar cu obiecte de analiză şi atribuţii extinse, a cărui activitate să o pot urmări personal şi să mă asigur că tot ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla. Au 15 zile să prezinte un plan. Vă garantez că aşa va fi”, a completat premierul.

Şeful Executivului i-a cerut şefului statului să convoace de urgenţă CSAT, pentru că există o bază clară rezultată din şedinţa de duminică a grupului interinstituţional.

„Înţeleg că urmează şi domnul Iohannis să aibă o declaraţie publică. Îi propun următoarele:

1. Să convoace de urgenţă şedinţa CSAT mâine - şi nu marţi, cum era programat - întrucât avem deja o bază clară de discuţie rezultată din şedinţa de astăzi şi nu există absolut niciun motiv să pierdem timpul.
2. Să îşi asume că va face o analiză la sânge în CSAT referitoare la STS. Cred, de asemenea, că este necesar să ia o decizie privind demiterea şefului STS, pentru că aşa am procedat la MAI şi aşa trebuie procedat şi în cazul celorlalte instituţii. În astfel de situaţii nu avem voie să ezităm”, a conchis Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine de la ora 20.00 o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, informează Administraţia Prezidenţială.

STS este instituţia acuzată de Poliţie că a oferit târziu date legate de localizarea Alexandrei, fata de 15 ani sechestrată şi violată, care a apucat să sune de 3 ori de pe telefonul agresorului, la 112.

Suspectul principal din Caracal, Gheorghe Dincă, şi-a recunoscut ambele crime, atât în cazul Alexandrei, cât şi al Luizei, a declarat avocatul din oficiu al bărbatului, pentru MEDIAFAX.

Luiza Melencu (18 ani) a dispărut în luna aprilie 2019, după ce a luat o maşină de ocazie. În acelaşi mod a dispărut Alexandra Măceşanu (15 ani). Suspectul a fost identificat abia vineri, după ce Alexandra a sunat de 3 ori la 112 pentru a-şi anunţa răpirea.

Taguri:
dăncilă,
csat,
iohannis

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici