De ce nu i-au fost scăzute din pedeapsă lui Năstase cele şase zile petrecute în spital - motivarea instanţei

Tribunalul Bucureşti a arătat în motivarea deciziei de respingere a cererii lui Adrian Năstase de reducere din pedeapsa sa de doi ani de închisoare a celor şase zile petrecute în spital de ce nu a fost admisă solicitarea fostului premier.

789 afișări
Imaginea articolului De ce nu i-au fost scăzute din pedeapsă lui Năstase cele şase zile petrecute în spital - motivarea instanţei

Adrian Năstase (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Fostul premier Adrian Năstase şi-a provocat în mod voit leziunile pentru care a stat internat, în perioada 20-26 iunie, la Spitalul Floreasca din Capitală, acesta fiind motivul pentru care zilele respective nu pot fi scăzute din pedeapsa sa de doi ani de închisoare, arată Tribunalul Bucureşti.

Magistraţii Tribunalul Bucureşti (TB) arată, în motivarea deciziei prin care a respins cererea lui Năstase de a se considera executate zilele din perioada 20-26 iunie, că "potrivit dispoziţiilor articolului 87 Cod penal, durata executării pedepsei închisorii se socoteşte din ziua în care condamnatul începe să execute hotărârea definitivă de condamnare, dispoziţiile alineatului 3 al aceluiaşi articol statuând că timpul în care condamnatul, în cursul executării pedepsei, se află bolnav în spital, intră în durata executării, afară de cazul în care şi-a provocat în mod voit boala, iar această împrejurare se constată în cursul executării pedepsei".

Judecătorul TB notează, în documentul citat, că "toate înscrisurile existente la dosarul cauzei la care am făcut referire până la acest moment şi la care se adaugă actele medicale existente la dosarul cauzei, raportul de expertiză medico-legală, stabilesc fără putinţă de tăgadă faptul că internarea medicală a petentului s-a datorat unei tentative de suicid".

"În atare ipoteză, văzând şi dispoziţiile legale invocate, Tribunalul constată că petentul se află în situaţia în care şi-a provocat în mod voit acele leziuni, ce au necesitat manevrele medicale de specialitate, aşa încât, pe perioada de referinţă 20-26 iunie nu poate opera deducerea din pedeapsa aplicată", se mai arată în motivare.

Instanţa mai arată că legiuitorul s-a limitat în textul de lege la sintagma "şi-a provocat în mod voit boala", fără a crea situaţii distincte, astfel că "a da o interpretare particulară unei tentative de suicid ar însemna ca judecătorul să se situeze deasupra normei de drept la care s-a făcut referire".

Tribunalul Bucureşti a respins, în 3 octombrie, cererea fostului premier Adrian Năstase de eliminare din pedeapsa cu închisoarea a zilelor petrecute la Spitalul Floreasca, unde fusese internat după tentativa de sinucidere, judecătorul admiţând argumentele Parchetului.

Decizia tribunalului poate fi contestată de Năstase la Curtea de Apel Bucureşti, care va tranşa definitiv această chestiune.

"Perioada de spitalizare nu poate fi calculată ca executată dacă persoana condamnată îşi provoacă afecţiunile pentru care necesită internare", a spus procurorul, în şedinţa la care s-a luat în discuţie cerererea lui Năstase de a-i fi scăzute din pedeapsă zilele cât a fost spitalizat.

Instanţa Tribunalului Bucureşti a dezbătut, în 2 octombrie, cererea lui Adrian Năstase de eliminare din condamnarea sa la doi ani de închisoare dispusă în dosarul "Trofeul calităţii" a zilelor în care a stat internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, respectiv din 20 până în 26 iunie.

Procurorul de şedinţă a arătat în faţa instanţei că, potrivit normelor legale în vigoare, nu se compută la perioada efectiv executată zilele petrecute de condamnaţi în spitalele publice sau în spitalele penitenciarelor, când afecţiunile pentru care au fost internaţi au fost autoprovocate tocmai pentru a scăpa de executarea pedepselor.

De asemenea, procurorul a arătat că cererea lui Adrian Năstase este inadmisibilă deoarece nu are un temei juridic concret. Procurorul a explicat că, potrivit legii, se poate face o astfel de cerere atunci când apare un incident procedural sau de orice altă natură, dar doar în timpul executării pedepsei. El a precizat că, la momentul când a încercat să se sinucidă - ceea ce constituie un incident, aşa cum prevede legea -, Năstase nu se afla încă în executarea efectivă a pedepsei.

În replică, avocatul lui Adrian Năstase a spus că, la momentul la care clientul său a încercat să se sinucidă, avea în posesie ori el, ori membrii familiei sale, cel puţin o copie a mandatului de executare a pedepsei emis de instanţă, ceea ce înseamnă că, de la acel moment, ar fi început executarea condamnării.

Avocatul a arătat că, de la acel moment, Năstase a fost în permanenţă atât sub supravegherea poliţiştilor de la Serviciul Urmăriri din Poliţia Capitalei, cât şi a celor de la Direcţia de Reţinere şi Arest Preventiv.

În final, condamnatul Adrian Năstase a susţinut că este mai mult o chestiune de principiu solicitarea sa de a-i fi considerate ca efectuate zilele de spitalizare.

Năstase a spus că susţinerea procurorului privind condamnaţii care-şi provoacă boala sau afecţiunile nu are fundament, pentru că în cazul său s-a constatat de către Parchetul General o tentativă de suicid, dar nefinalizată, amintând de ordonanaţa de neîncepere a urmării penale în ceea ce-l priveşte în acest caz.

Fostul premier a fost adus, la acea vreme, de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul Bucureşti pentru judecarea cererii sale de eliminare din condamnarea la doi ani de închisoare dispusă în dosarul "Trofeul calităţii" a zilelor în care a stat internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fostacuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În seara aceleiaşi zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian, fiind internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie. În 21 iunie, Năstase a fost operat la Spitalul Floreasca.

În 26 iunie, Tribunalul Bucureşti a constatat că nu există niciun impediment de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul fostului premier. În urma acestei decizii, Adrian Năstase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei. Ulterior, Năstase a fost transferat la Penitenciarul Jilava.

Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul privind tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, apreciind că gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofiţer de poliţie care au mers să pună în executare mandatul de executare a pedepsei au acţionat conform procedurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici