De teamă să nu rămână cu marfa nevândută, comercianţii nu au crescut preţul la carnea de miel şi ouă

De teamă să nu rămână cu marfa nevândută, comercianţii nu au crescut preţurile la carnea de miel, nici la cozonaci sau ouă. Cumpărătorii care au amânat drumul în pieţe până vineri au avut surpriza de a găsi alimente de Paşti mai ieftine, pentru că producătorii se grăbesc să plece acasă.

322 afișări
Imaginea articolului De teamă să nu rămână cu marfa nevândută, comercianţii nu au crescut preţul la carnea de miel şi ouă

De teamă să nu rămână cu marfa nevândută, comercianţii nu au crescut preţul la carnea de miel şi ouă (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

În Piaţa Ceair, cea mai mare din Piteşti, la sectorul special amenajat de la etajul întâi, preţul unui kilogram de carne de miel a rămas la fel ca la începutul săptămânii, adică 20 de lei, în condiţiile în care anul trecut, în aceeaşi perioadă, preţul unui kilogram ajungea şi la 24 de lei.

Carnea de oaie poate fi cumpărată tot cu 20 de lei kilogramul, iar organele de miel sunt la acelaşi preţ.

Comercianţii, veniţi din Argeş, Teleorman, Sibiu şi Arad spun că nu au crescut preţurile pentru ca toată lumea să aibă de câştigat şi în fiecare familie să se găsească pe masa de sărbători produse specifice din carne de miel şi oaie. În plus, oamenii vor să plece acasă să petreacă sărbătorile.

Şi în pieţele Smârdan şi Găvana din Piteşti preţurile la carnea de miel şi de oaie au rămas neschimbate, variind între 20 şi 24 de lei.

În supermarket-urile sau în abatoarele din Piteşti, carnea de miel putea fi cumpărată luni cu 18 - 20 de lei kilogramul, iar vineri, când vitrinele frigorifice sunt pline de astfel de produse, preţurile se încadrează între 20 şi 28 de lei kg.

În funcţie de cât de bogat este în ingrediente, în centrele comerciale din Argeş, preţul unui cozonac varia, luni, între 6 şi 18 lei, iar vineri, când oferta este mult mai bogată, cozonacii de post au fost înlocuiţi pe rafturi de cozonacii plini cu nuca, rahat şi stafide, care costă şi 28 de lei.

De la cofetăriile şi patiseriile din Piteşti, cozonacii puteau fi cumpăraţi atât luni, cât şi vineri cu 25 de lei kilogramul.

În pieţele din Argeş, ouăle se vând cu 50 - 60 de bani bucata, în funcţie de mărime şi de categorie, iar în supermarketuri, preţul unui ou variază între 30 de bani şi 70 de bani.

Vinul putea fi cumpărat de la crame, luni, cu 7- 8 lei litrul, de calitate medie, iar, vineri, un litru putea fi cumpărat cu 5 până la 12 lei litrul.

"Preţurile sunt acceptabile, atât la carnea de miel cât şi la celelalte produse care n-ar trebui să lipsească de pe masa niciunui român, de sărbători. Comercianţii nu au exagerat nici anul acesta. Mă aşteptam ca preţurile să explodeze acum, la final de săptămână, dar în Argeş stăm bine. Se găsesc produse pentru toate buzunarele", a declarat Oana Păun, o gospodină din Piteşti.

Constănţenii preferă pieţele, chiar dacă preţul produselor este mai mare

În supermarketurile din Constanţa, preţurile au rămas la fel de-a lungul Săptămânii Patimilor, fiind similare celor din pieţe.

Constanţenii au putut cumpăra, vineri, verdeţuri, ceapă verde sau ridichi cu preţuri care pornesc de la un leu legătura în funcţie de locul de provenienţă şi calitate.

Preţul pentru brânza telemea de oaie, de vacă sau de capră porneşte de 12 lei kilogramul, iar ouăle costă 40 de bani bucata.

De la masa de Paşti nu poate lipsi nici vinul, iar pentru un litru, constănţenii au plătit cel puţin 5 lei.

În Vinerea Mare, oamenii au putut achiziţiona carcase de miel la un preţ de 19,99 lei, dar şi tradiţionalul cozonac al cărui preţ pleacă de la 6,50 lei.

Preţurile sunt similare celor din pieţele din Constanţa, diferenţele fiind de ordinul câtorva bănuţi, în favoarea supermarketurilor.

Oamenii spun, însă, că preferă să meargă în pieţe, mai ales pentru prospeţimea produselor, acceptând să plătească puţin mai mult.

Pentru a nu rămâne cu marfa pe rafturi, supermarketurile din Bistriţa au redus preţurile

Supermarketurile din Bistriţa au redus, înainte de Paşti, preţurile la ouă şi carne de miel, pentru a nu rămâne cu marfa nevândută. Reducerile variază între 16 şi 39 la sută.

Magazinele din Bistriţa au redus, cu două zile înainte de Paşti, preţul la ouă şi carne de miel. Astfel, dacă într-unul dintre supermarketul luni dimineaţa ouăle ajungeau la 11,99 lei un cofraj cu 30 de oră, vineri dimineaţa se puteau cumpăra cu 10,49 de lei.

Un alt supermarket din oraş a redus preţul la cofrajul cu ouă de la 11,99 de lei cât costa luni dimineaţa la 9,99 de lei.

Singurele ouă care şi-au păstrat aceeaşi preţ sunt cele bio, care se comercializează la fel ca la începutul săptămânii, cu un preţ de 11,99 de lei caserola de 10 bucăţi.

Carnea de miel a înregistrat vineri o scădere spectaculoasă faţă de preţurile cu care se comercializa luni când preţul pentru un kilogram ajungea la 26,99 de lei. Vineri dimineaţa carnea de miel se cumpăra la acelaşi supermarket cu preţuri reduse cu 39%, respectiv cu 17,54 de lei pentru un kilogram.

Cozonacii şi vinul comercializate în supermarketurile bistriţene s-au vândut peste aşteptări, preţurile rămânând vineri la acelaşi nivel cu care se comercializau şi luni.

În Cluj, preţurile au rămas neschimbate

Preţurile practicate la produse care sunt cumpărate mai mult în această perioadă – ouă, vin şi cozonac - au rămas neschimbate timp de o săptămână la un magazin din cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca.

Astfel, luni, în 10 aprilie, două tipuri de vin Cotnari se vindeau cu 12,90 lei şi 14,90 lei, cutiile cu ouă între 4,99 şi 7,49, în funcţie de numărul de bucăţi, în timp ce cozonacul cu nucă se vindea cu 3,69 lei iar cel cu rahat cu 2,99 lei.

Vineri, în 14 aprilie, preţurile la raft ale aceloraşi produse era neschimbat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici