Debite mari pe Dunăre în aprilie şi, posibil, cod portocaliu

Dunărea va avea un debit de circa 12.700 de metri cubi pe secundă în a doua jumătate a lunii aprilie, susţin hidrologii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), care anunţă că în acea perioadă zonele riverane fluviului se vor afla sub cod galben sau chiar portocaliu.

46 afișări
Imaginea articolului Debite mari pe Dunăre în aprilie şi, posibil, cod portocaliu

Debite mari pe Dunăre în aprilie şi, posibil, cod portocaliu

"În a doua jumătate a lunii aprilie Dunărea va ajunge din nou la cote importante. Ne aşteptăm să avem debite de 12.700 de metri cubi pe secundă, ce echivalează cu depăşirea certă a cotelor de atenţie, dacă nu chiar şi a celor de inundaţii. Asta se traduce prin cod galben sau chiar cod portocaliu", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, şeful INHGA, Petre Stanciu.

Stanciu a prezentat, luni, o prognoză pe următoarele trei luni. Conform documentului, problemele de pe Dunăre ar urma să fie cele mai grave din punct de vedere hidrologic din următoarele trei luni.

Inundaţii cu caracter local ar putea totuşi să apară, atât în aprilie, cât şi în mai, pe râurile mici din zonele de deal şi munte, unde ploile, combinate cu topirea zăpezii, ar putea duce la apariţia unor viituri "violente" şi scurte.

Conform studiilor făcute de specialiştii de la Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), Dunărea inundă împrejurimile de la un debit de 12.500-13.000 de metri cubi pe secundă. În februarie-martie, în perioada în care judeţele riverane Dunării s-au aflat sub avertizări cod galben şi chiar cod portocaliu, debitul fluviului a ajuns la un maxim de circa 12.000 de metri cubi pe secundă.

Pentru comparaţie, inundaţiile de pe Dunăre din 2006, când cea mai afectată localitate a fost Rast, s-au produs după ce fluviul a ajuns la un debit de 15.860 de metri cubi pe secundă doar la intrarea în România, fără a lua în calcul aportul râurilor interne care se varsă în fluviu în amonte de localitatea doljeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici