Decizia în dosarul de conflict de interese al lui Mircea Diaconu, amânată de ICCJ pentru 27 noiembrie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat joi, pentru 27 noiembrie, pronunţarea deciziei definitive în dosarul în care Mircea Diaconu este judecat pentru conflict de interese, legat de semnarea unor contracte de realizare de către soţia sa a unor spectacole la Teatru Nottara, unde el era director.

397 afișări
Imaginea articolului Decizia în dosarul de conflict de interese al lui Mircea Diaconu, amânată de ICCJ pentru 27 noiembrie

Decizia în dosarul de conflict de interese al lui Mircea Diaconu, amânată de ICCJ pentru 27 noiembrie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Discuţiile în acest dosar s-au încheiat în 30 octombrie, iar instanţa supremă a amânat atunci pronunţarea unei decizii definitive pentru 13 noiembrie.

Joi, ICCJ a anunţat că deciza în dosarul lui Mircea Diaconu va fi anunţată în 27 noiembrie.

La ultimul termen de judecată, procurorul prezent la şedinţă a cerut aplicarea legii penale mai favorabile, dar şi ca Mircea Diaconu să fie amendat. Motivele pentru care procurorul a cerut acest lucru au fost faptul că europarlamentarul nu şi-a favorizat soţia, dar şi cariera "remarcabilă" a lui Mircea Diaconu.

În acest dosar, Mircea Diaconu a fost achitat, în 13 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus ca el să plătească o amendă administrativă de 1.000 de lei. Decizia de achitare a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentari.

În 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu şi-a înaintat demisia din Senat, iar în 12 decembrie 2012 plenul Senatului a adoptat un proiect de hotărâre prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu.

Dosarul lui Mircea Diaconu a ajuns astfel la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 19 martie 2013, trimiterea cauzei la această instanţă, întrucât acesta nu mai era parlamentar.

Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Mircea Diaconu că, în calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soţia sa, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Potrivit procurorilor, tot în calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (de autor) cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta.

De asemenea, au mai arătat procurorii, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la Teatrul "C.I. Nottara", "după ce anterior aprobase şi tematica de concurs pentru regizorul artistic şi cunoştea cu exactitate că numai soţia sa se va prezenta la această competiţie pentru promovarea în funcţie". Potrivit procurorilor, Mircea Diaconu i-a acordat calificative maxime soţiei sale, iar apoi a emis o decizie de promovare a acesteia, act administrativ în baza căruia Diana Lupescu a realizat "un folos material direct concretizat în creşterea salarială aferentă".

Conform probatoriului administrat în cursul urmăririi penale, prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu ar fi fost realizat un folos material pentru soţia sa în cuantum total de 29.112 lei.

În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului Nottara, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Mircea Diaconu şi-a pierdut mandatul de senator în decembrie 2012, după ce Curtea Constituţională a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hotătârii judecătoreşti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

În 31 octombrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii sesizase Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru după ce ANI a anunţat, în ianuarie 2011, că a fost în incompatibilitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici